返回列表 發新帖

皺皺的肉肉

作者: dl0408 發表于 2016-4-27 20:50:16
2739 48
RIO 發表於 2016-5-4 15:30:13 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2016-5-4 13:21
師姐,請問佛珠喜水嘛?
因我家的佛珠最近不但越來越瘦,而且啲原本肥嘟嘟的還凹了,
我又唔敢俾太多水怕 ...

佛珠我都唔係好識種啊

搵到網路資料如下, 希望有經驗人士可以分享下:-

栽種綠之鈴失敗最主要的原因,就是澆太多水了,綠之鈴的原生環境較乾旱,所以葉子呈肉質化,具貯存水分的功能,因此對水的需求較少,除非介質已經很乾燥,否則不需澆水。栽培介質需排水佳,若是使用栽培土需再混入蛇木屑、真珠石等能增加排水性的介質。綠之鈴喜歡溫和的直射陽光或整日明亮的場所,若光線低則新長出的葉子形狀細長,且葉子間的間距也越拉越大,失去觀賞價值。生育適溫約15 -25℃,夏季的高溫會使生長停頓,必須將植株移至通風且有遮陰處,並勿澆太多水。
施肥 : 1至2個月施用1次三要素肥可使葉珠飽滿圓潤,夏季會長綻放出長莖的小,花花謝後,即可修除枯萎殘花和花莖.

栽培重點:培養材料以細蛇木屑40%、蛭石30%、水苔30%調製為佳;亦可全部裝填細蛇木屑,盆面再敷蓋少許水苔供吸水保濕。吊盆栽培可直接將插穗插入盆內使其生長。栽培處需遮雨,不可放任淋雨,尤其夏季高溫生育呈半休眠狀態,不可長期潮濕,否則莖葉易脫落或腐爛。通常在日照約50-70%蔭涼通風處生育最旺盛。施肥可用三要素,如花寶、魔肥每15-20天施用 1次。性耐旱,喜冷涼或溫暖,忌高溫多濕,生育適溫約攝氏15-22度。
繁殖心得:可摘取約3至5顆葉珠之莖修數段,舖放於含有蛇木屑的水盤,上或直接在濕潤土壤中,維持濕潤狀態約2週,可生成新幼苗.
回復

Neverland0002 發表於 2016-5-4 16:27:49 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2016-5-4 15:30
佛珠我都唔係好識種啊

很有心,謝謝你
我買嘅唔係圓嗰啲,係長長地嗰啲,
宜家又皺又凹,係咪本身已經唔夠陽光?
回復

RIO 發表於 2016-5-4 17:17:28 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2016-5-4 16:27
很有心,謝謝你  
我買嘅唔係圓嗰啲,係長長地嗰啲,
宜家又皺又凹,係咪本身 ...

唔好客氣,
如果又皺又凹, 我會比水試下,
隔2日睇下有冇改善,
近排天氣唔好, 都好難得見陽光,
有陽光時又可能突然有驟雨,
呢種天氣肉肉好易出事
回復

Neverland0002 發表於 2016-5-4 23:15:38 |顯示全部樓層
明白!
但成日落雨,我之前又黑腐咗好多盆肉肉,
所以有陰影,唔多敢淋水
回復

dl0408 發表於 2016-5-6 13:40:08 |顯示全部樓層
本來3棵的肉肉,經搶救後,有一棵康復了,一棵沒大進展,一棵沒救。
回復

dl0408 發表於 2016-5-6 13:42:51 來自手機 |顯示全部樓層
左手邊的飽滿了,右手邊的還要加油!
回復

michele1004 發表於 2016-5-6 14:46:12 |顯示全部樓層
分開照護好D
回復

dl0408 發表於 2016-6-8 09:40:58 來自手機 |顯示全部樓層
一個月後,update 下先,
3棵只救得返1棵,而家滑嘟嘟,仲長高左添。:D
回復

RIO 發表於 2016-6-8 15:51:15 |顯示全部樓層
dl0408 發表於 2016-6-8 09:40
一個月後,update 下先,
3棵只救得返1棵,而家滑嘟嘟,仲長高左添。:D

救到1棵都好丫,
好快又會長多幾棵

係呀, 見到佢起死回生, 仲滑嘟嘟, 好開心呀!!!  發表於 2016-6-8 17:34
回復