請指教!萬年草,雅樂之舞。

作者: Erry 發表于 2016-4-25 05:59:07
1127 6
大家好!新手問題多多,請各大大解答!

1:薄雪萬年草:圖左面中空位置出現芽菜干的樣子及氣根,是否應該砍掉重練?

2:黃金萬年草:是否給水太多?還是唔夠肥?上網看到的葉形多像珍珠米,而我的像泰國米…(認真)

3:另外:兩種萬年草是同一個盆,薄雪好像徒長了?他們所需的陽光及水份不同?應該把他們分開嗎?

4:雅樂之舞:和剛到達的時候沒太大分別…感覺如繼續和萬年草放一起應該會被吞噬吧…有否方法令她生新支條?因為只見在有葉位置上生新葉後就掉葉…甘咪好快禿!?(驚)
BenLau 發表於 2016-4-25 12:08:26 |顯示全部樓層
1. 宜家唔建議,由得佢先。
2. 應該係唔够曬
3. 唔好分住了,應該差唔多
回復

tomatozone 發表於 2016-4-25 19:12:34 |顯示全部樓層
要變珍珠米係要多曬太陽, 但曬得耐佢會軟哂, 視乎你屋企太陽有幾猛
回復

Erry 發表於 2016-4-25 23:41:08 來自手機 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-25 12:08
1. 宜家唔建議,由得佢先。
2. 應該係唔够曬
3. 唔好分住了,應該差唔多

嗯,好粗生由得佢,但到甘上下都係會忍唔到手搞佢>_<"
回復

Erry 發表於 2016-4-25 23:51:38 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2016-4-25 19:12
要變珍珠米係要多曬太陽, 但曬得耐佢會軟哂, 視乎你屋企太陽有幾猛 ...

開始覺得佢茂盛…徒長地方已經無甘明顯,屋企得半日照,睇黎同珍珠米無緣
回復

Erry 發表於 2016-4-26 00:45:26 來自手機 |顯示全部樓層
上年夏天第一次入花墟買既第一盆多肉組合盆栽仔,分拆出黎後既樣…
萬年草個時得3cm甘上下…雅樂同依家真係無太大分別(笑)
回復

BenLau 發表於 2016-4-26 01:33:11 |顯示全部樓層
Erry 發表於 2016-4-26 00:45
上年夏天第一次入花墟買既第一盆多肉組合盆栽仔,分拆出黎後既樣…
萬年草個時得3cm甘上下…雅樂同依家真係 ...

雅樂唔曬應該都大得好慢
回復