~~~~~~~~~~~

作者: ipodbaby_123 發表于 2008-9-8 13:06:17
2303 15

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
terterwg 發表於 2008-9-8 14:09:48 |顯示全部樓層
原帖由 ipodbaby_123 於 2008-9-8 13:06 發表
我想問下係街市買既指天椒可唔可以種?成功率有幾高?
種一般辣椒好容易有紅蜘蛛,指天椒係咁無咁容易有?

你可以參考下我個貼
http://hkplants.com/viewthread.p ... ghlight=%2Bterterwg

我都係由街市買既指天椒返黎取種子種. 發芽都唔算太易又唔算太難.
紅蜘蛛真係好易有, 呢樣真係無乜計... 我試過用辣椒水, 紅蜘蛛消失左一兩星期, 跟住就開始又見到有, 最後我要全個地方大消毒. 所有植物都隔離. 咁樣先開始清到.
回復

llaus 發表於 2008-9-8 14:21:49 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-9-8 14:09 發表

你可以參考下我個貼
http://hkplants.com/viewthread.p ... ghlight=%2Bterterwg

我都係由街市買既指天椒返黎取種子種. 發芽都唔算太易又唔算太難.
紅蜘蛛真係好易有、呢樣真係無乜計... 我試 ...

試下種"大蒜,蒜頭-Garlic"
紅蜘蛛唔喜歡佢地D味,唔遠遠走開唷
回復

terterwg 發表於 2008-9-8 15:23:25 |顯示全部樓層

回復 3# llaus 的帖子

嗯~ 請問係唔係種同埋嘖落去都可以驅走紅蜘蛛?
thx
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-9-9 10:48:05 |顯示全部樓層
連指天椒都有紅蜘蛛,我諗住如果無既話就種,因為以前種過普通辣椒,有紅蜘蛛,好麻煩,都唔知點處理好而且懶得處理,有無邊種辣椒係唔會有紅蜘蛛出現呢?

原帖由 terterwg 於 2008-9-8 14:09 發表

你可以參考下我個貼

紅蜘蛛真係好易有, 呢樣真係無乜計... 我試 ...
回復

甜甜 發表於 2009-5-3 17:11:37 |顯示全部樓層
請問. 我棵指天椒 唔知點解 D葉好快就下垂晒. 但我早晚有澆水喎,
回復

windy 發表於 2009-5-3 19:15:02 |顯示全部樓層
請問. 我棵指天椒 唔知點解 D葉好快就下垂晒. 但我早晚有澆水喎,
甜甜 發表於 2009-5-3 17:11

我棵指天椒之前都試過係咁,有人話我知係應該有菌,叫我摘咗嗰D葉等佢再生,而家棵指天椒重喺度,重出咗好多指天掓。
回復

kiseki 發表於 2009-5-3 19:42:28 |顯示全部樓層
唔該~~
今日去左花墟度買左棵指天椒,已經出緊椒仔~~
但想問下幾耐淋一下水+幾耐施一次肥架?
o個陣掛住買,冇問到人
回復

甜甜 發表於 2009-5-5 13:38:36 |顯示全部樓層

多謝你啊!!!  
1)咁..D椒仔係唔係一齊摘下.還是留下D椒仔呢?
2)如果摘光D葉棵椒樹會唔會無咗光合作用呢?
回復

LHS1 發表於 2009-5-5 23:39:44 |顯示全部樓層
我有朋友的指天椒所有葉落下都可以重生,現在還生長得非常旺盛.
回復

甜甜 發表於 2009-5-12 11:44:48 |顯示全部樓層

請問. 我棵指天椒, D紅色椒仔會巢晒皮嘅? 係唔係唔夠水份,還是冇營養呢?
回復

甜甜 發表於 2009-5-16 20:46:15 |顯示全部樓層
(請問. 我棵指天椒, D紅色椒仔會巢晒皮嘅? 係唔係唔夠水份,還是冇營養呢? )
請問.何故無人肯答我這問題.?係唔係我問得太多或是.... 我係新上來的. 如果有怎麽問得無禮貌請原諒.
回復

甜甜 發表於 2009-5-16 20:50:04 |顯示全部樓層
我都係好緊張. 想去養好棵椒仔樹.
回復

kitty 發表於 2009-5-16 20:55:24 |顯示全部樓層
紅色已經成熟 la, 請可以採收
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-16 21:13:07 |顯示全部樓層
D紅色椒仔會巢晒皮

應該係過熟吧~
回復

風鈴 發表於 2009-5-20 23:21:25 |顯示全部樓層
同人一樣,    成熟----->老------>巢皮
回復