請教: 新買回來的肉肉植物

作者: txlsnakecactus 發表于 2016-4-21 12:56:31
3462 58
大家好,想請問:

1  新買回來的肉肉植物是否全部都要換泥?

2 我之前在旺角花墟買了一盆仙人掌,該仙人掌的圓周直徑同陶瓷的花盆圓周一樣咁大,fit 到唔fit, 完全睇不到根部情況 (真是死蠢!!) 現在才發覺到是不會澆到水到泥到,又睇不到根部, 這樣的話, 是否要換盆?

BenLau 發表於 2016-4-21 14:06:41 |顯示全部樓層
1. 最好,唔係一定。
2. 换盆應該會好d
回復

grey1102 發表於 2016-4-21 14:09:48 |顯示全部樓層
1>最好要~
2>都係最好要~
回復

txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 14:16:29 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-4-21 14:09
1>最好要~
2>都係最好要~

謝謝回答。咁我今個星期日要去花墟度買。

但未來數天至下星期, 天氣潮濕, 是否不好換住呢?

再者,想請教,現在天氣是否不好買肉肉種? 是否買(1)赤玉土、(2) 蘭石、(3) 泥炭 三樣自己溝泥?

唔該晒.
回復

grey1102 發表於 2016-4-21 14:24:16 |顯示全部樓層
txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 14:16

個人建議
要換最好而加換
就入夏啦

植料問題等其他高人回
我係自己買9合1混土再加唔同顆粒
所以回答唔到~
唔好意思~
回復

BenLau 發表於 2016-4-21 14:32:31 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-4-21 14:24
個人建議
要換最好而加換
就入夏啦

灰大勁啊
回復

BenLau 發表於 2016-4-21 14:35:02 |顯示全部樓層
txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 14:16

多口仔搭嘴,换左唔淋水住,應該無問题。
宜家唔適合買冬種型多肉,但可以開始入夏種型多肉
回復

grey1102 發表於 2016-4-21 14:37:07 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-21 14:35
宜家唔適合買冬種型多肉,但可以開始入夏種型多肉 ...

都係per大仔細!
多謝補充~
回復

BenLau 發表於 2016-4-21 14:39:52 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-4-21 14:37
都係per大仔細!
多謝補充~

我無仔啊?

成日搞爛GAG  發表於 2016-4-21 15:16
回復

txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 14:51:48 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-21 14:06
1. 最好,唔係一定。
2. 换盆應該會好d

Percy 大大, 多謝回答。 我在午飯時見到你種的肉肉植物, 超靚,真羡慕死!!

根據你同Gary的提議,我可能要今個星期日出去花墟度專登買泥同盆更換。再者,剛入了數小顆肉肉 (黃麗、黑王子、十二卷)。

(1) 因為我以前只是買了一包是給多肉肉的泥土, 不知道是否適合。因為看到好多人在網上提及 用"赤玉土" 是比較適合種肉肉, 是嗎? 買(1)赤玉土、(2) 蘭石、(3) 泥炭 三樣溝出來的泥是否適合?
(2) 混合比例該如何?
(3) 是要先把 "混合了的泥" 弄濕後,才放入肉肉後定是放入泥同肉肉後才澆水? 是否要靜待1 星期過後才澆水?  
(4) 赤玉土比較吸水力強,我澆水時的速度是否要快? 否則, 赤玉土會泡水而粉化?
(5) 用塑膠花盆,可以嗎?
(6) 之前花了成$50 完買了一盆叫觀音蓮,最初買回來時還好好地,見到有好多小芽生長出來, 非常開心。點知,2個星期後, 突然見到那些底葉變了深綠色, 泡泡地, 之後過多數天,周邊的葉都變成一樣,有水,最後就一去不返,好不開心。 都不知發生怎麼事? 我都沒有澆過水。現在天氣潮濕,我都不知買了那些新的肉肉回來種,是否能夠成功種植。在稥港買肉肉真是好貴。
(7) 再想請教一下,未來數天至下星期初, 天氣潮濕又下大雨, 換泥同盆時, 是否不好澆水住呢? 定話不好換住?
(8) 下大雨時,是否不要把肉肉放在窗邊,怕會俾雨淋到?
(9) 我家沒有露台,住低層,不是有太多陽光能進入屋。現在只靠開了窗頂上2 個氣窗通風。在這樣的理境是否不宜種肉肉呢?
(10) 花墟邊間店舖有比較有信譽? 售買這些植物同泥土會比較好? 星期天通常幾點開?

不好意思,有太多問題, 因我是新手,有勞閣下及見到此內容的各位高手, 大大, JM,請教教小妹,有勞晒。

PER大種GA肉肉當然係超級令啦!  發表於 2016-4-21 15:17
回復

txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 14:54:16 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-4-21 14:24
個人建議
要換最好而加換
就入夏啦

謝謝Grey

即日夏天就不好換。除非真有需要,是嗎?
回復

grey1102 發表於 2016-4-21 15:11:10 |顯示全部樓層
txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 14:51
Percy 大大, 多謝回答。 我在午飯時見到你種的肉肉植物, 超靚,真羡慕死!!

根據你同Gary的提議,我可 ...

(1)  多肉泥土再混(1)赤玉土、(2) 蘭石、(3) 泥炭
(2) 求高手答詳細       我只建議是(1)同(3) 寧願少量好過大量
(3) 唔需要故事弄濕,最好待一星期後澆  
(4) 正常澆就OK
(5) 花盤底要有洞
(6) 最好提供圖片,才可更好判斷什麼原因。夏天養肉謹記3點:小水,通風,不要直射太陽光
(7) 建議換,換完待一星期後澆  
(8) 特別是夏天 如果葉片表面有水 然後給夏天太陽直接照射下 高溫下可以令到葉片細胞即時死亡~
(9) 我覺得養肉肉是興趣盡能力去令佢地有個好環境生長就好了。夏天反而重通風~
(10) 等高人回答

希望你可以有個開心 愉快心景 養肉肉
回復

txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 15:11:21 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-21 14:35
宜家唔適合買冬種型多肉,但可以開始入夏種型多肉 ...

Percy 大大,那些是夏日型?

我剛買那些是冬型嗎? 咁點算?

我那顆仙人掌好大份, 直徑有3.5寸左右。
回復

BenLau 發表於 2016-4-21 15:11:44 |顯示全部樓層
txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 14:51

根據你同Gary的提議,我可 ...

咁長GE?

1. 如果你已经有,最好倒少少出来影比大家睇睇,再比意见你
2. 我自己鐘意1:2:1。其實自己慢慢掌握
3. 我習惯唔比水住,大概一周後比
4. 赤玉土變粉應該同淋水無直接關係挂?
5. 可以,建議用中粒赤玉同蘭石
6. 最好秋天再買,宜家買住d平平地玩住先。
7. 换,但唔好淋住
8. 夏天一定唔好
9. 少d泥炭,多d棵粒,最好10天或以上才淋水
10. 其實間間都差唔多,只係價錢上有分别。好似好多九點後就開。
回復

grey1102 發表於 2016-4-21 15:13:43 |顯示全部樓層
txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 14:54
謝謝Grey

即日夏天就不好換。除非真有需要,是嗎?

沒錯
回復

BenLau 發表於 2016-4-21 15:14:21 |顯示全部樓層
txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 15:11
Percy 大大,那些是夏日型?

我剛買那些是冬型嗎? 咁點算?

你之前講GE係冬種型。仙人掌係夏種型
回復

grey1102 發表於 2016-4-21 15:16:18 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-21 15:11
咁長GE?

1. 如果你已经有,最好倒少少出来影比大家睇睇,再比意见你

原來PER大已經打左
早知我唔獻丑啦
回復

BenLau 發表於 2016-4-21 15:22:01 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-4-21 15:16
原來PER大已經打左
早知我唔獻丑啦

唔同人有唔同意见嘛!大家比d意見花友参詳下

灰大唔可以寸我或者潤我啊

知道啦版大!我唔敢阿。。。  發表於 2016-4-21 15:35
回復

txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 15:29:46 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-4-21 15:11
(1)  多肉泥土再混(1)赤玉土、(2) 蘭石、(3) 泥炭
(2) 求高手答詳細       我只建議是(1)同(3) 寧願少量 ...

唔該晒。
回復

txlsnakecactus 發表於 2016-4-21 15:33:58 |顯示全部樓層
真多謝你們。我希望我成功。我會好好享受種植樂趣來化解我生活上的不開心同壓力。

HAVE FUN!!  發表於 2016-4-21 15:38
回復

123下一頁