加多利原種請教

作者: miumiu3925 發表于 2016-4-9 16:43:03
1589 18
請問點解啲葉會咁樣皺皺哋?同埋點樣可以令佢出花?唔該!
sarshk2014 發表於 2016-4-10 09:46:33 |顯示全部樓層
啲葉皺皺哋可能係原種葉藝泥架, 幾型仔啦 !! 畀佢晒多啲就會出花架啦。
回復

miumiu3925 發表於 2016-4-10 10:27:06 來自手機 |顯示全部樓層
佢早幾日都冇皺架,唔知係咪天氣熱咗。原來佢係要曬太陽架?我好鍾意蘭花,但種咗好多次都失敗,多多指教
回復

scylam 發表於 2016-4-10 10:50:36 |顯示全部樓層
miumiu3925 發表於 2016-4-10 10:27
佢早幾日都冇皺架,唔知係咪天氣熱咗。原來佢係要曬太陽架?我好鍾意蘭花,但種咗好多次都失敗,多多指教 ...

其實所有植物都需要太陽,只系多少的不同。建議安全情況下掛出去外面半陰曬最理想,等開花先入屋欣賞。開完又出去。咁就長玩長有啦。
回復

viviwong 發表於 2016-4-10 11:35:41 |顯示全部樓層
加多利需要中至強光, 濕度控制得宜, 有嫩根有葉出加薄肥水 (花期到前, 肥加多少少), 谷到花出~ 俾心機~~
我其中一棵, 啲葉面有輕微皺紋, 佢有出芽出肥白綠根, 葉無黃黑變軟情況, 我由得佢... ._.

回復

miumiu3925 發表於 2016-4-10 11:42:20 來自手機 |顯示全部樓層
多謝解答!其實真係有好多蘭花問題想請教各位,而家照你方法試咗先!
回復

miumiu3925 發表於 2016-4-10 11:45:32 來自手機 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-4-10 11:35
加多利需要中至強光, 濕度控制得宜, 有嫩根有葉出加薄肥水 (花期到前, 肥加多少少), 谷到花出~ 俾心機~~
...

我有嫩根同葉出喎!即係要薄肥!幾耐施肥一次呢?我用蘭花專用嗰隻水肥,唔該晒!
回復

viviwong 發表於 2016-4-10 12:43:30 |顯示全部樓層
miumiu3925 發表於 2016-4-10 11:45
我有嫩根同葉出喎!即係要薄肥!幾耐施肥一次呢?我用蘭花專用嗰隻水肥,唔該晒! ...

咁就無需擔心住,
落肥兩種方法,
一透孔小盒子裝蘭花餅肥/ 釋緩肥, 噴水時肥液順流蘭葉蘭根...
二餅肥壓碎至細粉加進噴水壺噴水...

你用濃縮液肥, 照你用嗰隻水肥比例稀釋(我會再稀釋), 有些已經加水稀釋肥液 (我都會再加水稀釋._.)...
唔知你用邊一款肥...

我用依款,
http://merlinder.com.hk/upload/i ... /008149-700x700.jpg
落肥兩種方法,
一透孔小盒子裝蘭花餅肥/ 釋緩肥, 噴水時肥液順流蘭葉蘭根...
二餅肥壓碎至細粉狀加進噴水壺噴水...
暫時沒大問題...

不要讓多餘水份積聚蘭芯, 噴葉面葉底根...

視乎天氣而加水, 依加天氣落雨潮濕, 加上一大舊水苔, 你手摸感覺到水苔乾透就噴肥水~

我大部分蘭上板, 一部份加五六條水苔保濕, 一部分無加(摸啲根乾噴點水),
大約三四日噴一噴水花, 假營造濕濕地環境)
回復

viviwong 發表於 2016-4-10 13:00:30 |顯示全部樓層
miumiu3925 發表於 2016-4-10 11:45
我有嫩根同葉出喎!即係要薄肥!幾耐施肥一次呢?我用蘭花專用嗰隻水肥,唔該晒! ...

咁就無需擔心住,

你用濃縮液肥, 照你用嗰隻水肥比例稀釋(我會再稀釋), 定已經加水稀釋肥液 (我都會再加水稀釋._.)...
唔知你用邊一款肥...

我用依款,
落肥兩種方法,
二餅肥壓碎至細粉狀加進噴水壺噴水...
暫時沒大問題...

不要讓多餘水份積聚蘭芯, 噴葉面葉底根...

視乎天氣而加水, 依加天氣落雨潮濕, 加上一大舊水苔, 你手摸感覺到水苔乾透就噴肥水~

我大部分蘭上板, 一部份加五六條水苔保濕, 一部分無加(摸啲根乾噴點水),
大約三四日噴一噴水花, 假營造濕濕地環境)
回復

miumiu3925 發表於 2016-4-10 13:32:02 來自手機 |顯示全部樓層
好詳盡呀!遇到高人真好彩!我發現屋企啲蘭,種喺盆嘅特別易死,聽人教要淋濕曬啲水苔,但好多日都唔乾,於是啲根又爛,其實係咪掛起種會好啲呢?掛起種嘅今日噴濕第二日就乾晒,係咪要再噴濕呢?sorry, 有太多問題想問,多謝解答!
回復

viviwong 發表於 2016-4-10 14:16:34 |顯示全部樓層
miumiu3925 發表於 2016-4-10 13:32
好詳盡呀!遇到高人真好彩!我發現屋企啲蘭,種喺盆嘅特別易死,聽人教要淋濕曬啲水苔,但好多日都唔乾,於 ...

我身高唔高, 道行也不高, 誤人就真... ._."
唔好加咁多水苔,水苔啡黑要更換水苔 (我買番黎蘭要沖涼, 啲水苔全部換走),
用長粗身啲啲水苔, 水苔沖洗, 扭乾多餘水份, 微濕潤包住假球莖與根之間部位, 放回盆中/ 鐵絲上番板 ~
透明盆目測知乾濕度, 唔洗咁麻煩,
用板或用盆只是個人偏好, 我喜歡上板,通風啲, 寧願勤力啲噴水...
第二日唔洗噴住, 生存意識迫佢生根芽,
我三四日再全噴(有時噴完乾七天先噴._.), 你覺得太乾, 噴一噴葉...
(只作參考, 不要照單全收, 根據你家中環境濕度光照通風等等因素而定)
回復

miumiu3925 發表於 2016-4-10 14:51:34 來自手機 |顯示全部樓層
收到!多謝晒!等我再試下先!雖然失敗咗好幾次,但我唔會放棄嘅!有問題我會再麻煩你!
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-4-14 20:32:40 |顯示全部樓層
corulean?cattleya
回復

ae86hkplants 發表於 2016-4-15 07:40:15 |顯示全部樓層
擺放地方唔通風、光照少,就會好耐都唔乾,
如果想用盆及水苔種,盡量用細盆少水苔、或用素燒盆。
咁會乾快啲,植物都健康啲。
回復

miumiu3925 發表於 2016-4-16 10:27:54 來自手機 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2016-4-15 07:40
擺放地方唔通風、光照少,就會好耐都唔乾,
如果想用盆及水苔種,盡量用細盆少水苔、或用素燒盆。
咁會乾快 ...

多謝解答,咁其實係咪上板種會好過用盆種呢?
回復

ae86hkplants 發表於 2016-4-20 21:08:22 |顯示全部樓層
你擺放環境水乾得慢就會唔太健康,
可以有好多方法,
轉地方啦,換疏水植料啦,用少啲水苔啦,
轉素燒盆啦,上板都得。
回復

ae86hkplants 發表於 2016-4-20 21:12:37 |顯示全部樓層
但睇你張相好似無用盆,就咁吊起?
如果無用盆就咁吊起,
可以浸透啲水苔,
感覺乾得七七八八,手拎見輕身就可以再浸。
回復

miumiu3925 發表於 2016-5-1 09:47:10 來自手機 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2016-4-20 21:12
但睇你張相好似無用盆,就咁吊起?
如果無用盆就咁吊起,
可以浸透啲水苔,

多謝解答,呢棵有少少水苔嘅,我每次都係乾晒先再噴濕,但佢而家啲葉越來越皺,好傷心
回復

ae86hkplants 發表於 2016-5-6 21:46:55 |顯示全部樓層
miumiu3925 發表於 2016-5-1 09:47
多謝解答,呢棵有少少水苔嘅,我每次都係乾晒先再噴濕,但佢而家啲葉越來越皺,好傷心 ...

噴濕唔夠,浸透佢,
乾得七七八八先再浸
回復