種左av就一年的挫敗回顧(嘆氣)

作者: Helen123 發表于 2016-4-2 19:14:54
1287 9
上年四月開始陸續入手小苗
最頂盛時有近三十株 舊年十月開始死緊d
年底雖然有一兩朵小花安慰下 不過就係....怪怪地....但又唔知係邊度有問題..... 希望前輩們可指點 (´・_・`)

首先係呢盆迷李種arashi 好中意佢既紫色小花 但係d葉 成日有焦黑 特別近生長點既新葉 而葉炳唔係直 一d向左彎 一d向右彎 而且好硬....r晒頭都唔知點解會生到個葉形咁慘不忍睹⋯⋯
Helen123 發表於 2016-4-2 19:18:31 來自手機 |顯示全部樓層
呢株苗係由一樓既arashi分插出來 記得上年六月係bunbun買返黎時d葉好修長 我種的葉又密炳又短
苗放既地方無直射陽光 屬暗位 都改變唔到佢d葉形
回復

Helen123 發表於 2016-4-2 19:21:47 來自手機 |顯示全部樓層
呢株係上年同期係bunbun苗區入手既emrald love 本來葉片翠綠又平平的 自過左上年最熱既8,9月 d葉開始向外捲 中心既葉越來越深 外圍既葉越來越淺....淺色既葉係要剪晒佢?
回復

Helen123 發表於 2016-4-2 19:25:15 來自手機 |顯示全部樓層
呢株係由花友係去年秋季分享既喜蔭blue nile 越生越高 某一天垂下來了 近泥部份光禿秃 需唔需剪短放水或加高泥?
回復

Helen123 發表於 2016-4-2 19:27:00 來自手機 |顯示全部樓層
呢株係上年紫羅蘭展有幸得到分享回來既cosmic art 同樣內深外淺 淺色葉要剪掉嗎?
回復

Helen123 發表於 2016-4-2 19:43:29 來自手機 |顯示全部樓層
二月時曾經有幾盆小苗開花 雖然只有寥寥一兩朵 但係係我最滿足既日子 (。-_-。)
回復

Purple17 發表於 2016-4-2 19:45:51 來自手機 |顯示全部樓層
arashi我都有一棵,距既葉本身就係咁加,彎彎曲曲、好硬,所以株型無咁靚,不過紫花開得好靚!
回復

ppg 發表於 2016-4-2 19:52:31 |顯示全部樓層
我見你既AV好多外圍既老葉,要學識狠心D去除老葉,佢地會分薄左D養份㗎
回復

花の守護 發表於 2016-4-2 19:57:41 |顯示全部樓層
Helen123 發表於 2016-4-2 19:43
二月時曾經有幾盆小苗開花 雖然只有寥寥一兩朵 但係係我最滿足既日子 (。-_-。)  ...

Helen123,好耐冇見
d外圍老葉唔會在開花了。佢扯走曬d營養。
有排時冷時熱,d AV都會因為天氣反常不定而不適應咖
剪出來插水留底, 或者分享出去囖。
回復

tlyuen 發表於 2016-4-2 20:25:38 |顯示全部樓層
d葉一d向左彎 一d向右彎係追光,定時轉下方向就得。
回復