大家好 我是最近開始DIY SKIN CARE 前輩請望過來~

作者: wendy010496 發表于 2016-3-17 14:08:03
1416 3
我第一次DIY護膚品 所以想問一下大家哪一間材料鋪比較好 價格只要唔係好高 貴一D都可以接受 只要來源夠安心就OK啦(不一定要有機的) 好似之前係某間材料鋪買橄欖油 特級都是3X咋 可惜概係它係中國果邊做架 真係有D驚 如果鋪頭係香港有門市就更好啦 我唔太喜歡網購><

已經拜見過水母的"DIY 護理品及手工皂材料店價格比較" 帖子了 不過希望有老手能推薦一下啦=W=
jellyfishy 發表於 2016-3-18 09:21:39 |顯示全部樓層
一般食品店的extra virgin olive oil 其實已很不懶. 我用開MASIA呢個牌子.
其實稍為留心食材店的油, 你會發現好多可以用來打皂的食油, 如橄欖油, 米糠油, 苦茶油, 白油, ETC. 品質好價錢合理.
回復

wendy010496 發表於 2016-3-19 09:47:49 |顯示全部樓層
好的 謝謝推薦 唔知道除了食用油以外 有冇其他護膚品材料店舖推薦? 比如賣精油或玻尿酸之類
回復

jellyfishy 發表於 2016-4-5 14:40:44 |顯示全部樓層
wendy010496 發表於 2016-3-19 09:47
好的 謝謝推薦 唔知道除了食用油以外 有冇其他護膚品材料店舖推薦? 比如賣精油或玻尿酸之類 ...

都係置頂文章有了.

精油店, 要看你用來做什麼. 如果用來做護膚品, 我現在只用一個牌子了.
回復