請教水蜜桃點種

作者: 貓后 發表于 2008-9-7 11:45:47
2774 8
我想問我收到水蜜桃種子,應該點樣種才好,因為未試過,有無人可以教下我
BanbieChan 發表於 2008-9-7 12:01:00 |顯示全部樓層
貓后 我 por 水蜜桃係買返嚟架,我諗如果你用水蜜桃種子,首先要破殼,千祈唔好整傷粒仁,然後浸水發芽咁啦,唔知啱唔啱呢add3icon
回復

llaus 發表於 2008-9-7 12:03:35 |顯示全部樓層
水蜜桃同桃花有無關呀?
回復

貓后 發表於 2008-9-7 12:07:58 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-7 12:01 發表
貓后 我 por 水蜜桃係買返嚟架,我諗如果你用水蜜桃種子,首先要破殼,千祈唔好整傷粒仁,然後浸水發芽咁啦,唔知啱唔啱呢add3icon

多謝你丫,但因為我無乜經驗,想集思廣益,希望可以得到更多有關資料,
回復

貓后 發表於 2008-9-7 12:09:20 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-7 12:03 發表
水蜜桃同桃花有無關呀?

好似2種唔同的東西,桃花係過年我哋買回家插的,而 水蜜桃就係夏天生果
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-7 12:12:04 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-9-7 12:07 發表

多謝你丫,但因為我無乜經驗,想集思廣益,希望可以得到更多有關資料,

貓后
回復

貓后 發表於 2008-9-7 12:14:52 |顯示全部樓層

回復

阿晴 發表於 2008-9-8 00:42:04 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-7 12:03 發表
水蜜桃同桃花有無關呀?

"桃"有分觀賞性同食用性. 相對於食用性的品種, 觀花用的叫「花桃」, 擁有美麗ge花朵, 有單托、雙托, 而且有各種樹形、花形同顏色, 好似新年0個種"碧桃"; 唔會結果, 就算會結果, 果小不合食用, 唔會用0黎食或者唔好味;而採果用的就是「桃」, 擁有美花同美果, 花朵也具有觀賞性, 不過都是單托花, 觀賞價值比花桃稍遜, 主要都是採果用.   就好似觀花用ge「櫻花」同果實可食用的「實櫻」櫻桃, 「梅花」同「梅子」一樣咁, 會結果同唔結果ge都係同一樣0野.

回復

貓后 發表於 2008-9-8 08:26:15 |顯示全部樓層
原來係咁,阿晴 多謝你丫
回復