迷岩@17大

作者: B17 發表于 2016-3-7 22:10:02
25201 590
hiatus 發表於 2016-9-29 12:30:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-29 12:26
Engaging Ring真聽話,轉頭就開
淡淡底色,散布紫紅條紋,外圍桃紅綑邊,靚
...

你既迷岩又種得幾靚哦,葉平展,花巧靚。
一d也唔覺得熱呢
回復

B17 發表於 2016-9-29 12:51:38 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-29 12:30
你既迷岩又種得幾靚哦,葉平展,花巧靚。
一d也唔覺得熱呢

夏天花花經常跑色,留意下super orange葉邊,有d退色,可能都係熱親

仲有Red Lightning,熱到唔識生長
Sinn. Ozark Red Lightning-2016-008.jpg
回復

hiatus 發表於 2016-9-29 13:16:30 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-29 12:51
夏天花花經常跑色,留意下super orange葉邊,有d退色,可能都係熱親

又係有d黃黃地哦。
你種得好乾淨呀,個個配獨立底碟,仲有大底盤。真是用心~
我用3oz試飲杯套住2寸盆,啱啱好~~
回復

B17 發表於 2016-9-29 14:49:37 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-29 13:16
又係有d黃黃地哦。
你種得好乾淨呀,個個配獨立底碟,仲有大底盤。真是用心~
我用3oz試飲杯套住2寸盆,啱 ...

咁橋,啱啱試緊用試飲杯種,唔要底碟
Sinn. Sammy's Prayer-2016-007.jpg
回復

hiatus 發表於 2016-9-29 15:19:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-29 14:49
咁橋,啱啱試緊用試飲杯種,唔要底碟

我有勁多試飲杯bb苗~~試飲杯1oz都有唔同樣式哈哈
回復

B17 發表於 2016-9-29 15:35:43 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-29 15:19
我有勁多試飲杯bb苗~~試飲杯1oz都有唔同樣式哈哈

種苗實得,唔知長期種植會唔會易爛根

呢款同2寸盆仔一樣高,直徑少咗幾mm,球大恐怕會迫爆
回復

B17 發表於 2016-9-29 15:40:00 |顯示全部樓層
Engaging Ring一開兩朵,畀埋另一朵出鏡啦
Sinn. Pirate's Engaging Ring-2016-006.jpg
回復

hiatus 發表於 2016-9-29 17:12:49 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-29 15:35
種苗實得,唔知長期種植會唔會易爛根

呢款同2寸盆仔一樣高,直徑少咗幾mm,球大恐怕會迫爆  ...

甘你個款我應該見過,應該好薄身既。
點解易爛根呢?可以係底部打好多窟呀~
我有d迷岩都是用3oz試飲杯種,不過係圓身d既,比2寸盆粗身,但矮幾個mm。
回復

B17 發表於 2016-9-29 17:34:29 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-29 17:12
甘你個款我應該見過,應該好薄身既。
點解易爛根呢?可以係底部打好多窟呀~
我有d迷岩都是用3oz試飲杯種 ...

開窿咪變成普通花盆囉,咁不如直接用花盆,只不過係1蚊隻啫.
回復

hiatus 發表於 2016-9-30 10:38:47 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-29 17:34
開窿咪變成普通花盆囉,咁不如直接用花盆,只不過係1蚊隻啫.

但50個得20蚊哦,仲平過1蚊呀。
而且。。。花墟賣d細盆都2蚊了哦,你係邊間買到1 蚊?
回復

B17 發表於 2016-9-30 10:52:44 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-30 10:38
而且。。。花墟賣d細盆都2蚊了哦,你係邊間買到1 蚊?  ...

森x囉,不過冇買盆兩個月,唔知有冇加價

主要分別係有窿定冇窿,試飲杯水會聚係底度,唔知好定壞

我覺得要有窿好,植物根要透氣。所以試飲杯我也是打窿先用  發表於 2016-9-30 15:45
回復

pekklewin 發表於 2016-9-30 11:13:47 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-30 10:38
而且。。。花墟賣d細盆都2蚊了哦,你係邊間買到1 蚊?  ...

近火車橋轉角位的一間, 不是近太子道那邊, 有好多盆賣的那間, D膠盆放在外面的, 3吋盆都是1蚊隻
回復

hiatus 發表於 2016-9-30 15:44:46 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2016-9-30 11:13
近火車橋轉角位的一間, 不是近太子道那邊, 有好多盆賣的那間, D膠盆放在外面的, 3吋盆都是1蚊隻  ...

我都知道個間。但我只見到大d既盆呀,未見到2寸甘細既哦。。。
回復

B17 發表於 2016-9-30 18:48:47 |顯示全部樓層

剛收到嘅Sinn. AQ's Mercurial Lady,多謝Maychow
即種 ,腰水,入溫室
回復

紅豆包 發表於 2016-9-30 18:54:05 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-30 18:48
剛收到嘅Sinn. AQ's Mercurial Lady,多謝Maychow
即種 ,腰水,入溫室
...

你就好啦,又有人分享俾你,羡慕C我啦
回復

B17 發表於 2016-9-30 18:58:46 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2016-9-30 18:54
你就好啦,又有人分享俾你,羡慕C我啦

全靠大家慷慨分享,我先有新品種
快d,快d,送兩隻過嚟
回復

pekklewin 發表於 2016-9-30 19:07:38 |顯示全部樓層
即種 ,腰水,入溫室
...

又有新同學加入
回復

hiatus 發表於 2016-10-3 15:24:34 |顯示全部樓層
即種 ,腰水,入溫室
...

唔等埋我依個Lady哦?

你比個個SRG's coral eruption 亂發芽呀,爆哂,起碼有4芽!
2016-10-03 14.01.48.jpg
回復

B17 發表於 2016-10-3 16:33:21 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-10-3 15:24
唔等埋我依個Lady哦?

你比個個SRG's coral eruption 亂發芽呀,爆哂,起碼有4芽!

別的lady快d嘛

話明係eruption,當然亂咁爆 我嗰盆都係咁,剪到佢得番一芽,希望會壯番
回復

hiatus 發表於 2016-10-3 16:44:30 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-10-3 16:33
別的lady快d嘛

話明係eruption,當然亂咁爆 我嗰盆都係咁,剪到佢得番一芽,希望會壯番{:emoji_0 ...

哦。。。又係哦,我既lady開緊花呢~~
實要剪唔係相互阻擋,生得唔會靚
回復