今日大豐收 ~ 喜蔭小苗

作者: ayclui 發表于 2007-9-8 22:40:17
9550 108
tata 發表於 2007-9-17 16:46:44 |顯示全部樓層
嘩~我尋日出去真係好多呀, 喜蔭都五六款, 花貓三四歀, 仲有長筒花, 迷岩, 白天鵝....................................

Fonica,

下次見到打俾你呀~你想要咩呀?
回復

Fonica 發表於 2007-9-17 17:19:42 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-17 16:46 發表
嘩~我尋日出去真係好多呀, 喜蔭都五六款, 花貓三四歀, 仲有長筒花, 迷岩, 白天鵝....................................

Fonica,

下次見到打俾你呀~你想要咩呀? ...

我想搵貓貓放係個露台小花園呀,而家得三幾盆冷冷清清,已經同Lyndon訂左4盆但都想搵唔同品種囉 ~喜蔭都有興趣嫁
講開又講,個日係蘭姐到見到兩盆"粉紅廁紙"佢有個好鬼特別既名(忘記了),標價成230一盆呀,好似得4-6塊葉乍
回復

tata 發表於 2007-9-17 17:32:23 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-9-17 17:19 發表

我想搵貓貓放係個露台小花園呀,而家得三幾盆冷冷清清,已經同Lyndon訂左4盆但都想搵唔同品種囉 ~喜蔭都有興趣嫁
講開又講,個日係蘭姐到見到兩盆"粉紅廁紙"佢有個好鬼特別既名(忘記了),標價成230一盆呀,好似得4-6塊葉 ...

係咪貴咗啲呀......................下次見到花貓打俾你呀, 我尋日下午兩點幾見到架~ 我買咗Kohleria Manchu, 見到仲有Kohleria Dark Velvet, Gloxinia Sylvatica呀, 唔知今日仲有無呢?
回復

ayclui 發表於 2007-9-17 22:42:04 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-17 17:32 發表

係咪貴咗啲呀......................下次見到花貓打俾你呀, 我尋日下午兩點幾見到架~ 我買咗Kohleria Manchu, 見到仲有Kohleria Dark Velvet, Gloxinia Sylvatica呀, 唔知今日仲有無呢? ...

到我報告: 今日路人甲聽見Krista話繽繽多新貨, 收工後就馬上去...確係有幾多喜蔭, 有2款 Silver Skies, 1款Chocolate Cream (佢話)
1款Lemon Tree, 1款 Blue Nile, 1款Kee Wee, 1款不知名紅葉喜蔭. 貓貓都有2-3款, 重有魚骨頭...不過我乜都無買.  本來想買盆不知名紅葉喜蔭, 但見佢唔係好正...都係留番d $ $ 月底買超迷岩
回復

connie925 發表於 2007-9-17 23:29:21 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-17 22:42 發表

到我報告: 今日路人甲聽見Krista話繽繽多新貨, 收工後就馬上去...確係有幾多喜蔭, 有2款 Silver Skies, 1款Chocolate Cream (佢話)
1款Lemon Tree, 1款 Blue Nile, 1款Kee Wee, 1款不知名紅葉喜蔭. 貓貓都有2-3款 ...

嘩!ayclui 你今日又去shopping!!;p
回復

ayclui 發表於 2007-9-17 23:37:00 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2007-9-17 23:29 發表

嘩!ayclui 你今日又去shopping!!;p

window shopping 咋...無買o野
回復

tata 發表於 2007-9-19 12:34:10 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-17 15:47 發表

做得好
快d拎d 相o黎睇下先
但係台灣花友話喜蔭葉色係會隨環境而變...咁至正斗

影咗相呀,喂喂~

No Name

No Name

K. Manchu

K. Manchu
回復

ayclui 發表於 2007-9-19 12:39:10 |顯示全部樓層
Krista, 我超鍾意Starbuck個杯
最正係個圓拱形頂蓋...
回復

四少 發表於 2007-9-19 14:02:48 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-17 17:32 發表

係咪貴咗啲呀......................下次見到花貓打俾你呀, 我尋日下午兩點幾見到架~ 我買咗Kohleria Manchu, 見到仲有Kohleria Dark Velvet, Gloxinia Sylvatica呀, 唔知今日仲有無呢? ...

比個小貼士你地啦, 買幾款 台灣 沒多人有的, 種好佢
跟著上 台灣網 跟網友交流 .....
佢地有唔少不知名的令令貓 / 長筒 或 迷岩, 因為是由種子種起, 變異都唔少嫁 ... 仲有唔少雜交 ~~~
回復

tata 發表於 2007-9-19 14:09:02 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-19 12:39 發表
Krista, 我超鍾意Starbuck個杯
最正係個圓拱形頂蓋...

係呀~但係要飲大杯囉, 飽到嘔呀
回復

tata 發表於 2007-9-19 14:17:42 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-9-19 14:02 發表

比個小貼士你地啦, 買幾款 台灣 沒多人有的, 種好佢
跟著上 台灣網 跟網友交流 .....
佢地有唔少不知名的令令貓 / 長筒 或 迷岩, 因為是由種子種起, 變異都唔少嫁 ... 仲有唔少雜交 ~~~ ...

多謝指教~佢哋真係好多唔同品種, 都幾難搵啲無嘜人有嘅品種哦
回復

ayclui 發表於 2007-9-19 14:24:22 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-19 14:09 發表

係呀~但係要飲大杯囉, 飽到嘔呀

哈哈, 我唔買o架, 我都唔飲coffee...我叫條o靚去攞(不過佢無攞個蓋...吹賬)...上次攞咗幾隻佢o地 d 試飲杯, 好鬼靚
回復

ayclui 發表於 2007-9-19 14:25:20 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-19 14:17 發表

多謝指教~佢哋真係好多唔同品種, 都幾難搵啲無嘜人有嘅品種哦

係o羅...
回復

tata 發表於 2007-9-19 14:48:50 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-19 14:24 發表

哈哈, 我唔買o架, 我都唔飲coffee...我叫條o靚去攞(不過佢無攞個蓋...吹賬)...上次攞咗幾隻佢o地 d 試飲杯, 好鬼靚

嘩, 你有o靚架? 試飲杯? 點樣呀? 喂喂, 我買咗10oz杯呀, 你係咪要呀?下次攞俾你呀~
回復

ayclui 發表於 2007-9-19 16:13:07 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-19 14:48 發表

嘩, 你有o靚架? 試飲杯? 點樣呀? 喂喂, 我買咗10oz杯呀, 你係咪要呀?下次攞俾你呀~

Starbuck個試飲杯杯口同 2oz 嘅試飲杯一樣, 幾 cutie o架   

10 oz 杯? 要呀, 20個呀唔該, 你一定要計番錢喎 ~

Starbuck試飲杯 vs 2 oz 試飲杯

Starbuck試飲杯 vs 2 oz 試飲杯
回復

ayclui 發表於 2007-9-20 22:16:21 |顯示全部樓層
update 吓先

喜蔭併盆長大咗, 比間新屋佢o地三兄弟住

新屋好大啊

新屋好大啊
回復

tata 發表於 2007-9-20 22:56:01 |顯示全部樓層
間房係咩嚟架?
回復

ann 發表於 2007-9-20 23:03:41 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-20 22:56 發表
間房係咩嚟架?

好似你用緊個塞米杯  
回復

ayclui 發表於 2007-9-20 23:05:52 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-20 22:56 發表
間房係咩嚟架?

報告: 間房之前係裝焗薯嘅 (super sandwich), 重有個透明蓋o架, 好好用!
回復

tata 發表於 2007-9-20 23:08:36 |顯示全部樓層
係呀, 似我喺嘜計食大失米個盤呀~ 我用嚟種種子呀
回復