新來的小捕愛好者

作者: !_[影]~子 發表于 2008-9-5 16:36:15
1901 6
大家好!
    小弟本身之前已有對食虫植物有一點兒認識,
而且也非常喜歡食虫植物!但始終經驗不足,
因而令到小捕一一離去,但最近找到這論壇,我當然是非常高興~

於這幾晚,小弟看了一些帖子,不禁舊毒復發,所以想找一些比較專門一點的門市,希望各位大大能否提供一些心得和門市...
     另外,在飼養之前,我想多一些了解小捕心得,不知各位大大能跟小弟分享一番心得嗎
     最後,請各位大大多多指教呵...
細毛 發表於 2008-9-5 17:02:37 |顯示全部樓層
我最初種小捕, 也是種了不久就過了身。

之後, 跟足前輩指示.....就唔難種佢地......
回復

C702 發表於 2008-9-6 11:21:20 |顯示全部樓層
門市去森x / x記啦!又平又底玩2x-3x
回復

!_[影]~子 發表於 2008-9-6 12:56:01 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-9-5 17:02 發表
我最初種小捕, 也是種了不久就過了身。

之後, 跟足前輩指示.....就唔難種佢地......

除了小捕還有養其他的食虫植物嗎?
回復

!_[影]~子 發表於 2008-9-6 12:59:38 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-9-6 11:21 發表
門市去森x / x記啦!又平又底玩2x-3x

那兒的小捕品種只有一種嗎?是小苗嗎?
另外,還有其他食虫植物嗎?
回復

C702 發表於 2008-9-6 13:34:26 |顯示全部樓層
有紅/綠2種,是小苗,仲有其他品種
仲可以去繽x/x紛加加埋埋都有6-7個品種
有咩品種自己去睇吓啦

買前記得多D爬文,睇吓用咩介質、水、濕度、溫度......
回復

!_[影]~子 發表於 2008-9-6 14:01:32 |顯示全部樓層

回復 6# C702 的帖子

搵日去睇睇先...

另外我想問下,介質係個邊門市直接買得嗎?
定係去其他門市買好呢...有冇些好介紹

好吧,多謝大大提點,我買之前,會多些爬文,
如果有些地方不足,希望大大能提點一番,小弟萬分感激
謝謝~
回復