Carnivorous Plant Conservatory Box

作者: RNW 發表于 2008-9-5 15:21:16
2442 20
I plan to DIY a Conservatory Box for my small size carnivorous plant as a attached drawing, any advise?
Carnivorous Plant Conservatory Box.JPG
細毛 發表於 2008-9-5 15:43:55 |顯示全部樓層
全部用同一個時間制?
光照、抽風、霧機, 係咪應該用不同的時間控制呢?

一邊有風扇, 另一邊應該有個小窗口, 幫助對流呢?
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-5 15:58:36 |顯示全部樓層
做霧器唔可以長開 , 開30分鐘停30分鐘 ! 唔係必要 , 頂上封得好就得!
加抽風咪抽走D霧?
回復

RNW 發表於 2008-9-5 16:15:12 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-9-5 15:58 發表
做霧器唔可以長開 , 開30分鐘停30分鐘 ! 唔係必要 , 頂上封得好就得!
加抽風咪抽走D霧?

Agree the 做霧器唔可以長開, I plan to 開60分鐘停60分鐘.
The 抽風 is just air in, not out.
回復

RNW 發表於 2008-9-5 16:17:03 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-9-5 15:43 發表
全部用同一個時間制?

Timer is x2; 光照、抽風 share 1, 霧機 individual timer
回復

RNW 發表於 2008-9-5 16:19:26 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-9-5 15:43 發表
全部用同一個時間制?

And I don't want to make 小窗口 in other side becuz that may 抽走D霧

回復

細毛 發表於 2008-9-5 16:34:00 |顯示全部樓層
明白哂....期待作品完成, 記住分享!
回復

infinity 發表於 2008-9-6 02:21:05 |顯示全部樓層
那種放在水中的小型造霧器會令水溫升高,長開都幾熱下,不如用家居放霧機,但有分放冷霧或放暖霧兩種不同的機,最近在鴨寮街見到有放冷霧機賣,較大那部放出的冷霧都幾顯著(雙頭放霧),賣$155元,中型那部放出的霧的冷度明顯較前者弱(忘記了價錢),還有一種很小型的,是新出品,罐鋁氣水那樣大小,但不便宜,賣$165。地址:鴨寮街 (但唔記得是 147號 還是157 )。

回復

RNW 發表於 2008-9-6 02:31:13 |顯示全部樓層
Hi Infinity,

Thanks for your information.
I had check the 水溫 before, it around 28 degree (running 1 hour checking), I think that is accept temp. Besides, I will also goto 鴨寮街 to see that 小型的冷霧機, maybe I will buy one for check which one is better.

P.S. Your head pic so beauty wor, is take by ocean park?

回復

infinity 發表於 2008-9-6 02:41:06 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-6 02:31 發表

I had check the 水溫 before, it around 28 degree (running 1 hour checking), I think that is accept temp. Besides, I will also goto 鴨寮街 to see that 小型的 ...

張相係一 d 攝影師的作品,只可 download作私人欣賞,不能作商業用途。
回復

infinity 發表於 2008-9-6 02:51:31 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-6 02:31 發表

I had check the 水溫 before, it around 28 degree (running 1 hour checking), I think that is accept temp. Besides, I will also goto 鴨寮街 to see that 小型的 ...

放霧機就擺放在舖頭的門口處,經過便看到。鋁罐氣水型那種放在收銀阿姐的玻璃櫃台面。

回復

simoncml 發表於 2008-9-9 10:24:39 |顯示全部樓層
注意造霧器會搞到成個缸 D 玻璃起晒水珠, 影響觀賞, 到你搞得掂 D 對流, 水珠乾後 D 玻璃又會起晒水垢
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-9 13:18:53 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=2
呢個爬虫箱做溫室同你要求接近 !
回復

RNW 發表於 2008-9-9 13:51:35 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-9-9 10:24 發表
注意造霧器會搞到成個缸 D 玻璃起晒水珠, 影響觀賞, 到你搞得掂 D 對流, 水珠乾後 D 玻璃又會起晒水垢

Yes, you are right, I still thinking that problem
回復

RNW 發表於 2008-9-9 13:56:05 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-9-9 13:18 發表
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=2
呢個爬虫箱做溫室同你要求接近 !

Yes, 90% same, just the light difference; that is no need DIY, Thanks.
Besides, he also had the water mark problem.
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-9 15:12:33 |顯示全部樓層
濕度高自然多水珠 ! 夜晚蓋好保濕 , 白天通風就可以啦 !
回復

RNW 發表於 2008-9-9 15:22:55 |顯示全部樓層
不過重有問題我用唔倒, 我係諗住放尼舊野 fit 響我個魚缸上面, 現成買既size唔 fit; 都係要行落金魚街按圖訂做。
回復

C702 發表於 2008-9-9 15:34:25 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-9 15:22 發表
不過重有問題我用唔倒, 我係諗住放尼舊野 fit 響我個魚缸上面, 現成買既size唔 fit; 都係要行落金魚街按圖訂做。

魚缸頂有燈嗎?If yes ~乾蒸燒買
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-9 15:39:37 |顯示全部樓層
尼舊野 ??
回復

RNW 發表於 2008-9-9 15:42:10 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-9-9 15:34 發表

魚缸頂有燈嗎?If yes ~乾蒸燒買

缸頂無燈, 燈响缸底, 應該ok
回復

12下一頁