~我的小天地~ (last update: 22/1/09)(我嘅白小姐都開花喇^^)

關閉 [複製鏈接]
作者: cyhh 發表于 2008-9-5 01:51:08
57545 966
cyhh 發表於 2008-9-21 14:00:20 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-9-20 23:21 發表
o下,真係幾乎認唔到佢地 wor!
有個頭和芽端剩低, 都會救到o既!
建議剪走太唔掂的葉枝, 種深些, 我見右手邊那份根外露了.
盆也較細, 不如分兩個盆種啦! ...

已經剪左好多喇 希望佢地冇事...
回復

阿晴 發表於 2008-9-21 14:00:53 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-20 14:41 發表
自尋日落完大雨後,佢變左咁樣... ...Agnes,請問佢仲有得醫嗎?
我尋日已經將佢放喺有得遮嘅地方,點知佢都係咁
佢仲未喺我屋企快樂咁生活落去ga ...

是不是 繡球 ?!!
好可憐......
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 14:37:28 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-21 13:56 發表
矮牽牛變完色再變細...細左一半有多啊 有冇人知係咪有病?

我那盆矮牽牛的花都變細左一半有多, 因為現在的天氣太過熱了, 令佢吸唔夠營養就開花 !
如果你唔想矮牽牛的花過細, 建議你暫時放在室內吹冷氣~
唔係就等到秋天, 花花就會變番大

其實矮牽牛變色應該同本身的基因有關,因為你的矮牽牛的基因唔純(紅,白),所以有陣時會變色!
因為我未試過買回來的矮牽牛變色,但我會將兩棵唔同色的花”交配 ”,生出來的花居然變咗色 
紫+白=紅
矮牽牛唔變色除非佢係(紅,紅)/(白,白)
回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:04:33 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-21 14:37 發表

我那盆矮牽牛的花都變細左一半有多, 因為現在的天氣太過熱了, 令佢吸唔夠營養就開花 !
如果你唔想矮牽牛的花過細, 建議你暫時放在室內吹冷氣~
唔係就等到秋天, 花花就會變番大

其實矮牽牛變色應該同本身的基因 ...

oh...原來是這樣
但我嗰個盆搬唔到入屋啊,如果因為營養問題,加花肥有用嗎?
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 15:11:19 |顯示全部樓層
我覺得加花肥無咩用,只會不停開小花 
朵花因為太早熟而早開
矮牽牛在 Summer 季節會開小花同快謝,到温度低少少就會好點!
其實矮牽牛應該係春天開花的,所以春天開花最靚
回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:18:04 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-21 15:11 發表
我覺得加花肥無咩用,只會不停開小花 
朵花因為太早熟而早開
矮牽牛在 Summer 季節會開小花同快謝,到温度低少少就會好點!
其實矮牽牛應該係春天開花的,所以春天開花最靚 ...

我其實有3盆種埋一齊,其中一盆白色嘅就好健康,另外嗰d就唔多店,有一盆更死死哋
可以點救呢?
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 15:18:24 |顯示全部樓層
我張相就係矮牽牛(粉紅色底,中間白色)
我幫佢哋收種子後,開出的花都是這顏色的,所以這梱花的基因係純正
如果你想收番種子,你可以拿毛筆掃下雄蕊同雌蕊,一朵花會結過百粒種子!如果你的花的基因唔純正,生長來的花會有唔同 colour , 可能全紅,全白,紅邊+白,白邊+紅......幾好玩
遲點我會試吓將唔同顏色的花 cross over , 睇吓會出咩花
回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:19:20 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-9-21 14:00 發表

是不是 繡球 ?!!
好可憐......

唉...一場雨就攪到咁
回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:23:07 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-21 15:18 發表
我張相就係矮牽牛(粉紅色底,中間白色)
我幫佢哋收種子後,開出的花都是這顏色的,所以這梱花的基因係純正
如果你想收番種子,你可以拿毛筆掃下雄蕊同雌蕊,一朵花會結過百粒種子!如果你的花的基因唔純正,生長來的花會有唔同 colou ...

原來咁得意ga
咁請問難發芽嗎?因為我通常唔俾佢結子,會剪左d殘花ga
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 15:25:38 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-21 15:18 發表

我其實有3盆種埋一齊,其中一盆白色嘅就好健康,另外嗰d就唔多店,有一盆更死死哋
可以點救呢?

另外的花係咪 blue colour ? 因為 blue colour 的矮牽牛唔受得熱 
其實矮牽牛除了有分顏色,仲會分花的型,其中波浪型/星星型先受得熱
白色好似最受得熱~

有盆死死哋?不如你先 cut 咗好少少的葉,再重新插種啦!
另外嗰d最好放係陰涼/不好被陽光直射到的地方

你介唔介意 post 張佢哋的相給我,我唔係太知他們的情況係點
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 15:31:12 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-21 15:23 發表

原來咁得意ga
咁請問難發芽嗎?因為我通常唔俾佢結子,會剪左d殘花ga

我覺得矮牽牛的種子係最易發芽,發芽的%同紅豆大致一樣 (Summer Time 都發到)
你只需將種子撒上土就 ok 啦,三天內應該發到
我9 月1日播種,兩日就發芽,依家有  5 , 6 塊葉仔 
其實你唔需要剪花,你"蚊”佢出嚟就得架啦
佢哋的果如果你唔收集,佢會將種子噴到周圍都係 

回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:37:36 |顯示全部樓層
佢地就係咁樣...好慘呀
回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:40:33 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-21 15:31 發表

我覺得矮牽牛的種子係最易發芽,發芽的%同紅豆大致一樣 (Summer Time 都發到)
你只需將種子撒上土就 ok 啦,三天內應該發到
我9 月1日播種,兩日就發芽,依家有  5 , 6 塊葉仔 
其實你唔需要剪花,你"蚊”佢出嚟就得架啦
佢 ...

吓,會自己噴?
咁咪蚊完殘花唔洗理佢囉?
回復

阿晴 發表於 2008-9-21 15:42:01 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-21 15:37 發表
佢地就係咁樣...好慘呀

高溫 + 多濕 + 曝曬 ?
回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:43:26 |顯示全部樓層
本身係咁ga
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 15:44:41 |顯示全部樓層
中間那棵應該救唔到
右手邊那棵可以 cut 咗枝葉重新插種>>>應該好快又會開到花
白色那棵可以定時定候去心,佢會生到成個球咁大
矮牽牛的生命只係一年性,所以你唔好咁偒心啦!快點幫佢哋取下種子,再種過
回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:45:04 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-9-21 15:42 發表

高溫 + 多濕 + 曝曬 ?

可能係,因為我放天台,最近真係好曬好熱,又有雨...
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 15:46:59 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-9-21 15:40 發表

吓,會自己噴?
咁咪蚊完殘花唔洗理佢囉?

應該係彈出來
你可以唔駛理佢,但係會生到好密,有時種子會被葉上的毛毛搞到落唔到泥土
回復

cyhh 發表於 2008-9-21 15:47:21 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-21 15:44 發表
中間那棵應該救唔到
右手邊那棵可以 cut 咗枝葉重新插種>>>應該好快又會開到花
白色那棵可以定時定候去心,佢會生到成個球咁大
矮牽牛的生命只係一年性,所以你唔好咁偒心啦!快點幫佢哋取下種子,再種過 ...

咁...請問...除左白色,咩色最耐熱呢?
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 15:48:41 |顯示全部樓層
如果可以,唔好俾佢哋淋兩水,花花會好易謝
回復