秋耕開鑼~ (12月7日更新)

作者: cestbaga 發表于 2008-9-4 22:39:26
5407 42
cestbaga 發表於 2008-9-9 18:20:41 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-9-9 09:02 發表
d 通菜好靚呀!
我又係鍾意食甜粟!

你嗰d 就快有得食啦~~ 食完好味種多次都仲得~
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-9 23:52:07 |顯示全部樓層

請問cosmos是什麼花?

點解簡呢隻花呢?

我都想種種花
回復

cestbaga 發表於 2008-9-10 21:33:07 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-9-9 23:52 發表
點解簡呢隻花呢?

我都想種種花

Comos係大波斯菊, 我覺得好靚(比圖真係靚好多ga~)

最近仲响網揾到以下資料, 更加鼓勵我種:]
"凡是種植一種作物,是為了將其新鮮的植體,整個翻犛入土作為肥料,或種植來改善土壤理化性質,避免病蟲害滋生或雜草叢生,以及防止表土沖刷流失的,都叫作「綠肥作物」。而這幾年經過政府(台灣)單位的推廣,在水稻種植一期作和二期作中間的空閒時段,就補助農友種植美化農村景觀用的大波斯菊作為養肥,以取代傳統的菜花等綠肥作物,是一種新興的趨勢。"

上次去你屋企時咪攞咗d 利口樂味basil 嘅, 我想問佢叫咩basil 呀? 佢出咗種子啦, 諗住放埋入田種
回復

cestbaga 發表於 2008-9-15 16:41:25 |顯示全部樓層

9月13日更新 1

上星期播種d粟米始終發芽啦, 好野~

跟住就將未落基肥嘅地搞掂埋佢~ 今次落咗d正野幫佢補身, 有海帶啦, 有機粒粒肥, 仲有雞屎木糠. 等我谷肥d 泥, d 泥又谷肥d 菜, 又等d 菜谷肥我~ wahaha

不過整完都虛脫, 我知我耡得唔太深, 但真係好攰又好曬 :p

回復

cestbaga 發表於 2008-9-15 16:52:52 |顯示全部樓層

9月13日更新 2

跟手落埋其他種子,甘荀比較花多d 時間, 因為要整坑仔條播, 其他菜都係撒播算lu

上次落嗰d 波斯菊, 好似仲未出...
回復

貓貓 發表於 2008-9-16 10:01:39 |顯示全部樓層
鋤地真係好辛苦嫁,成副骨頭散晒,又熱又曬 ,未做過係感受唔到農夫的辛勞!

小心中暑呀!要飲返多 d 水補充。
回復

Alfphy 發表於 2008-9-16 10:04:25 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-9-15 16:52 發表
跟手落埋其他種子,甘荀比較花多d 時間, 因為要整坑仔條播, 其他菜都係撒播算lu

上次落嗰d 波斯菊, 好似仲未出...

路過,想讚下影的相,好靚喎!有spoon做牌仔,夠特別又有心思!
努力啊!祝秋耕愉快!
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-16 18:31:43 |顯示全部樓層

lemon balm

原帖由 cestbaga 於 2008-9-10 21:33 發表

Comos係大波斯菊, 我覺得好靚(比圖真係靚好多ga~)

最近仲响網揾到以下資料, 更加鼓勵我種:]
"凡是種植一種作物,是為了將其新鮮的植體,整個翻犛入土作為肥料,或種植來改善土壤理化性質,避免病蟲害滋生或雜草叢生,以及防 ...

果隻吾系basil尼, 系香蜂草
我古好多人都有因為最粗生架喇

但如果落田建議同Dfriend逼巴士會好D, 因為佢需要營養不多但怕晒, 一晒就黃
所以穩野姐姐佢好dd

支持, 有相快D post上喇
回復

cestbaga 發表於 2008-9-16 22:11:45 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-9-16 10:01 發表
鋤地真係好辛苦嫁,成副骨頭散晒,又熱又曬 ,未做過係感受唔到農夫的辛勞!

小心中暑呀!要飲返多 d 水補充。

係呀~ 我做15mins 就要休息返10mins ga la ^^
未做過真係唔會明~ haha

原帖由 Alfphy 於 2008-9-16 10:04 發表

路過,想讚下影的相,好靚喎!有spoon做牌仔,夠特別又有心思!
努力啊!祝秋耕愉快!

thx for your visit ~ :]
係呀, 用舊spoon環保又唔駛花錢買名牌ma, 同埋都幾靚呀
我都祝你秋耕愉快!

原帖由 gtrnismo 於 2008-9-16 18:31 發表

果隻吾系basil尼, 系香蜂草
我古好多人都有因為最粗生架喇

但如果落田建議同Dfriend逼巴士會好D, 因為佢需要營養不多但怕晒, 一晒就黃
所以穩野姐姐佢好dd

支持, 有相快D post上喇 ...

wahahha, 原來係香蜂草嚟ga~ 咁可以沖水飲lu, thx
你講得好啱....呢排好太陽, d葉真係黃晒, 我仲以為佢開完花變老人家先係咁tim ^^Ooo 原來佢想逼巴士, haha
回復

cestbaga 發表於 2008-9-21 22:07:53 |顯示全部樓層

9月21日更新 1~

今日我幫塊田扮靚靚

D 粟米又大咗d, 但可能基肥唔夠重手, 葉有d 黃, 所以我加咗d 骨粉, 又加咗d蕉葉响呢面~
DSC00353.JPG DSC00368.JPG

田主俾咗3棵蘆薈仔我

回復

cestbaga 發表於 2008-9-21 22:14:16 |顯示全部樓層

9月21更新2

各樣菜菜情況, 莞茜,莧菜同9菜係新落嘅~

白菜大得最快, 唐生菜冇咗影,可能因為太熱...

露荀响屋企寄居咗好耐, 終於可以移返入田啦~~~

花花就只有牽牛花出咗, 波斯菊未見影, 可能仲係太熱 ^^o

回復

yannes 發表於 2008-9-22 12:22:59 |顯示全部樓層
正呀~~~有露荀!!!!不過要收幾次先會粗一點的<---聽人講
回復

cestbaga 發表於 2008-9-28 18:38:02 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-22 12:22 發表
正呀~~~有露荀!!!!不過要收幾次先會粗一點的

唔知打完風d田變成咩樣呢...
露荀係長線投資嚟ga, haha, 睇書話要第4年先開始有得收, 但可以收10年ga~~~ 我種咗一年都唔夠
回復

cestbaga 發表於 2008-10-5 18:22:50 |顯示全部樓層

9月30更新 part 1

呢排冇咁熱, d野都大得快d:

d粟米大得好快, d蟻見有正野食拿拿聲搬晒過嚟. 我發現原來田主一直唔記得開呢邊個自動灑水, 唔怪之得d粟米個樣唔太靚啦
SDC10045.JPG SDC10046.JPG

菜菜都大得好快, 其中白菜同莧菜發芽率超出我想像, 攪到好迫, 要疏疏佢. 同埋好多蟲咬, 下次要噴藥~!
DSC00424.JPG DSC00422.JPG

响粟米到出咗棵咁嘅野, 有冇人知係咩嚟?
回復

jonathanku 發表於 2008-10-5 18:29:30 |顯示全部樓層
你塊田好正啊~
可唔可以分享下租田的資料啊?

""响粟米到出咗棵咁嘅野, 有冇人知係咩嚟?""
應該係瓜黎....
但係唔知係邊種瓜。

回復

cestbaga 發表於 2008-10-5 18:30:58 |顯示全部樓層

9月30日更新 part 2

其他作物都ok啦,但田主俾我d蘆薈因為冇水就應該會回歸天國...^^
D香蜂草發芽, haha 又係太密. 牽牛又大咗, 波斯菊繼續失蹤

移過到嘅香茅都仲健在

整咗晴天公仔+cd嘅野, 靚靚之餘又可以嚇吓d雀仔先~!

回復

蛀米虫 發表於 2008-10-5 18:53:40 |顯示全部樓層
嘩! 好有心機喎~
回復

cestbaga 發表於 2008-10-6 13:28:10 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-10-5 18:29 發表
你塊田好正啊~
可唔可以分享下租田的資料啊?

""响粟米到出咗棵咁嘅野, 有冇人知係咩嚟?""
應該係瓜黎....
但係唔知係邊種瓜。

我塊田响大埔嗰邊, 因為都係啱啱種咗冇幾耐, 所以要種耐d先敢講知係咪好

係呀, 我想知係咩瓜, 再決定係咪比佢加入我個大家庭   haha
回復

草民 發表於 2008-10-6 16:13:14 |顯示全部樓層
應該係水瓜苗,好似唔0岩季節囉
回復

cestbaga 發表於 2008-10-9 20:35:54 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-10-6 16:13 發表
應該係水瓜苗,好似唔0岩季節囉

thx 草民兄, 原來你連瓜都識咁多~
回復