12月福建之旅

作者: BenLau 發表于 2016-1-3 21:06:42
4957 84
drmrclk 發表於 2016-1-9 02:18:29 |顯示全部樓層
大棚一般開係唔易揾,交通唔太方便既位置,因為果D地方租金平而且大,有一次去過廣州附近的一個大棚,坐車一個鐘,再行路行左九個字先揾到
回復

rose6299 發表於 2016-1-9 21:40:41 |顯示全部樓層
請問#81 樓主, 可否比資料我, 我都想去睇睇大棚呢!
回復

drmrclk 發表於 2016-1-11 02:44:55 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2016-1-9 21:40

我上次去果個系係番禺縣一個叫“牛角村”既大棚,地方唔算好大,不過係大棚型式經營,詳細地址你可以百度搜一下,依家仲有冇係度就要查下,其實如果你唔係要揾一D好另類既品種,大可以去“岭南花卉市场”,兩年前去都有好多大路既多肉賣,價錢好便宜,地方比花墟大好多,坐車好方便,坐廣州地鐵五号线(坐5站)到地铁滘口站B1出入口下。往前走约340米到广州岭南花卉市场

廣州嶺南我去過的, 主要都系賣大陸品種, 我系想去睇另類的啊!  發表於 2016-1-11 21:34
回復

BenLau 發表於 2016-1-11 09:35:44 |顯示全部樓層
drmrclk 發表於 2016-1-11 02:44
我上次去果個系係番禺縣一個叫“牛角村”既大棚,地方唔算好大,不過係大棚型式經營,詳細地址你可以百度 ...

多谢花友分享!
你講牛角村的棚還在,但主要係景天類的多肉。如果係周邊来講,都全大了。
回復

BenLau 發表於 2016-1-11 09:48:04 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2016-1-9 21:40

呢度入面有好多介绍,得閑可以睇睇:

http://hkplants.com/forum.php?mo ... peid&typeid=177
回復