新手一問 - 消完毒(浸完水)d葉打開哂 ?!

作者: spike 發表于 2015-12-28 16:12:11
1166 11
小弟新手一名,學人浸水消毒.之後睇番發覺d葉好似打開哂...

請問各位大大,d葉會合番埋嗎?
maxwaggon 發表於 2015-12-29 12:28:38 |顯示全部樓層
在花店時沒人淋水,現在拿去浸水的話,
一次過就會吸入大量的水,整株就會漲大!
原本有泥在,葉不會底過根的。
但起泥泡水就會浸散了…………
下部的葉很難收回去了!
若想等植株乾才種,那時根也會乾枯了…………

葉牡丹這類在冬天很好種,種下去很快還原的!
夏天時小心點!
回復

spike 發表於 2015-12-29 14:42:34 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2015-12-29 12:28
在花店時沒人淋水,現在拿去浸水的話,
一次過就會吸入大量的水,整株就會漲大!
原本有泥在,葉不會底過根 ...

又學到嘢!!  謝謝解答
回復

Neverland0002 發表於 2016-3-17 00:44:43 來自手機 |顯示全部樓層
我是新手,花鳥蟲魚時買了5株肉肉植物試稱,我也買了相同的肉肉,也是這情況,請問可以摘下葉片,用作葉插嗎?可以怎做?謝謝!
回復

Neverland0002 發表於 2016-3-17 00:44:46 來自手機 |顯示全部樓層
我是新手,花鳥蟲魚時買了5株肉肉植物試稱,我也買了相同的肉肉,也是這情況,請問可以摘下葉片,用作葉插嗎?可以怎做?謝謝!
回復

drmrclk 發表於 2016-3-17 01:57:16 |顯示全部樓層
争取晒多D,依家呢輪陽光唔太充足,水太多又晒得少好易”徒長“,即係棵多肉會生得好畸型,唔靚,記住:”多肉寧乾勿濕“
回復

BenLau 發表於 2016-3-17 02:05:20 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2016-3-17 00:44
我是新手,花鳥蟲魚時買了5株肉肉植物試稱,我也買了相同的肉肉,也是這情況,請問可以摘下葉片,用作葉插 ...

理論上係可以插葉的,可以試試。

最重要係参考上面花友的建議。
雖然無统計,但每年被淋死的多肉植物應該唔少

Per大,又做夜鬼了。  發表於 2016-3-17 02:07
回復

Neverland0002 發表於 2016-3-18 08:10:30 來自手機 |顯示全部樓層
多謝 drmrclk 及 PercyMKLau 的賜教。其實我都唔捨得摘牠們下來,更不懂怎樣葉插,之前掉下來的葉片也有拿來試過,但都不成功,相信是我“太關心”牠們,怕牠們渴親,給太多水了
回復

BenLau 發表於 2016-3-18 13:18:53 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2016-3-18 08:10
多謝 drmrclk 及 PercyMKLau 的賜教。其實我都唔捨得摘牠們下來,更不懂怎樣葉插,之前掉下來的葉片也有拿 ...

係,種肉一定要狠心
回復

Neverland0002 發表於 2016-3-18 18:37:17 來自手機 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-3-18 13:18
係,種肉一定要狠心

但見到啲泥乾晒,就好驚佢哋會出事,所以就。。。

但我每次都係用尖嘴嗰種唧唧壺唧幾滴水俾佢哋咋,通常4-6日一次,視乎乾泥情況而定,但應該都俾我啲愛心淹沒咗佢哋。。。
回復

BenLau 發表於 2016-3-18 20:14:14 |顯示全部樓層
Neverland0002 發表於 2016-3-18 18:37
但見到啲泥乾晒,就好驚佢哋會出事,所以就。。。

但我每次都係用尖嘴嗰種唧唧壺唧幾滴水俾佢哋咋,通常 ...

多肉要一係唔淋,一淋就淋透
回復

Neverland0002 發表於 2016-3-18 20:27:14 來自手機 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-3-18 20:14
多肉要一係唔淋,一淋就淋透

哦…原來是這樣,因為知道不能多水,又怕佢哋口渴,所以每次也只落數滴。

多謝指導
回復