玉女拖鞋蘭的種植方法

作者: jack1010 發表于 2015-12-20 10:08:22
8049 22
近日,有花店售賣玉女拖鞋蘭,問那位職員怎樣種植,她只是說植料乾才澆水,沒有詳細說明,因此沒有買,如果各位知道種植硬葉兜蘭的方法,請告訴我,謝謝
cccow 發表於 2015-12-20 10:42:09 來自手機 |顯示全部樓層

首先,做定最壞打算,
之後,可以試蘭石樹皮種,再用半水耕
我一年之前係賓粉買過一棵出瓶苗,
種到唔生唔死,唔識大,夏天會黃老葉,冬天至開始生,不過棵苗本身得兩條根,好弱,
你個棵可能好啲,話晒都係有花既成株,祝你好運
另外,我啲樹皮自已發過酵,係花墟應該無得賣,你要衡量吓用唔用到半水耕,因為濕住啲樹皮有機會發霉
回復

Childpark 發表於 2015-12-20 11:20:52 |顯示全部樓層
植料没错,用兰石和树皮,不过,拖鞋兰,他的习性,是要注意环境和湿度高的,不能乾,你会发现买回来的时候,他的根有些毛毛出来的,如果乾了,他的根就会出现光光的根,那时候的生长就会很慢很慢,好像死的状态,但太多水,也会烂根的,不过,他比其它兰花接受湿度要求,会高一点,要烂根都要很长时间才会出现,所以我会建意你用透明盆和多孔的,方便观察和疏气,每次淋水的时间,大约隔3-4天,你观察盆内的湿度,做淋水的要点,拖鞋兰很难死,不过所有拖鞋兰不能受阳光和强光照射到,要散光和中光的环境,幼苗更要注意点,一般出新叶才能知道他的生长地方,是否适合!
回復

Ken325 發表於 2015-12-20 11:47:30 來自手機 |顯示全部樓層
要凍wo
回復

yeunghenry8 發表於 2015-12-23 01:14:46 |顯示全部樓層
有無C兄C姐成功過 用陶粒半水培?
睇左幾個外國教學都好唔同,所以有幾點想請教下
1)如果用半水耕, 用蘭石好D 或 用 陶粒好D?
2)請問陶粒用之前到底用 "fertilizer" 或 "root stimulant" 來浸? 要浸一晚?
如果用"root stimulant", 用花墟有賣的生根粉 就可以? 或要用外國貨? 因為行左幾次花墟都無外國的生根粉
如果用“ fertilizer", 用邊一個好? 花寶1,2 或 3? 或用外國牌子?
3) 轉半水耕前,系埋最好淋一次水先?
好想轉半水耕,但擔心整死個蘭花,請指點
回復

cccow 發表於 2015-12-23 14:18:37 |顯示全部樓層
我目前用蘭石,因為吸水好,而且形狀不規則,石之間空隙比陶粒大,多0的位俾根生,亦較疏氣,
我無試過用激素或肥料浸過植料再用,如果你用過完效果好,請分享經驗
回復

yeunghenry8 發表於 2015-12-24 21:53:55 來自手機 |顯示全部樓層
係埋所有蘭花都可以半水耕?
回復

ae86hkplants 發表於 2015-12-24 23:43:55 |顯示全部樓層
我種左好多年半水耕,自己試過得既蘭花係有:
嘉多利、蝴蝶、秋石斛、朵麗

石斛有些少問題,當根爆盆時要換盆,傷到啲根就比較難復原。

失敗既有:
文心,拖鞋
外國有人種拖鞋得,我就未成功過,最好用返正常種法。

完全唔適合半水耕:
萬代千代百代之類,狐狸尾

國蘭唔清楚,本人無興趣種國蘭。
回復

cccow 發表於 2015-12-25 12:30:18 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2015-12-24 23:43
我種左好多年半水耕,自己試過得既蘭花係有:
嘉多利、蝴蝶、秋石斛、朵麗

想問吓,你種嘉多利同石斛點淋水法,
因為我種既都唔識開花,只係識生側芽,
唔知係唔係因為我成日都濕住啲植料,
定種既環境定唔夠晒,最耐個棵已經種左15年都未開過花
回復

Kel 發表於 2015-12-25 21:26:22 |顯示全部樓層
cccow 發表於 2015-12-25 12:30
唔知係唔係因為我成日都濕住 ...

或者唔夠曬
回復

vaniza小馬 發表於 2015-12-25 22:48:42 |顯示全部樓層
玉女拖要冷涼環境種, 要濕度高, 但唔係浸. 可以坐水種. 植料方面用樹皮OK, 最好加少少garden lime, 因為佢D根好似鍾意鹼性多DD. 我種緊, 比較難服侍, 我自己的未開過花, 但響office24小時嘆冷氣的有人開過花~^^

加油喇~
回復

ae86hkplants 發表於 2015-12-26 23:37:17 |顯示全部樓層
cccow 發表於 2015-12-25 12:30
唔知係唔係因為我成日都濕住 ...

你講緊半水耕定係正常水苔種先?
半水耕每日淋水都無問題,正常水苔種就水乾淋水。
生長期每個月最好施3次速效水溶性肥料,開水1:1500 - 2000,
太凍就減少澆水停止施肥。

盡量比足夠陽光,但夏天都要遮光。

春石斛要冬天要節水逼落葉先可以開多啲花。

嘉多利就睇下有無花莢,如果見有花莢但唔見開花就停肥,
再制水一兩個星期,咁就好大機會有花蕾。
如果花莢都無就一係唔夠肥,一係唔夠光。

如果植料長期濕就要考慮下轉細盆,要換疏水植料,
又或者用素燒盆,將水苔塞得有咁實得咁實,淋水就用浸水方法。

石斛上板種會好啲。
回復

cccow 發表於 2015-12-27 11:02:59 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2015-12-26 23:37
你講緊半水耕定係正常水苔種先?
半水耕每日淋水都無問題,正常水苔種就水乾淋水。
生長期每個月最好施3 ...

我係用半水耕,
好多時出花莢之後無花開,真係唔係佢想點
回復

ae86hkplants 發表於 2015-12-27 11:49:28 |顯示全部樓層
節水就會開花
回復

waihung 發表於 2015-12-27 18:02:11 |顯示全部樓層
小馬師姐因何現在很小見到妳的發表。

哦~~因為我忙到震~~~~~~~很少上hkplants  發表於 2016-1-17 23:22
回復

Childpark 發表於 2015-12-28 23:34:41 |顯示全部樓層
拖鞋蘭,我就不用化肥,我自己做實驗,調一些真菌給他吸收營養,我覺得生長比正常快,光了的根都能再生長,我找濕度高的拖鞋蘭做實驗,暫時生長很穩定,沒出毛病!
回復

Childpark 發表於 2015-12-28 23:57:41 |顯示全部樓層

回復

cccow 發表於 2016-1-5 15:58:40 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2015-12-28 23:34
拖鞋蘭,我就不用化肥,我自己做實驗,調一些真菌給他吸收營養,我覺得生長比正常快,光了的根都能再生長, ...

想問吓詳細做法係點?
菌種係邊道買?
我發酵樹皮既方法係煲完樹皮之後混0的廚餘粉
回復

Childpark 發表於 2016-1-17 01:58:46 |顯示全部樓層
我做箘的方法,放了7天的4.5升水,3條香蕉,超市買酵母粉,做法:將香蕉攪爛,放進水,放一匙酵母粉,預留一点空气,封蓋發酵7天,7天後你会嗅到這桶水很臭,超级酵箘水,每次用時用300毫升菌水加4.5水可以再發酵,這樣做超级箘水应该夠你半年用,記得到每次接触完箘水的手要用消毒水清潔,小心不要讓小孩接触,不衛生的!
回復

Childpark 發表於 2016-1-17 02:07:39 |顯示全部樓層
養拖鞋兰不要在盆边开孔,因對根是不好,我換了杯,只在底开孔,梳水
回復

12下一頁