天然防狐膏

作者: Sumbie 發表于 2015-11-26 18:46:11
1713 11
市面的香體止汗劑大多含有鋁盬,有可能致癌。所以剛剛試做DlY防狐膏,唔會止汗但可殺菌吸味。我未試但可分享配方給大家討論丶研究、試驗。

小蘇打baking soda 2ml
粟粉(cornstarch) 12ml
乳木果脂/可可脂 Shea/cocoa butter12ml
可可巴油Jojoba oil 12ml
蜂臘 Beeswax 12ml
茶樹精油/尤加利精油Tea tree/ eucalyptus EO 適量

註:
1)粟粉可用葛粉(arrowroot flour)代替
2)網上見有人用baking soda 引起敏感,所以我將份量減半。如果驚可以用葛粉代替。
3)可用其他殺菌的精油代替tea tree or eucalyptus EO.
4)搽時會有粉粉,但要天然冇計。

評分

查看全部評分

Sumbie 發表於 2015-11-26 18:53:30 來自手機 |顯示全部樓層
以上份量只夠兩個哩D加一支唇膏
回復

Sumbie 發表於 2015-11-26 18:58:28 來自手機 |顯示全部樓層
以下係材料
回復

jellyfishy 發表於 2015-11-27 09:04:07 |顯示全部樓層
平時我懶人包只係用:小蘇打baking soda & 粟粉(cornstarch) + 香香的EO~  當爽身粉咁用, 運動完濕透都不會有味, 有時唔記得帶皂沖涼, 就咁水淋身, 之後都無味~ 好正~
回復

jellyfishy 發表於 2015-11-27 09:05:05 |顯示全部樓層
你呢條方適合我呢D 成日運動和戶外工作的人~~~ 哈哈~~~
回復

Sumbie 發表於 2015-11-27 23:20:30 來自手機 |顯示全部樓層
今日返工,下午出外有太陽,有D熱,感覺腋下出汗。剛剛仔細聞,冇味!平日全日留在家中我唔會用止汗劑,晚上會聞到少少臭。好野!試驗成功!
回復

Sumbie 發表於 2015-11-30 00:55:30 來自手機 |顯示全部樓層
下次我會再加calamine 爐金石粉或zinc oxide 加強防菌力!
回復

IMEMORY 發表於 2015-11-30 11:13:21 |顯示全部樓層
請問呢幾個成份12ML 即係12G?
小蘇打baking soda 2ml
粟粉(cornstarch) 12ml
乳木果脂/可可脂 Shea/cocoa butter12ml
蜂臘 Beeswax 12ml
回復

Sumbie 發表於 2015-11-30 14:56:15 來自手機 |顯示全部樓層
係ml。大約就得。我用藥匙量
回復

Pinkyleung 發表於 2015-12-12 23:47:26 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2015-11-30 14:56
係ml。大約就得。我用藥匙量

可以說一吓做法嗎?

跟整潤唇膏個方法吧~  發表於 2015-12-14 11:31
回復

jellyfishy 發表於 2015-12-14 11:33:11 |顯示全部樓層
可可巴油Jojoba oil 12ml... .冬天的話, 可能轉用其他潤D的油油, 例如橄欖油or sweet almond oil...
but jojoba 唔會壞~ 各有各好~
回復

Sumbie 發表於 2015-12-16 23:52:02 來自手機 |顯示全部樓層
將脂類、油丶蜂臘隔水加熱溶解,冷卻一點又未凝固前加入精油攪拌,倒入容器便成。
回復