松香入皂

作者: Sumbie 發表于 2015-11-25 12:50:20
1139 7
之前做廢油液體家事皂,因為用自家廢物利用炸鴨皮及煮大量肉(給狗場)得出的廢油,做出來的鉀皂一來去油力唔夠勁(去污力尚可),二來有少少鴨、牛味。上網見有人加松香(松脂)入皂以增強去油力,經過個人實驗的確超強,而松香的味道亦完全蓋過動物油脂味!以下少少心得分享。

1)松香7-10%已經好好用
2)松香極快trace, 溶點高(8x度),要另外加部分油分開溶解。我用同等重量的椰子油在電磁爐上加熱,要不停攪拌免燒焦底部。用火爐最好隔水加熱。
3)先將氫氧化鉀及其他油品打至trace, 再立即將松香及椰子油混合液倒入(記得唔好有未溶的松香塊),不停攪至再trace便成,可拎去保溫或蒸煮。
4)裝松香的容器會很難清潔,可以用熱水煮,用鋼絲省,或用酒精清理(松香溶解於酒精)。

成品會有好香松香味,松香本身消毒殺菌,所以精油都慳番!

評分

查看全部評分

Sumbie 發表於 2015-11-25 12:53:54 來自手機 |顯示全部樓層
記住松香唔係添加物,係「油脂」的一種,計算鉀份量要計埋松香!
回復

jellyfishy 發表於 2015-11-25 15:18:07 |顯示全部樓層
我的鉀皂都有加松香... 因為我無電攪... 唔加佢就唔洗指意T得快了...
回復

cmchang 發表於 2015-11-25 15:24:50 |顯示全部樓層
多謝分享,我都諗住下次用松香做家事鈉皂
回復

Sumbie 發表於 2015-11-25 18:54:38 來自手機 |顯示全部樓層
聽聞松香入納皂失敗率很高,努力呀!到時請分享!

好的, 一定  發表於 2015-11-29 21:20
回復

dogo 發表於 2015-11-26 08:40:13 |顯示全部樓層
多謝分享,好有用的資料
之前也是看到你說加松香有助去油,所以早前也做了松香家事皂,但還未用。
回復

cmchang 發表於 2015-12-17 10:43:40 |顯示全部樓層
終於試咗松香家庭事皂
睇咗大家嘅意見和其他網路嘅經驗,我選擇咗較花時間嘅做法.

1.將部份椰子油(總油量25%)隔水加熱,徐徐倒入松香碎攪拌至完全溶解.
  但我覺得用隔水方法難以完主溶解松香,下次會試直接加熱
2.把其餘油品和鹼水打至T. 花了約1/2hr
3.加入(1)打至濃T,入模.約10min

4日前打的今日脫模切割,一切正常.
雖然方法比較搞工,但對新手如我來講,係比較安全嘅做決法.

我是直接加熱打鉀皂的~~ 有帖提過~  發表於 2015-12-28 10:10
回復

cmchang 發表於 2015-12-28 22:22:58 |顯示全部樓層
jellyfishy
我是直接加熱打鉀皂的~~

我冇做足功課= =|||
回復