天然清潔劑 無患子

作者: drlam_716 發表于 2015-11-20 21:41:15
4395 10
無患子係天然嘅清潔果子,本人出售嘅無患子已去皮去核並帶有黏性(因為有天然清潔成份”皂苷/皂素”)。無患子可以洗衣、洗手、洗蔬果同清潔家居(有興趣可以上網爬文,有好多文章分享用法,我都係學習之中,不過我比較懶 ,暫時只用無患子洗衣物),5至8粒無患子足夠洗一機衣物,無需額外再落洗衣粉/柔順劑,對洗衣粉/柔順劑敏感嘅朋友可以試試;用無患子洗完嘅衣物有淡淡嘅植物香味(注意:避免用無患子洗白色/絲質衣物,以免衣物變黃)。

試用價:
$15/100g(包郵)
$25/200g(包郵)

如有意購買,請排隊並寫明購買數量,例如:drlam_716 (100g),謝謝!
1.
2.
3.
4.
5.

請注意:
1. 由於供應有限,每位朋友每次最多可購買200g,不便之處敬請見諒。
2. 只限郵寄交收。
3. 排隊後請PM我取A/C no.(匯豐/中銀)並於3天內入數。
4. 收入5%捐予「香港園藝館」作營運經費,我會上傳收據作實。

我用8粒無患子洗一機衣物

我用8粒無患子洗一機衣物

無患子洗衣進行中

無患子洗衣進行中
Salt 發表於 2015-11-29 17:10:16 |顯示全部樓層
好神奇吸引阿 你自己種o家?
回復

drlam_716 發表於 2015-11-29 18:46:49 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-11-29 17:10
好神奇吸引阿 你自己種o家?

我喺大陸買  
聽人講無患子樹通街都有,不過我搵唔到,可能我唔識睇啦  
我對柔順劑敏感,咪買d無患子嚟試吓囉,同埋睇吓有無花友有需要
回復

Salt 發表於 2015-12-2 05:50:53 |顯示全部樓層
drlam_716 發表於 2015-11-29 18:46
我喺大陸買  
聽人講無患子樹通街都有,不過我搵唔到,可能我唔識睇啦  
我對柔順劑敏感,咪買d無患 ...

睇完你篇文,不知不覺刨咗3日無患子資料 遲咗覆唔好意思 。你用後感如何呀? 我見到有間公司有certified organic 嘅好想買黎試下呀,仲有液體裝添。我本身都易敏感,刨完d資料(仲刨緊)好想買黎洗頭洗面洗身洗衫洗地從此唔洗聞化學o野
回復

drlam_716 發表於 2015-12-2 08:21:22 |顯示全部樓層
我而家轉咗用無患子洗衫,敏感有改善,不過洗耐咗有d衫會「黃黃地」,所以間中都會用洗衣液洗走d黃色(洗得甩)。洗面洗身我仍然擺脫唔到要用會起泡嘅化學嘢。洗頭方面,我早排試用「皂角」煲水洗頭,洗咗幾次覺得好止痕、不過我嫌麻煩同埋天氣凍,所以暫時停咗用。
回復

Salt 發表於 2015-12-2 17:04:07 |顯示全部樓層
drlam_716 發表於 2015-12-2 08:21
我而家轉咗用無患子洗衫,敏感有改善,不過洗耐咗有d衫會「黃黃地」,所以間中都會用洗衣液洗走d黃色(洗得 ...

終於(暫時)睇完無患子嘅資料啦,刨到我頭暈。本身諗住o係你到買少少試咗先。但係睇完你話敏感有改善就忍唔住手直接order咗32oz 裝   希望可以成功唔洗聞咁多化學嘢啦  我刨無患子o個時,見到有提話如果洗衫想白d可以加少少oxygen bleach (唔同普通chlorine bleach),略睇話環保d同冇咁傷。但係實質上佢係d咩呢。。我就要抖返幾日先再研究過啦

至於泡泡,我見到有人會將無患子煮成汁之後,裝入起泡瓶用,如果想再綿密d可以用blender 打,呢方面youtube 有好多片呀有興趣可以望望,我見到打到超多泡 同埋我見到我買o個間都有無患子沖涼洗頭o野,我諗如果到時試過直接用無患子粒/煮液沖涼洗頭太麻煩我都可能會再買支試試 不過沖涼用品就唔係100%無患子嘅,係加咗手工皂液,但冇抽走甘油,應該ok,但都係要試過先知。如果佢好用,我就唔洗自己整皂啦 我怕整皂萬一自己整衰咗到時玩死自己

其實。。。皂角呢。。我本來以為佢係。。肥皂切咗個角。。但係我冇深究過點解要只係用個角 我而家先知佢係咩
回復

drlam_716 發表於 2015-12-3 15:38:54 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-2 17:04
終於(暫時)睇完無患子嘅資料啦,刨到我頭暈。本身諗住o係你到買少少試咗先。但係睇完你話敏感有改善就忍 ...

見你咁勤力短時間刨咁多資料,我估你一定俾皮膚敏感煩咗好耐
等我講吓自己嘢先 我細個無皮膚敏感,十幾歲嘅時候有一日要去一間新開嘅醫院探屋企人,間醫院新到仲係有一大陣裝修物料嘅氣味,探完病坐火車返屋企就開始發燒同身痕,返到屋企除衫沖涼發覺成身風疹,又紅又大塊生到個身好似地圖,嚇死我!之後差唔多一年我晚晚都出風疹,後來出疹嘅次數漸漸減少,但係一轉季就發作,忍唔到手的話仲會搞到濕疹。好感恩而家累積咗啲經驗識得平日點搞就無之前咁麻煩 希望無患子幫到你啦
「皂角」呢個名又真係幾引人遐想 如果你想試我可以分啲俾你試。你同邊個買都唔緊要,我原意都係想俾受皮膚敏感/濕疹問題困擾嘅花友試吓 記得當初發現自己對洗衣粉敏感,真係好大打擊 你知啦,皮膚敏感嘅我地無論衣物床單被鋪都要經常洗,但係試過好多個牌子嘅洗衣粉/液都敏感發作,其他人(甚至家人)都覺得係我地太過緊張,有苦自己知
回復

Salt 發表於 2015-12-3 20:26:48 |顯示全部樓層
drlam_716 發表於 2015-12-3 15:38
見你咁勤力短時間刨咁多資料,我估你一定俾皮膚敏感煩咗好耐
等我講吓自己嘢先 我細個無皮膚敏感, ...

我仲加埋條氣管呀~早幾日阿媽拎咗張沙發被去洗,洗完香噴噴咁我就攬住啦。跟住無幾耐就開始喘 點知早兩日我又唔識死o係廳訓著咗(睇無患子睇到訓著 )之後訓到一半又攬被。。然後。。訓醒起身塊臉好熱,又痕。跟住去睇原來又敏感,下巴掂到張被d位起曬野,好似生咗pat紅色鬚咁(都係你話好似地圖o個d urticaria)。大脾都有個位比我抓到變似濕疹。。 跟住滾滾地就買咗32oz 所以我完全明白你!

皂角個名真係好過癮 不過等我試埋個無患子先~因為如果無患子好用我可能都仲要做多排research 搞掂咗一樣先 如果唔係見到你呢個post 我都唔會走去搵無患子資料呀 ~所以個post 係起到作用嘅 我收到之後如果你想嘅我都可以寄d比你試下有冇分別呀 因為我刨過無患子有幾個品種,Sapindus mukorossi 同 Sapindus trifoliatus 嘅saponin (皂素?)比較多,有35%左右,有一款係30%左右但係我唔記得咗佢個名啦 ,仲有好多其他品種但其他已知品種嘅saponin 得好少。但我相信任何天然種出黎嘅冇可能粒粒一樣,所以我諗數據只指average,唔洗太認真 。不過有見到話mukorossi 的saponin成份比較平均,trifoliatus 就有時多有時少。同時mukorossi 比較易認,因為佢大粒少少,比其他無患子多少少光澤同埋鮮色d 但係!如果mukorossi 仲係綠色未完全長大就摘,落咗黎先變黑,個樣就會好似trifoliatus 長大咗咁,好難分出係邊樣。儲存不當太乾或太濕都會好易變深色。因為saponin 係唔會揮發,所以一般都係乾咗先儲存,用嘅時候加返水或浸一浸d成份就會好易出返黎。如果太濕就唔擺得耐,因為佢都係果,會變壞。我最後買咗自然曬乾嘅mukorossi,你想唔想做實驗?

反而我又冇經常洗床單被鋪呀~因為我好多年前轉咗用絲床單被袋,雖然真係好貴好貴,但係敏感真係少咗好多好多。絲亦唔洗成日洗,因為我記得讀過dust mite住唔到o係絲入面(但係可以住o係張被本身入面,我後來另外加埋防dust mite 床具套住被同床,再入絲套,加埋我個antibxx2k 淨化空氣,訓覺個時冇再敏感啦 ),同時地應該加上因為絲唔可以用平時d洗衣液洗,要買支gentle d 嘅專門用黎洗絲,所以更加有幫助

早兩個月我阿媽都試咗urticaria嘅滋味,佢而家終於有d明白我點解咁癲啦

回復

Salt 發表於 2015-12-3 20:27:41 |顯示全部樓層
嘩。。原來我篇野。。長到咁
回復

drlam_716 發表於 2015-12-3 20:45:03 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-3 20:27
嘩。。原來我篇野。。長到咁

你好勁呀!短短幾日就對無患子了解到咁透徹

我都知我個人真係痴痴地。。不過都係要到時試過至知:D  發表於 2015-12-3 21:18
回復

DanzingSky 發表於 2016-3-16 20:57:47 |顯示全部樓層
你好,想問仲有無無患子賣?
無的話,請問知道邊到有得賣嗎?
回復