追肥問題...?? 9月30號更新...

作者: panda_leo 發表于 2008-9-2 15:07:26
9182 62
kelvinkou 發表於 2008-9-29 15:35:36 |顯示全部樓層
原帖由 panda_leo 於 2008-9-29 11:15 發表

下......我之前睇post話有番咁上下高先摘頂芽既....~"~ 我而家cut左喇......好似真係高得濟咁....
使唔使換個大d既盆俾佢....?!

想佢開花係咪要落d咩特別肥料....?我唔見有花 " lum "....... ...

對對對,我指嘅當然唔係好細就要摘頂芽,要等佢生咗5﹣6塊本葉又生長隱定,咁先摘,不過生到好似你哥棵咁高應該係遲咗啲啲!
回復

panda_leo 發表於 2008-9-29 19:27:58 |顯示全部樓層
咁我宜家摘完頂芽之後仲可以做d咩幫佢生多d橫枝....?
我果棵越近根d葉越黃既...點解會咁....?
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-29 19:50:16 |顯示全部樓層
原帖由 panda_leo 於 2008-9-29 19:27 發表
咁我宜家摘完頂芽之後仲可以做d咩幫佢生多d橫枝....?
我果棵越近根d葉越黃既...點解會咁....?

底下的葉老咗變黃係正常的... 又唔係上面新芽變黃, 咁就有問題了, 你有施肥嗎? d 葉會無咁易黃嘅~
摘左芽應該都無咩可以做啦... 我自己的燈籠椒同你一齊摘了頂芽, 除左同佢傾計, 話: "你要加油生多d 側芽出黎唔好令我失望呀!"
我就唔知仲有咩可以做lu... (唔好笑我~ ) 今日真係見到有d 粒狀嘅芽頭喺葉間bill 左出黎~
回復

panda_leo 發表於 2008-9-29 22:10:29 |顯示全部樓層
黃左開始枯既葉係咪要摘左佢.....?
我有施肥呀....換盆既時候響底下落左基肥.....
之後加左1次肥.....岩岩早兩日又加左肥同泥.....
應該夠掛....落幾多肥先岩....?!

我唔會笑你....我個fd同我一樣種緊車厘茄.....
佢平時成日彈結他....棵茄都生得好好....可能植物都識聽野架........
回復

一匹狼 發表於 2008-9-29 22:32:30 |顯示全部樓層
e~多謝你地d資訊
我近排都種緊,好彩睇左呢度
知道要摘頂
回復

panda_leo 發表於 2008-9-30 12:50:14 |顯示全部樓層
原帖由 一匹狼 於 2008-9-29 22:32 發表
e~多謝你地d資訊
我近排都種緊,好彩睇左呢度
知道要摘頂

haha....好開心我發既post都幫到人.....
我諗住有花 / 有果之後就會更新同埋改左topic做車厘茄成長記之類既.....
因為我都係種植物既新手.....但搵極都搵唔到個完整既例子黎學.......希望呢個post都幫到其他人....
回復

panda_leo 發表於 2008-9-30 22:51:19 |顯示全部樓層
追肥應該幾耐1次....? 同埋應該落幾多.....?
回復

panda_leo 發表於 2008-10-2 23:41:19 |顯示全部樓層
HELP....
回復

fianfumy 發表於 2008-10-2 23:47:20 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-29 19:50 發表

底下的葉老咗變黃係正常的... 又唔係上面新芽變黃, 咁就有問題了, 你有施肥嗎? d 葉會無咁易黃嘅~
摘左芽應該都無咩可以做啦... 我自己的燈籠椒同你一齊摘了頂芽, 除左同佢傾計, 話: "你要加油生多d 側芽出黎唔好 ...

你同D植物的對話都好風趣喎 , D植物有冇聽你話生多D側芽呢 ? ,
回復

farfeifar 發表於 2008-10-3 00:27:53 |顯示全部樓層
睇過個post話蕃茄要少食多餐的, 如果你有心機就買d花生full浸水
(大約一份full, 10份水, 密實膠樽浸1-2星期, 留意途中會超臭, 所以要密實膠樽)
跟住平時淋花時1:100開希佢黎淋花咁~
但我比較懶, 都係半個月至一個月下一次肥,
我個d係有機固體花肥, 落幾粒架咋, 千萬唔好多,
一肥傷就好大鑊架喇~
而家我覺得你要做反而係比返碌竹佢挨下好喎~
就黎打風喇, 要做好預防啊各位!

我d茄, 有高有矮, hehe~

我d茄, 有高有矮, hehe~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-3 17:18:46 |顯示全部樓層

植物聽得懂音樂喔

原帖由 panda_leo 於 2008-9-29 22:10 發表
黃左開始枯既葉係咪要摘左佢.....?
我有施肥呀....換盆既時候響底下落左基肥.....
之後加左1次肥.....岩岩早兩日又加左肥同泥.....
應該夠掛....落幾多肥先岩....?!

我唔會笑你....我個fd同我一樣種緊車厘茄.....
...

我唔識彈結他, 但我彈琴, 死啦, 呢排無咩時間練琴, 咁我要彈多d啦,
況且我又差唔多考琴, 仲咁懶... 唯有把對植物的關懷轉化成練習的動力吧!

原來音樂真係有d用ga!

植物聽得懂音樂喔~ http://www.hkbbs.biz/thread-52535-1-1.html
印度有一位辛博士,它在研究植物的生長狀況時發現,凡是常聽音樂的植物,都會比普通的植物早發芽多結果,由此可知,植物應該聽得懂音樂,而且人們也知道利用音樂來幫助植物生長。據它的研究說,地瓜愛聽交響樂,稻米愛聽小提琴演奏,豆類則愛聽鈴鐺的聲音,
是不是很有趣呢?

我應該吊個風鈴喺長豆角旁邊了!!! 呵呵!
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-3 17:21:56 |顯示全部樓層
有些植物不僅有表現音樂的才能,能夠“唱”出不同旋律的“歌聲”,而且它們還是音樂愛好者,愛聽和諧悅耳的“交響樂”

科學家發現這個秘密後,於是設想:能不能讓農作物聽音樂,來促進農作物的增產呢? 試驗證明這是可能的。法國一位園藝學家將耳機套在一個番茄上,讓它每天“欣賞”三小時的音樂,結果這個番茄竟長到2.5 千克,創造了世界紀錄。法國國家研究中心的科學家用超聲波培植蔬菜,蔬菜在超聲波的“樂曲”聲中“聞歌起舞”,生長速度增加一倍以上。前蘇聯和英國的科學家也用超聲波種出了25千克重的大蘿蔔和27千克重的捲心菜。在我國,科學家也曾用超聲波處理桔梗等中草藥種子,發芽率普遍提高了2倍至4倍。

聲波為什麼會促進農作物生長? 科學家初步認為,聲波能夠加速植物的光合作用,促進細胞分裂,從而加快了植物的生長速度。

如果這個奧秘完全揭開 ,人們就可能通過某種途徑 ,滿足農作物對“音樂”的需求,來達到農作物增產的目的。甚至在培育農作物優良品種方面,開闢又一條“捷徑”。
http://tw.18dao.net/%E7%99%BE%E7 ... 2%E4%B9%8B%E8%AC%8E
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-3 17:43:03 |顯示全部樓層

回復 49# fianfumy 的帖子

有, 不過生得都幾慢, 我昨天下了肥料, 希望會生快d, 仲要俾佢聽歌~
回復

panda_leo 發表於 2008-10-4 09:27:25 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-10-3 00:27 發表
睇過個post話蕃茄要少食多餐的, 如果你有心機就買d花生full浸水
(大約一份full, 10份水, 密實膠樽浸1-2星期, 留意途中會超臭, 所以要密實膠樽)
跟住平時淋花時1:100開希佢黎淋花咁~
但我比較懶, 都係半個月至一個月 ...

會超臭咁咪淋完我盆茄都會臭囉.....?! 我都係唔用呢個方法了....
我平時用開果d肥好似泥咁散架喎.....咁我應該落幾多...????
回復

panda_leo 發表於 2008-10-4 09:31:41 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-3 17:18 發表

我唔識彈結他, 但我彈琴, 死啦, 呢排無咩時間練琴, 咁我要彈多d啦,
況且我又差唔多考琴, 仲咁懶... 唯有把對植物的關懷轉化成練習的動力吧!

原來音樂真係有d用ga!

植物聽得懂音樂喔~ http://www.hkbbs.biz/thre ...

HaHa...因為你d植物而推動到你練多d琴.....都幾好丫....

地瓜愛聽交響樂,稻米愛聽小提琴演奏,豆類則愛聽鈴鐺的聲音
咁我盆蕃茄愛聽咩音樂..........
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-4 12:05:17 |顯示全部樓層
我都想知!!!!!  咩都彈俾佢聽先! 由文藝復興時代彈到近代!哈哈!!

嗱!! 我幫棵甜椒摘了心......... 傷口好番後一舊嘢咁.........好似人類的傷口"結焦"了!

有側芽lu!

回復

panda_leo 發表於 2008-10-4 15:34:53 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-4 12:05 發表
我都想知!!!!!  咩都彈俾佢聽先! 由文藝復興時代彈到近代!哈哈!!

嗱!! 我幫棵甜椒摘了心......... 傷口好番後一舊嘢咁.........好似人類的傷口"結焦"了!

之前曉文叫我cut左 "  1  " 果個位.....但我cut完之後都係覺得佢高得濟......
我響 "  2  " 果個位再cut左.....因為呢兩次cut之間都相距左一段時間.....
我見到  " 1 "  附近已經生緊側芽喇.......cut " 2 " 果陣都好唔捨得......

我想知我cut " 2 " 果個位會唔會對我盆茄有不良影響架.....?!我驚佢唔識 " 結焦 ".....
回復

farfeifar 發表於 2008-10-4 18:13:28 |顯示全部樓層
放心啦, 蕃茄冇咁易死的~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-4 18:47:24 |顯示全部樓層
同意! 蕃茄仔唔會令你失望ge! 你要相信佢!
其實一早我就會恨心d cut 第3哥個位, 啫係仲要低2一個位... 咁先迫到佢喺下面ge葉度生側芽. 目的係想佢變得茂密d, 所以留咁高無用. 就算cut 第3個位 我相信佢一定回復得到!
回復

panda_leo 發表於 2008-10-4 22:17:07 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-4 18:47 發表
同意! 蕃茄仔唔會令你失望ge! 你要相信佢!
其實一早我就會恨心d cut 第3哥個位, 啫係仲要低2一個位... 咁先迫到佢喺下面ge葉度生側芽. 目的係想佢變得茂密d, 所以留咁高無用. 就算cut 第3個位 我相信佢一定回復得 ...

咁我係咪應該再cut........?!?!
回復