小樹站不直,可以做什麽拉直他?

作者: Angelhair 發表于 2015-11-10 11:35:09
959 7
我半年前由朋友家中搬到我西南面全日照平台,現在它又㫁葉,又站不直。請問:
1)它是什麽植物
2)可以讓它長回直直站着嗎?
多謝賜教!
pc1878 發表於 2015-11-10 20:02:48 |顯示全部樓層
品種不知,可換大盆扶正種植
回復

神農侍 發表於 2015-11-10 20:37:09 |顯示全部樓層
雖然綠色﹐不過一樣叫 朱蕉 ( Cordyline fruticosa )﹐你都可以叫佢 綠葉朱蕉。 如果想直直站着﹐可以砍掉重練( 用佢 0既頂部扦插)!
回復

Angelhair 發表於 2015-11-10 23:59:33 來自手機 |顯示全部樓層
Thanks so much, 真問什麼都知答案
回復

Angelhair 發表於 2015-11-12 09:28:53 來自手機 |顯示全部樓層
想再請問砍掉重绠的詳細做法:1)現在天氣可以?2)頂部由樹葉之下幾多呎寸劈下?劈要留意什麼?3)劈了之後要曬幾天?還是直接插入沙土?4)剩下下半身可再生嗎
回復

Angelhair 發表於 2015-11-12 09:28:53 來自手機 |顯示全部樓層
想再請問砍掉重绠的詳細做法:1)現在天氣可以?2)頂部由樹葉之下幾多呎寸劈下?劈要留意什麼?3)劈了之後要曬幾天?還是直接插入沙土?4)剩下下半身可再生嗎
回復

神農侍 發表於 2015-11-12 21:39:02 |顯示全部樓層
Angelhair 發表於 2015-11-12 09:28
想再請問砍掉重绠的詳細做法:1)現在天氣可以?2)頂部由樹葉之下幾多呎寸劈下?劈要留意什麼?3)劈了之 ...

我只係隨口講下﹐估 0吾到你真係想試!砍掉重練呢個方法雖然可行﹐但係你冇相關 0既經驗﹐0吾建議你試!有個比較簡單 0既方法 ––– 垂直插枝竹枝落棵植物隔離﹐然後用膠紙或繩將棵植物固定 0係竹枝上面(可以用幾個固定點﹐順便將彎曲 0既莖部屈番直)﹐ 0甘 0米搞掂 0羅!

至於扦插 :
1. 依家 0既天氣應該冇問題﹐但係圖中棵植物開緊花﹐似乎0吾太適合
2. 頂部由樹葉之下超過兩吋已經可以﹐ 0吾駛劈﹐剪刀已經應付到 (最好將多餘 0既葉剪走)
3. 0吾駛曬﹐直接插入沙土
4.剩下下半身可再生﹐如果想分多 0的 0既話﹐可將剩低莖部剪開幾截0黎插(上下 0吾好倒轉)
回復

Angelhair 發表於 2015-11-14 17:29:58 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你,開花完,我會跟做,試吓,什麼都有第一次
回復