租田落肥問題(做法)

作者: watermelon333 發表于 2015-10-26 22:57:01
1969 16
剛租了塊田, 請問落肥既話, 每次也要掘個隆逐棵逐棵落肥? 而家租田大過以前好多, 好難再係咁樣掘隆法.

請問有無D 快捷D既方法呢? 我種緊葉, 矮子及好多其他野.

之前見過人好似係整一條水管插入泥入面的, 但我唔係好記得個做法.  

有無人可以教下我呀?
紫菜豆腐湯 發表於 2015-10-26 23:01:54 |顯示全部樓層
假設你係用雞糞呢D 粉狀肥料,
將成包倒落田中間,然後用泥耙弄混就得
回復

dincat 發表於 2015-10-27 05:13:13 |顯示全部樓層
種葉菜因成長快, 淋麩水/液肥 係最快吸收, 但肥效短

瓜果類係要慢慢來, 到開花期都可以用液肥加速吸收

你塊田幾大? 老農夫都係每棵作物間手動埋肥入泥較穩陣
想偷懶, 可試下用這工具http://world.taobao.com/item/521 ... &_u=r1d0btu82fe

已放圖片, 煩請看看.  發表於 2015-10-28 20:50
回復

watermelon333 發表於 2015-10-27 22:38:29 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2015-10-26 23:01
假設你係用雞糞呢D 粉狀肥料,
將成包倒落田中間,然後用泥耙弄混就得 ...

我已經種晒菜(或植物), 應該用唔到泥耙喎, 因每棵植物既距離太小.

[img=160,160]%5Bimg=1631,917%5Dhttps://lh3.googleusercontent.co ... k41gh=w1631-h917-no[/img][/img]

[img]%5Bimg=1631,917%5Dhttps://lh3.googleusercontent.co ... VJqJ2=w1631-h917-no[/img][/img]

[img=160,160]%5Bimg%5Dhttps://lh3.googleusercontent.co ... BQ0Ds=w1631-h917-no[/img][/img]

圖片不能顯示  發表於 2015-10-28 23:04
你種緊咩? 每種植物都要有適當株距, 提供生長空間先會長大, 太逼不是好事, 落肥都無位啦. 放圖上來睇下  發表於 2015-10-27 23:40
回復

watermelon333 發表於 2015-10-27 22:39:07 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2015-10-27 05:13
種葉菜因成長快, 淋麩水/液肥 係最快吸收, 但肥效短

瓜果類係要慢慢來, 到開花期都可以用液肥加速吸收

我塊田百多二百呎.

我開左條LINK, 但係唔識D 工具點用呀.
回復

watermelon333 發表於 2015-10-27 22:56:56 |顯示全部樓層
佢會幫我掘個隆?? 但我夠不夠力禁那個制呢? 我塊田D 泥比較實.

大雨/每日淋水, 都會令泥土變實, 必須定時鬆土, 鬆土後水份會快速滲入泥內不會瀉走, 鬆土時順便加肥, 一舉二得. 反之, 泥土龜裂, 會扯傷植物根部  發表於 2015-10-28 23:00
回復

watermelon333 發表於 2015-10-29 13:32:11 |顯示全部樓層
點解你睇唔到d 相既? d 相我尋晚係屋企放上黎, 而家係公司無login 都睇得晒3張相呀.

我種緊葉心, 芥蘭, 油麥菜, 生菜, 豆苗, 呢d 菜.  我每次落種子前都會鬆左土先落.  但種緊野時就無計啦.
回復

dincat 發表於 2015-10-29 18:27:08 |顯示全部樓層
有人睇到西瓜在 4 樓貼的圖嗎 ??

係#9 再upload過啦, 你睇下係咪仲睇唔到?? btw, 點解會見到西瓜既??  發表於 2015-10-29 21:03
我而家係屋企都睇唔到喎, 咁奇既, 一時時. 等我再試下upload過先.  發表於 2015-10-29 20:41
回復

mrsngkong 發表於 2015-10-29 19:03:43 |顯示全部樓層
我都睇不到?會不會是SIZE問題?

我剛係新回覆(#9)到upload過, 而家又睇到啦, 快d去睇啦.  發表於 2015-10-29 21:02
樓主自己睇到喎  發表於 2015-10-29 20:07
回復

watermelon333 發表於 2015-10-29 21:01:23 |顯示全部樓層

而家又睇唔睇到呢2張??
回復

dincat 發表於 2015-10-29 21:28:26 |顯示全部樓層
睇到啦, 係密左D, 都有位加肥, 可用一細細工具(eg:餐刀)慢慢鬆泥加肥
又可將較大棵拔走食, 疏苗後會好d
回復

watermelon333 發表於 2015-10-29 22:08:17 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2015-10-29 21:28
睇到啦, 係密左D, 都有位加肥, 可用一細細工具(eg:餐刀)慢慢鬆泥加肥
又可將較大棵拔走食, 疏苗後會好d ...

用餐刀? 咁咪落得好少肥囉?   都係要逐個位掘隆!!  咁要好多時間!! 唔係我唔想做, 而係我每次入去做到天黑, 都未有時間落到肥咋!  所以想問下有無咩簡d 既方法!

回復

dincat 發表於 2015-10-29 22:24:32 |顯示全部樓層

#3樓我已講左啦
你株距咁窄, 想用大工具都唔得喎, 容易挖傷根.
就算係正常株距, 我都係用把2吋闊漆鏟, 在2行菜中間,逐個位挖開放肥
種菜我放花生麩, 不能放多架, 每個洞放1-2茶匙左右已夠, 太多會傷根

比你睇下我種菜心株距

哦, 種菜落花生夫就ok. 同埋1 - 2茶匙就夠. 我唔識, 若之前有時間落, 我就會成匙更(食飯盒個d 白色膠更) 對落去!! 之前我落過一次雞c 肥咋? 有無錯呀?  發表於 2015-10-29 22:30
回復

m36252 發表於 2015-10-29 22:32:16 來自手機 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2015-10-29 22:24
#3樓我已講左啦
你株距咁窄, 想用大工具都唔得喎, 容易挖傷根.
就算係正常株距, 我都係用把2吋闊漆鏟, 在 ...

師兄種得都幾靚喎。

多謝, 不斷在學習中  發表於 2015-10-29 22:44
回復

dincat 發表於 2015-10-29 22:41:30 |顯示全部樓層
種葉菜用花生麩(氮肥)較適合
在每2棵菜中間放肥, 逐個位放, 肥力先平均,
花生麩在移苗後第三日可以放, 菜心/白菜/生菜短期菜, 放一次就夠; 大椰菜因成長慢, 約2星期加一次肥, 好食肥
你可以雙管齊下, 浸定D麩水, 間中又淋下麩水, 快大好多架, 不過麩水好臭,小心彈到自己臭崩崩

未夠凍, 種芥蘭會奀之之架, 你果D芥蘭種左幾耐? 如果不再變粗身要摘, 否則太老唔好食
回復

watermelon333 發表於 2015-10-29 22:49:57 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2015-10-29 22:41
種葉菜用花生麩(氮肥)較適合
在每2棵菜中間放肥, 逐個位放, 肥力先平均,
花生麩在移苗後第三日可以放, 菜 ...

d 芥蘭係9月12號落種子的, 但出得好慢, 好似成2星期先有芽出到黎.  上星期剪左黎食, 留番棵野係到等佢再出.  剪左出黎個d 我無食過, 俾左我媽食咋.

我係假日農夫, 所以只能一星期落一次肥.  

我種個d 菜心唔知點解未出花都覺得老(食落有d 係有渣的), 所以我全部蚊晒佢啦, 又再落過種子.

好多謝你教我呀, 因為我真係種野新手, 或者係植物殺手.  

菜心有好多種, 30日, 45日, 60日, 49仔, 要按不同品種用肥, 過左日期就不會大/過老  發表於 2015-10-29 23:35
大家研究下. 我都係去花園仔老師帖爬文, 有問題在他帖"點評"留言, 老師會回答  發表於 2015-10-29 23:33
回復

watermelon333 發表於 2015-10-30 21:17:57 |顯示全部樓層
我個隻菜心係38日的, 我係疏苗時食過一次, 非常有菜味.  其實, 38日係由邊一日開始計? 由落種子計?
回復