天台瓜棚 (西瓜)

作者: mmm100 發表于 2015-10-25 01:37:24
2036 2

去年食左黑美人西瓜,竟然留核可以在天台種左個西瓜。
發覺自家種西瓜唔會好似街買果D得個甜字,仲有少少果味,
今年春末開始又在細小天台菜盤種西瓜。

1) 白西瓜
呢種西瓜外表同其他小型西瓜一樣,吸引我眼球是白色肉。
所以買番來試下。點評有人說好似青瓜味。
我估唔夠熟西瓜味唔夠,所以特登種佢耐D,熟D,授粉後大概30-35天收成。

種子介紹如下
"80 days Beautiful, snow-white flesh is so pale it's almost transparent! The flavor is unique, fruity, and so delicious."

皮好薄好脆,肉白中帶少少黃,味道有少少酸味,又有西瓜香甜,最好形容是好清,BRIX 8% (中間位置)。鍾唔鍾意就見人見致。

種左3株,總共收左6個瓜。重量由0.5 ~ 1.3kg... 地方細谷唔大。

1. White Wonder Watermelon 白肉西瓜
20151003_112839_White Wonder.jpg

2. 其中一株拖左幾個瓜,追唔夠肥,只收到2大1小
20151010_170231 white wonder.jpg

20151010_165552_white wonder.jpg

3. 切開左白肉黑籽
20151011_214024_white wonder.jpg

<< 待續 >>
yukei 發表於 2015-10-25 09:00:08 |顯示全部樓層
請問要有幾大個盤先種到?
回復

mmm100 發表於 2015-10-25 21:50:48 |顯示全部樓層
yukei 發表於 2015-10-25 09:00
請問要有幾大個盤先種到?

賣菜檔用菜籃。最緊要地方夠大俾佢爬
回復