新手求教!!! 急!!!吸財樹就死

作者: jvw 發表于 2015-10-8 15:46:58
1723 8

先謝謝各位!!

於花墟買咗吸財樹, 返屋企換咗盆, 泥就用啲多肉植物專用泥 (似係細細粒嘅石, 包裝寫日文), 溝咗啲培養土, 大概係8:2左右, 剛剛嘅星期六買的, 換左盆到而家都無淋過水. 但今日佢樹身開此變軟,變黃, 兼開始謝

同樣清況已經唔係第一次發生, 早兩個月又係咁死咗一盆, 究竟邊度出錯??????? 有無師兄師姐指點迷津????

2015-10-08 16_19_45-Clipboard.jpg
開始耷埋一邊
老公仔 發表於 2015-10-8 16:33:51 |顯示全部樓層
新手一開始就買咁大盆嘅。

回正題,換盆後放在哪裡?日照時間有多久?
回復

jvw 發表於 2015-10-8 16:36:52 |顯示全部樓層
全日放窗邊, 向東北所以無直接陽光照的
回復

老公仔 發表於 2015-10-8 18:48:52 |顯示全部樓層
如果根系沒問題的話,可能是換盆後不適應而己。

等適應過後,會慢慢回復生機,之後先再淋水及曬點陽光。
回復

jvw 發表於 2015-10-8 20:50:13 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2015-10-8 18:48
如果根系沒問題的話,可能是換盆後不適應而己。

等適應過後,會慢慢回復生機,之後先再淋水及曬點陽光。 ...

謝謝, 換盆5日了, 大概再等幾耐先可以確定佢適應? 因為已經開始落葉
回復

老公仔 發表於 2015-10-8 20:58:37 |顯示全部樓層
jvw 發表於 2015-10-8 20:50
謝謝, 換盆5日了, 大概再等幾耐先可以確定佢適應? 因為已經開始落葉   ...

如果換盆時冇弄傷根系,應該好快就可以回復。

如樹幹再挺起來的話,就可以確定了。

葉黃了就會落葉,正常新陳代謝,不用太擔心。
回復

jvw 發表於 2015-10-9 10:50:11 |顯示全部樓層
好的, 我會繼續觀察, 謝謝.
回復

jvw 發表於 2015-10-9 21:30:54 |顯示全部樓層
放工返屋企,其中一支軟哂,掂吓啲葉都跌出黎,但跌出黎嘅葉仲好綠!
而家搵咗兩支鐵撐住,下面嗰啲就係跌出黎嘅葉.....
回復

greatlwp 發表於 2015-10-18 14:21:03 來自手機 |顯示全部樓層
師兄,現在情況如何?好轉了嗎?
回復