牛油生菜問題

作者: ChanChanChan 發表于 2015-10-2 23:34:04
2460 6
想請教大家,牛油生菜種子放培苗盆多天還未發芽,開頭放在有西斜地方,後來有朋友提醒發芽前唔好曬,放返入屋都有兩三日仍未發芽,唔知有冇地方做錯了。。。同日放種子嘅羅馬生菜同火箭菜已經發了芽。。。
dincat 發表於 2015-10-3 00:35:14 |顯示全部樓層
種子是否過期?
如買左隔年種子,儲存不當,也會影響發芽率
回復

ChanChanChan 發表於 2015-10-3 11:14:11 來自手機 |顯示全部樓層
唔知有冇過期喎,間種子舖人流好高下,上次買通菜種子,同今次買嘅火箭菜發芽率都好高
回復

unknownk 發表於 2015-10-3 23:04:50 |顯示全部樓層
催芽可以試下
http://homegrownhk.blogspot.hk/2013/11/blog-post_19.html
http://baike.baidu.com/view/823911.htm
通常育苗移栽,先将盆土浇透水,种子与细沙混匀后撒播于土面,覆土约0.5cm,15-20℃时约3-5天发芽。气温高于25℃时发芽率偏低,故高温时播种需进行催芽,将种子浸泡于水中约6小时,捞出后用布包好,放入5℃左右的冰箱冷藏室催芽,约有3/4种子露白时再播种
回復

MayKan 發表於 2015-10-4 03:07:47 |顯示全部樓層
如果種太深也影響發芽機會
回復

ChanChanChan 發表於 2015-10-4 22:33:29 來自手機 |顯示全部樓層
unknownk,等我跟住做試下
回復

ChanChanChan 發表於 2015-10-4 22:34:44 來自手機 |顯示全部樓層
MayKan, 我用好少泥舖面咋,同依家還在培苗盆中,應該唔深
回復