無奸不成商之賣花者言!

作者: peter1953 發表于 2015-9-23 21:16:48
1140 8
早前經過花店,見了四盆文心蘭之類的小品盆栽都有花蕾,其中一盆開了,老板娘說四盆都是不同花的,又說一次過買了四盆會平點給我,我先是買了開花那盆,心中還想全部買回家,但想起如果四盆都是一個品種就算太多了,而且還可能這四盆都是一盆分開四盆的,所以最後還是只買兩盆...........現在兩盆都開了,這兩朵花算是一種還是兩個品種呢?

taxitang 發表於 2015-9-23 22:48:47 |顯示全部樓層
雖然兩朵花的唇瓣有所差異,其實也是同一品,應該是同一瓶苗的兄弟株。
回復

sarshk2014 發表於 2015-9-24 09:32:56 |顯示全部樓層
今次D相影得幾靚仔, 買左部靚相機娜??
回復

sam2222 發表於 2015-9-24 13:22:06 |顯示全部樓層
是同一品種 , 呢D文心蘭我古同一盆的花 , 的花紋都會有一D不同的
回復

peter1953 發表於 2015-9-24 19:35:37 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2015-9-24 09:32
今次D相影得幾靚仔, 買左部靚相機娜??

你影得花少啦,不同的回種的花在同一時空影出個樣係有所不同,有時仲相差得好遠,我都唔知點解?有D品種係特別靚,有D就唔只唔靚,直情無法對焦?
回復

peter1953 發表於 2015-9-24 19:36:57 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2015-9-23 22:48
雖然兩朵花的唇瓣有所差異,其實也是同一品,應該是同一瓶苗的兄弟株。

應該係啦?
回復

peter1953 發表於 2015-9-24 19:37:58 |顯示全部樓層
sam2222 發表於 2015-9-24 13:22
是同一品種 , 呢D文心蘭我古同一盆的花 , 的花紋都會有一D不同的

好在只買了兩盆,如果係四盆就過多了!
回復

sarshk2014 發表於 2015-9-25 09:24:40 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2015-9-24 19:35
你影得花少啦,不同的回種的花在同一時空影出個樣係有所不同,有時仲相差得好遠,我都唔知點解?有D品種係 ...

乜咁玄架??唔多明添??不過我影花次次都咁靚架, 可能系花影人, 唔系人影花。
回復

peter1953 發表於 2015-9-25 22:31:56 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2015-9-25 09:24
乜咁玄架??唔多明添??不過我影花次次都咁靚架, 可能系花影人, 唔系人影花。 ...

真係咁勁,咁我最初都話要你上傳D相俾大家開開眼界,咁你識做啦,睇相好過睇你打字講理論喎。
回復