種菜泥疑問

作者: Connielau823 發表于 2015-9-23 10:20:49
2407 6
各位師兄師姐,睇左好多種菜泥的文章,令我太多想法唔知點做。

如果需要60L以上菜泥,可以買一袋溝好嘅,但長遠比較貴。

上淘寶睇中左d椰磚,但唔知使唔使溝黑泥,溝溝下又怕仲貴過買現成。

黎緊想種些薯仔,要好大量泥,各位有咩建議比到小妹呢?(兩層種植箱夠唔夠深?) 謝謝!

PS 家住西貢,附近有地方可買嗎?

紫菜豆腐湯 發表於 2015-9-23 11:58:12 |顯示全部樓層
係我就賣現成,一來方便,二來有加左微量元素,
首選係外國品牌的

你種蔬果,尤其薯仔紅蘿蔔,最重要個盆夠深,
我見花墟"繽繽"賣園藝用品個層有賣蔬菜種植盆,
即係類似呢種咁:

回復

sblam 發表於 2015-9-23 13:04:27 |顯示全部樓層
係淘寶買椰磚是否禁運? 可能要用私人集運

我係天台種過蕃薯, 用8-10KG米袋種或用番裝泥既袋種(底下剪洞) 都OK
回復

Connielau823 發表於 2015-9-23 15:16:48 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2015-9-23 13:04
係淘寶買椰磚是否禁運? 可能要用私人集運

我係天台種過蕃薯, 用8-10KG米袋種或用番裝泥既袋種(底下剪洞)  ...

D賣家話順豐可以,想買小小試下

係呀,我都留左D泥袋,就係無咁多泥囉!
回復

可樂包 發表於 2015-10-7 16:22:45 |顯示全部樓層
Connielau823 發表於 2015-9-23 15:16
D賣家話順豐可以,想買小小試下

係呀,我都留左D泥袋,就係無咁多泥囉!  ...

上個月我都有係淘仔度買左幾舊椰磚,不過見D 磚好DRY,無咩肥,就諗住走左去花墟買骨粉ETC. 返黎MIX
之後係一間店度問人, 個叔叔話淨係椰磚唔OK,要MIX 返D 泥先種到野
回復

A.A. 發表於 2015-10-8 22:56:50 來自手機 |顯示全部樓層
搬家可轉讓  2箱泥 ( 西蘭花箱),我用來種白菜、菜芯,可到Y1.二手網站
回復

Connielau823 發表於 2015-10-9 17:41:42 |顯示全部樓層
A.A. 發表於 2015-10-8 22:56
搬家可轉讓  2箱泥 ( 西蘭花箱),我用來種白菜、菜芯,可到Y1.二手網站

唔係好搵到,可否PM LINK?
回復