福粉開田

作者: clly 發表于 2015-9-14 14:23:25
1513 11
我見hkplants 前輩話可以用福粉開田,有冇其他人試過得唔得?因我買唔到熟石灰,買左福粉開田,不過農地的導師覺得好奇怪,唔應該用福粉。請指教
m36252 發表於 2015-9-14 16:29:57 |顯示全部樓層
你住邊區 ?! 屯門, 我知藍地有得買, 荃灣, 街巿街入面都有.
回復

candylpy 發表於 2015-9-14 21:16:31 |顯示全部樓層
其實買之前有無問過人?
回復

clly 發表於 2015-9-14 22:24:03 來自手機 |顯示全部樓層
m36252,我係官塘,但呢度問左幾間都無,你介紹的地方遠左少少,不過都多謝你^^
回復

clly 發表於 2015-9-14 22:31:53 來自手機 |顯示全部樓層
Candylpy,你意思係問五金舖d人?定係討論區嘅人?我去五舖有問人有冇熟石灰,不過問左幾間都無。  上呢個討論區search 到之前嘅post,有會員話可用福粉,所以係搵唔到熟石灰嘅情況下我照買福粉,但農田的人話無人用福粉,所以我想問下其實有冇其他人試過用福粉開田。
回復

Ncw 發表於 2015-9-15 10:38:23 |顯示全部樓層
熟石灰,深水埗桂林街-陳XX(鴨寮街與汝州街中間),有種子肥料,8元一包,福粉是滑石粉,不太適用
回復

thomasfg 發表於 2015-9-15 10:43:30 |顯示全部樓層
深水埗鴨尞街横街近厠所, 有間老舖有熟石灰賣$8一包. 我月前買了一包. 舖頭名唔記得.
回復

m36252 發表於 2015-9-15 13:21:20 來自手機 |顯示全部樓層
clly 發表於 2015-9-14 22:24
m36252,我係官塘,但呢度問左幾間都無,你介紹的地方遠左少少,不過都多謝你^^ ...

我好多時都去觀塘偉業街附近打波。
回復

clly 發表於 2015-9-15 16:39:39 來自手機 |顯示全部樓層
明天去荔枝角,順便去深水埗睇睇,謝謝各位!
回復

mikecho 發表於 2015-9-16 16:08:07 |顯示全部樓層

熟石灰如果整包20kg買的話可向就近五金店訂購的,一般$6X左右(去年價)
回復

m36252 發表於 2015-9-16 22:38:47 來自手機 |顯示全部樓層
五金舖通常都無。所以先會介紹幾間舖去買。
回復

clly 發表於 2015-9-17 08:03:11 來自手機 |顯示全部樓層
homeinuk 發表於 2015-9-16 16:57
問左樓下(葵興)好多間五金鋪都無熟石灰粉賣

琴日經過荔枝角,多囗問左一間五金舖,居然有熟石灰,$3一磅
回復