貓苗葉有黑點,點算?

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2008-8-31 22:47:24
1308 14
屋企有幾種貓貓,但呢幾棵 K. Tane 小苗唔知點解有黑點!其他貓貓未有 (都希望唔會有),有冇人知發生乜野事啊?

江江 發表於 2008-9-1 10:05:27 |顯示全部樓層
有無人可知一二
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-1 10:52:09 |顯示全部樓層
唔該江江 darling,我啱啱都諗住推番佢上去,睇下有冇人幫到我!
回復

peeseela 發表於 2008-9-1 10:57:09 |顯示全部樓層
我種咁多K. Tane未見過喎
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-1 11:00:39 |顯示全部樓層
咁點算?我已經將 K. Tane 同其他苗分開左少少,但分幾遠至算安全呢?又唔知佢係咪真係病左!
回復

ハマナス 發表於 2008-9-1 11:27:30 |顯示全部樓層
隻貓好傷咁喎
我未種過貓唔識架, 多口講句
如果有毛蟲, 襯佢唔算大不如忍痛剪咗佢, 消毒換泥。再慢慢搵原因, 起碼唔好俾佢蔓延開去先
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-1 11:50:51 |顯示全部樓層
我又唔見有蟲喎!又冇粒粒野係葉度,除左黑班之外!
回復

peeseela 發表於 2008-9-1 11:53:02 |顯示全部樓層
我諗hamanasu話嘅蟲係貓嘅鱗莖,如果有就剪晒D葉,重頭嚟過.

冇蟲都唔怕,我有得比,你通知我,寄比你.

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-1 12:23:38 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-9-1 11:53 發表
我諗hamanasu話嘅蟲係貓嘅鱗莖,如果有就剪晒D葉,重頭嚟過.

哦!佢地全部都係苗,有四隻係由蟲蟲出苗,有兩隻係側芽!
多謝先啦!K. Tane 好好生養,本來我都諗住小苗大定分享出去,而家要睇下佢地生成點先!我仲有隻 K. Tane 大貓要將佢 cut 做兩至三棵,所以我都唔愁會冇 K. Tane 種囉!
回復

tata 發表於 2008-9-1 12:30:08 |顯示全部樓層
第一個似係水斑喎~  因為有毛嘅葉留咗水珠喺葉面, 但種植環境唔係咁通風, 好容易會有水斑架
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-1 12:39:02 |顯示全部樓層
水班,我隻大貓有水班呀,不過係啡色嘅!我都好少整濕 d 葉。夜晚噴水,第二朝淋水時 d 葉都乾哂囉,我用唧唧樽,都好少會整到 d 葉呀,況且佢地而家住室外,都冇理由會焗親!我諗極都唔明係乜,其他貓貓又冇事喎,剩係 K. Tane.
回復

小白 發表於 2008-9-1 12:45:52 |顯示全部樓層
會不會係 d 虫細到睇唔到 ???
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-1 12:47:09 |顯示全部樓層
你有冇放大鏡?

小白
回復

ハマナス 發表於 2008-9-1 12:51:37 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-9-1 11:53 發表

係呀係呀!
回復

tata 發表於 2008-9-1 13:03:48 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-1 12:39 發表
水班,我隻大貓有水班呀,不過係啡色嘅!我都好少整濕 d 葉。夜晚噴水,第二朝淋水時 d 葉都乾哂囉,我用唧唧樽,都好少會整到 d 葉呀,況且佢地而家住室外,都冇理由會焗親!我諗極都唔明係乜,其他貓貓又冇事喎,剩係 K. Tane. ...

我屋企放露台都試過有一盆有水斑, 唔知係咪夜晚打霧水還是有啲品種葉面多毛或長毛都容易積水 ~ 不過K. Tane本身啲葉都有紋, 如果真係唔係蟲咬, 可能佢大個仔, 開始生紋喇
回復