艾粒~喜蔭の"4/7 Pink Panther初花"~~340#

作者: iluvuboyz 發表于 2015-9-11 18:23:21
9955 341
iluvuboyz 發表於 2016-1-27 11:20:37 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-1-26 18:57
你間房都好凍下
唔洗理佢,等d燶葉自己甩,暖番生過

我間房真系ok凍架, 開晒暖風機都系得11~12度...
原來會"暖番生過"架?!~~甘我會耐心等待架喇!!~
只系佢早幾日仲好靚女架麻...一夜就枯萎左90%...慘慘豬!!

Amabilis <--生得勁樣衰!!
Napolean V <--生緊小蟲蟲, 您岩吾岩?!~
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 11:26:57 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-26 20:33
放佢入溫室, 搵個又光又暖既位置比佢

而家搬左返office好好照顧佢啦~~~溫室保護中...
但系都吾暖得去邊, 只系好過系屋企!!
回復

powergun 發表於 2016-1-27 11:28:53 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-1-27 11:26
而家搬左返office好好照顧佢啦~~~溫室保護中...
但系都吾暖得去邊, 只系好過系屋企!!  ...

有太陽的話盡量比太陽位佢啦
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 11:29:14 |顯示全部樓層
sleepystar 發表於 2016-1-26 22:10
我家中的喜蔭都dump 晒,好似謝晒咁,已入晒膠袋都冇用,仲有冇得救?
剛種得她們靚靚地,依家搞成咁 :' ...

post d相出黎研究下, 請d高手解答!!!~
剛種得她們靚靚地,依家搞成咁 <---我同您一樣情況, 好傷心!!!
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 11:30:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-1-26 22:38
屋裏面d苦科冇事,屋外就....唔燶都燶咗,由得佢地,唔再出現4/5度低溫應該C唔去卦
話時話小海豚乜事都冇 ...

天生天養mode?!~
我都吾知仲信吾信天文台好, d溫度都吾岩既...
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 11:32:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-27 11:28
有太陽的話盡量比太陽位佢啦

黎緊日日都天陰, 我盡力啦~~~~~

好呀  發表於 2016-1-27 11:37
回復

sleepystar 發表於 2016-1-27 14:06:40 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-1-27 11:29
post d相出黎研究下, 請d高手解答!!!~
剛種得她們靚靚地,依家搞成咁  ...

唔post 啦, 見到都傷心....好多棵成棵謝晒咁, 葉收縮同軟晒....我係放室內的。

喜蔭係天冷係咁架啦  發表於 2016-1-27 14:10
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 14:44:19 |顯示全部樓層
sleepystar 發表於 2016-1-27 14:06
唔post 啦, 見到都傷心....好多棵成棵謝晒咁, 葉收縮同軟晒....我係放室內的。
...

我情況同您一樣~~
希望大家既喜蔭都可以"暖番生過"啦~~~
回復

B17 發表於 2016-1-27 14:50:13 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-1-27 11:20
我間房真系ok凍架, 開晒暖風機都系得11~12度...
原來會"暖番生過"架?!~~甘我會耐心等待架喇!!~
只系佢 ...

我間房真系ok凍架, 開晒暖風機都系得11~12度=>暖風機唔係好夠力,買暖爐啦
只系佢早幾日仲好靚女架麻...一夜就枯萎左90%...慘慘豬!!=>慘過一夜白頭
Napolean V <--生緊小蟲蟲, 您岩吾岩?!=>應該已經有蟲蟲,冇咗再問大家攞
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 14:56:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-1-27 14:50
我間房真系ok凍架, 開晒暖風機都系得11~12度=>暖風機唔係好夠力,買暖爐啦
只系佢早幾日仲好靚女架麻. ...

暖風機唔係好夠力,買暖爐啦 <--買過油壓式暖爐, 廢過吾廢, 送左俾人了!!!~

慘過一夜白頭 <--唉!! 估吾到佢甘睇吾開架麻..

應該已經有蟲蟲,冇咗再問大家攞 <--要就隨時出聲啦~~蟲蟲吾死都有得分享架!!~
回復

cyamy 發表於 2016-1-27 14:59:01 |顯示全部樓層
我棵紅色喜蔭都燶哂呀~
真係無諗過咁凍呢
回復

B17 發表於 2016-1-27 15:17:58 |顯示全部樓層
都聽過充油式暖爐唔夠熱呢個問題,佢既表面溫唔可以太高,發放熱力有限,多d葉既款式會好d
輻射式會暖d,不過好易火燭如果可以掛高係牆上,應該安全d
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 15:57:45 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2016-1-27 14:59
我棵紅色喜蔭都燶哂呀~
真係無諗過咁凍呢

有冇我棵Aloha甘嚴重呀?!~~
我都冇諗過會甘凍, 仲要凍死埋喜蔭bb...
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 16:00:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-1-27 15:17
都聽過充油式暖爐唔夠熱呢個問題,佢既表面溫唔可以太高,發放熱力有限,多d葉既款式會好d
輻射式會暖d,不 ...

我之前部充油式暖爐都好多葉架...又話可以暖足3百呎,
點知用既時候就要掂住佢先暖甘濟... 甘我咩都吾洗做啦...
而家暖風機都ok頂住先, 最緊要細細部又慳位丫~~
回復

powergun 發表於 2016-1-27 16:02:10 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-1-27 15:57
有冇我棵Aloha甘嚴重呀?!~~
我都冇諗過會甘凍, 仲要凍死埋喜蔭bb...  ...

你個棵已算好好架啦, 我有d已黑哂了, 希望快d 回暖, 睇睇有無希望有新芽
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 16:30:21 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-27 16:02
你個棵已算好好架啦, 我有d已黑哂了, 希望快d 回暖, 睇睇有無希望有新芽

嘩!!!~原來您仲有d嚴重過我果棵...
希望天氣暖d, 大家既喜蔭都有新芽啦~~~
回復

powergun 發表於 2016-1-27 16:38:22 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-1-27 16:30
嘩!!!~原來您仲有d嚴重過我果棵...
希望天氣暖d, 大家既喜蔭都有新芽啦~~~ ...

希望會有咋, 有d 上星期出左d 新芽的, 但凍左幾日d 新芽都凍過水了
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 16:57:18 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-27 16:38
希望會有咋, 有d 上星期出左d 新芽的, 但凍左幾日d 新芽都凍過水了  ...

我種系office既yellow bird生出第一條走莖呀!!!~
可能呢度環境岩喜蔭多d....
回復

powergun 發表於 2016-1-27 17:02:54 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-1-27 16:57
我種系office既yellow bird生出第一條走莖呀!!!~
可能呢度環境岩喜蔭多d....  ...

公司棵妖后都無事呀
回復

iluvuboyz 發表於 2016-1-27 17:04:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-27 17:02
公司棵妖后都無事呀

我覺得系公司無屋企甘凍...
回復