問題新手

作者: bernicemama 發表于 2015-8-29 19:03:27
904 7
在這裏爬文了很久,學了很多手工皂知識,今日開account ,發現仍有些post 沒有閱讀權限,很是
可惜。
請教大家,如我般新手想做手工皂給有濕疹或暗瘡的皮膚使用,打新手基本配方合適嗎?(即分油性、中性、乾性皮膚那個帖子)
另請教買氫氧化鈉、椰子油和棕櫚油,到那店買好D呢?
(我開不到關於網上商店的品質那帖子)
cmchang 發表於 2015-8-29 23:33:03 |顯示全部樓層
bernicemama,這篇沒有權限,
[DIY 護理品及手工皂材料店價格比較]
回復

bernicemama 發表於 2015-8-30 10:38:14 來自手機 |顯示全部樓層
thanks cmchang, 這篇看過了,裏面有很多材料店,只是不知道那一家品質較好
回復

cmchang 發表於 2015-8-30 22:21:47 來自手機 |顯示全部樓層

名單內店的都是前輩們提供的, 所以應該都ok.
我自己會揀多1,2間方便取貨的店, 再上佢網址比較一吓

以我個人經驗, 買NaOH要有九十幾%以上純度的.
如果對方答唔到你就唔好買喇, 最近我都中咗招
至於油品就冇問題

因為我都係新手, 希望幫到你少少啦
我都想知多d, 齊齊學嘢
回復

jellyfishy 發表於 2015-8-31 10:11:18 |顯示全部樓層
多分享和發問可以快D升呢, 到時可以睇到多D POST.

配方呢, 我地有基本配方介紹.

馬賽皂也很合新手做的, 只是打皂的時間要多一點咁啦~~ 哈哈~~~

72% 橄欖油 (平個D得喇, 特別對新手而言, 用POMACE OIL啦, 快D TRACE, 而且你唔會分到和EVOO有乜分別)
15% 椰子油
13% 棕櫚油

回復

bernicemama 發表於 2015-8-31 14:51:31 來自手機 |顯示全部樓層
唔該你們!
回復

bernicemama 發表於 2015-8-31 14:54:03 來自手機 |顯示全部樓層
因為我住新界很少出九龍今日電話問咗幾間化工行先
回復

bernicemama 發表於 2015-8-31 15:03:04 來自手機 |顯示全部樓層
永生分工業同醫藥用嘅氫氧化鈉,都話有99%,價錢係10蚊同25蚊,咁我打皂應該用邊隻呢?另外橄欖油我之前喺759買咗EVO ,我會唔會加大半日都trace 唔到㗎?

不建議用永生, 上次我就係買咗$10嗰隻, 佢話係台灣料, 打皂用, 但我懷疑佢純度低, 打皂時龜速trace. 雖然未肯定關唔關佢d鈉事, 不過都係提提你小心  發表於 2015-8-31 16:29
回復