白網紋葉怎麼了

作者: Wasp 發表于 2015-8-27 16:56:01
7756 38
常聽說白網紋葉比較容易打理,亦較耐陰,所以買了一盤放在辦公室案頭。在網上查過資料,說種植此植物,土壤寧濕勿乾,於是初期隔兩三天就澆水一次,每次都會澆透,不澆水的日子就向葉面噴水,一個月後葉子都軟垂下來,不曉得是有蟲害還是爛根。過去一個月已改為泥土表面微濕才澆水,維持每次澆透,情況還是沒改善。請問該如何處理?我的桌子沒有陽光,但燈光明亮,會有影響嗎?真不想好好一盤植物毁在我手上。。。
Wasp 發表於 2015-8-27 17:00:02 來自手機 |顯示全部樓層
六月初買回來時,可是生氣蓬勃的
回復

Carcar 發表於 2015-8-28 23:57:55 來自手機 |顯示全部樓層
我有種, 我係等泥乾先俾佢吸水既。 平日多喷水上葉面。
回復

Wasp 發表於 2015-8-29 14:35:50 |顯示全部樓層
多謝carcar回應。泥乾先俾佢吸水即係俾佢從盤底吸水?我之前隔兩三日澆水都係用盤底吸水方法,慢慢佢就變到圖中咁樣。我擔心係爛根,就改為泥乾至澆水,同時因為喺網上發現原來網紋葉嘅根比較短,就改為向泥土澆水,可惜情況都冇改善。。。
回復

Carcar 發表於 2015-8-29 16:53:11 來自手機 |顯示全部樓層
Wasp 發表於 2015-8-29 14:35
多謝carcar回應。泥乾先俾佢吸水即係俾佢從盤底吸水?我之前隔兩三日澆水都係用盤底吸水方法,慢慢佢就變到 ...

係用盤底吸水吖! 我一星期只加水一至两次,種在家,冇冷氣。
可能泥土唔够疏氣? 睇真啲你幅相, 葉片應該摸落係硬既,但就生到貼住條莖?
回復

Wasp 發表於 2015-8-31 13:52:16 來自手機 |顯示全部樓層
全對,葉片摸落係硬嘅,但唔知點解垂哂落嚟貼住條莖。我近個多月都係見泥乾才澆水,澆水後葉片都冇抬起頭,所以我估原因唔似係太乾。。。如果真係因為泥土唔夠疏氣,咁我應該換泥?
回復

Carcar 發表於 2015-8-31 23:56:13 |顯示全部樓層
我之前有盆都係咁! 果陣剛開始種, 又係以為泥土要濕,於是成日淋水,但棵植物就越来越差, 最後當然犧牲咗! 其時泥土已經膠結,救唔番...
依家我係等盆植物乾到拿起覺得輕,先會浸水。 因為我睇過篇文章話網紋係喜歡高空氣濕度及透氣泥土。平日就噴水上葉面。
你可以試試換泥先, 睇睇新既葉會唔會有改善?
回復

Wasp 發表於 2015-9-2 14:59:07 來自手機 |顯示全部樓層
原來係咁?之前茫無頭緒,我仲懷疑過係咪因為我噴水喺葉面......咁可能係因為公司有冷氣,濕度太乾,加上泥土唔疏氣都唔定。咁我一於攞佢返屋企換泥,睇吓情況有冇改善。我真係覺得網紋葉嘅紋理好靚,早兩星期忍唔住又買咗一盤放喺屋企。返工一日對住電腦,我真係好需要一啲綠色嘅植物調劑一下眼球,希望呢盤頭dupdup網紋救得返啦。
回復

Wasp 發表於 2015-9-2 15:00:14 來自手機 |顯示全部樓層
按錯鍵,未講多謝添。多謝你呀,Carcar!
回復

Wasp 發表於 2015-9-2 15:06:23 來自手機 |顯示全部樓層
又㩒錯掣,想畀你睇埋屋企剛買入不久,暫時尚算健康嗰盤新網紋
回復

Melb 發表於 2015-9-2 18:30:13 |顯示全部樓層
Wasp 發表於 2015-9-2 15:06
又㩒錯掣,想畀你睇埋屋企剛買入不久,暫時尚算健康嗰盤新網紋

依棵生得好靚呀

加油
回復

Carcar 發表於 2015-9-3 13:32:50 來自手機 |顯示全部樓層
Wasp 發表於 2015-9-2 15:00
按錯鍵,未講多謝添。多謝你呀,Carcar!

唔駛客氣! 大家交流學習啦!
你新買呢盆啲葉圓圓地,同個盆好襯,好可愛!
其實我都想影我家嗰盆俾你睇, 但我手機唔知點解上唔到相!
回復

Carcar 發表於 2015-9-3 13:54:21 |顯示全部樓層
上到相嗎?
回復

malike 發表於 2015-9-7 22:10:56 |顯示全部樓層
救返未呀!
回復

Wasp 發表於 2015-9-16 03:08:48 |顯示全部樓層
抱歉!之前連自己都顧唔掂,病咗幾日,之後離開咗香港,一直冇覆貼,希望大家見諒。

Carcar 盤網紋好靚呀,紅網紋加綠網紋,我本來都想咁種,好彩當時冇貪心。而家都係等我叻啲先,免得又殘害生命。好鍾意你盤白網紋葉隻綠色,好翠綠好舒服,襯埋隻紅網紋同個茶壺花盤,感覺好清雅。如果我能好似你一樣令自己盤網紋健健康康,我會非常非常開心。

Melb,多謝你鼓勵。我見你有好多植物,好厲害!呢棵我新買返嚟冇耐,而家擺喺屋企,經過carcar提點,希望可以keep得好啲。公司同事話我盤網紋好肉酸,叫我掉咗佢,我當然冇聽佢講,唔捨得,盤花唔係裝飾品,係生命嚟,我會努力救㗎,能力所限救唔到係另一回事。。。

Malike,未救返呀,其實係未開始救。之前病咗返唔到工,盤葉臨時交託咗畀同事照顧。我而家仲未返香港,好掛住屋企幾盤葉(本來諗住攞返公司畀同事代為照顧,但忽然病咗返唔到工,結果只係臨出門時用水浸住佢哋,唔知而家點樣),仲有喺公司被同事彈肉酸嗰盤網紋,所以忍唔住上谷睇吓。我返工後會帶盤葉返屋企換泥,之後再上嚟報告吖!
回復

Carcar 發表於 2015-9-17 22:03:29 來自手機 |顯示全部樓層
Wasp 發表於 2015-9-16 03:08
抱歉!之前連自己都顧唔掂,病咗幾日,之後離開咗香港,一直冇覆貼,希望大家見諒。

Carcar  ...

保重身体哦!
我覺得種網紋要懶懶地至得!
呢盆我之前離港一星期, 中間冇加過水, 返來佢都係軟嗮既, 但一吸飽水啲葉就又挺番起, 生命力顽强喔!
回復

Wasp 發表於 2015-9-22 13:05:09 來自手機 |顯示全部樓層
Carcar,多謝您關心!
回復

Wasp 發表於 2015-9-22 13:06:13 來自手機 |顯示全部樓層
唔好意思,用手機又㩒錯掣。
回復

Wasp 發表於 2015-9-22 13:09:30 來自手機 |顯示全部樓層
天啊,到底點樣拍enter落下一行!
回復

Wasp 發表於 2015-9-22 13:24:18 來自手機 |顯示全部樓層
今次應該ok了。

今日返嚟見返棵葉,可能同事真係唔鍾意佢,棵葉乾到我用手一掂就斷咗幾塊。同事話每星期都有淋水一次,可能office真係太乾。見到佢咁弱,我考慮緊改用水種。我粗手粗腳,怕換泥會好心做壞事整死佢。。。
回復

12下一頁