四角豆

作者: nomisgnuey 發表于 2015-8-24 10:12:47
11854 65
kimmykfchan 發表於 2016-9-29 14:39:46 |顯示全部樓層
mmm100 發表於 2016-2-22 19:37
今日收左貨,asparagus pea 係咪四角豆?

睇包裝圖我都以為係, 上網搵搵原來係唔同植物...

型態唔同, 花都唔同, 只係豆好似...

可參考以下

What is the difference between the Winged Bean and the Asparagus Pea?

Asparagus Pea

Winged Bean(四角豆)
回復

畢孤單 發表於 2016-9-29 14:56:00 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2016-9-29 14:39
睇包裝圖我都以為係, 上網搵搵原來係唔同植物...

型態唔同, 花都唔同, 只係豆好似...

很美的四角豆啊!
回復

watermelon333 發表於 2016-9-30 22:08:08 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2016-9-29 11:26
我都想知, 一嚟因為真係好多葉, 二嚟葉都食得喎...

上星期六見已開花, 希望好快有得食啦...:loveline ...

你也不知道點修剪呀!! 我明天應該可以收過10條, 但下星期就沒有這麼多了, 因上星期唔係太多花. D 豆要大約10日先夠大收黎食.
回復

YoungFarmer 發表於 2016-9-30 23:12:04 |顯示全部樓層
我隔離農友送左四棵比我種,首次種,近日先見有花開,唔多,希望成功種倒有得食,期待中。
回復

watermelon333 發表於 2016-10-6 22:51:35 |顯示全部樓層
YoungFarmer 發表於 2016-9-30 23:12
我隔離農友送左四棵比我種,首次種,近日先見有花開,唔多,希望成功種倒有得食,期待中。 ...

初頭唔多花, 但3, 4星期後就開始好多的. 我好似9月中之前開始見到有1朵花, 上星期收左差不多30條(我以為只有約10條可以收, 點知去到好多). 仲有好多短既無收.  
回復

YoungFarmer 發表於 2016-10-6 23:27:56 |顯示全部樓層
watermelon333 發表於 2016-10-6 22:51
初頭唔多花, 但3, 4星期後就開始好多的. 我好似9月中之前開始見到有1朵花, 上星期收左差不多30條(我以為 ...

近幾日都開左好多花,等待收豆。
回復

watermelon333 發表於 2016-10-8 20:47:31 |顯示全部樓層
YoungFarmer 發表於 2016-10-6 23:27
近幾日都開左好多花,等待收豆。

今日入田, 我反而今日見到好少花咋. 我仲以為唔夠太陽所以少花添.  四角豆今日收左差不多1斤半.  
回復

kimmykfchan 發表於 2016-10-11 09:47:27 |顯示全部樓層

星期日落田已見結豆, 摘咗條兩吋豆食, 少少甜, 多多脆...

回復

YoungFarmer 發表於 2016-10-11 20:55:39 |顯示全部樓層
我D四角豆都就快有收成。
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4&fromuid=89933
回復

kimmykfchan 發表於 2016-10-17 12:34:41 |顯示全部樓層
星期六收咗第一批豆試食, 炒肉絲, 食味有啲似油麥菜...

想請教四角豆應該點落肥法?你種左幾耐先出豆呀?  發表於 2016-10-17 19:30
回復

kimmykfchan 發表於 2016-10-18 11:55:39 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2016-10-17 12:34
星期六收咗第一批豆試食, 炒肉絲, 食味有啲似油麥菜...

回覆RoyalSashimi:
想請教四角豆應該點落肥法?你種左幾耐先出豆呀?

同其他豆咁落肥啦, 但因為四角豆有根榴可固氮, 氮肥可免.

種植時序
五月中發苗
六月中定植
八月中上到棚頂
九月中出花蕾
九月尾開花
十月頭結豆
十月中收第一批豆
回復

sblam 發表於 2016-10-21 11:47:06 |顯示全部樓層
我數個月前從四角豆種子發芽遇到了挫折,10粒種子只有兩粒發芽,無咩信心會種得到, 因為我種親豆(豆角/四季豆)要令豆豆發芽是對我來說很有難度,很多時豆豆種子都未發芽種子就巳經發臭。

四角豆苗苗之前生長得不好,可能我唔識種, 唔似樓上既高手種到好高大。不過這個月閧始牠生長得比之前好, 可能入秋無咁熱,現在出花和結豆了, 很閧心呀!

回復

watermelon333 發表於 2016-10-21 16:17:17 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2016-10-21 11:47
我數個月前從四角豆種子發芽遇到了挫折,10粒種子只有兩粒發芽,無咩信心會種得到, 因為我種親豆(豆角/四季 ...

我發四季豆同四角豆又無你既情況喎, 四季豆差不多成功率是9成以上添. 有浸過同無浸過既四季豆都一樣發到芽. 四角豆呢, 我係浸左起碼半日先落泥的, 都發到芽, 但可能係4粒出3粒咁囉.
回復

kimmykfchan 發表於 2016-10-24 18:23:03 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2016-10-21 11:47
我數個月前從四角豆種子發芽遇到了挫折,10粒種子只有兩粒發芽,無咩信心會種得到, 因為我種親豆(豆角/四季 ...

大家齊齊努力, 把握收豆時機, 我估可收埋下個月...

昨天我收咗第二次豆, 有17條...

我源用"棺材仔"發苗法, 到係喺哩個論壇學番嚟...
就好似以下我發花生苗咁樣...

種子來源
回復

kimmykfchan 發表於 2016-11-30 18:23:18 |顯示全部樓層
三棵豆由十月中到依家收咗235條豆, 希望收多陣去到300條就滿足...

最近收咗50條
回復

kimmykfchan 發表於 2016-12-12 15:05:17 |顯示全部樓層

有條留種豆已經自然風乾咗...我估計幾棵豆兩星期內會收皮.

回復

nomisgnuey 發表於 2016-12-13 21:30:08 來自手機 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2016-12-12 15:05
有條留種豆已經自然風乾咗...我估計幾棵豆兩星期內會收皮膚.

你種得好成功呀!可否分享一啲種子留嚟下年種呢?
回復

kimmykfchan 發表於 2016-12-14 15:57:45 |顯示全部樓層
nomisgnuey 發表於 2016-12-13 21:30
你種得好成功呀!可否分享一啲種子留嚟下年種呢?

個棚有一批留種豆月尾會收, 到時再公報...
回復

kimmykfchan 發表於 2016-12-15 13:46:22 |顯示全部樓層
噚晚劏咗第一條留種豆

A:棚上自然風乾緊嘅豆莢
B:原來成隻手掌咁大
C:撕開豆莢就見一排十三粒豆
D:左為五月喺哩個論壇接收嘅種豆,右為經過七個月新收嘅下一代種豆
回復

xx_Luca 發表於 2016-12-16 01:00:59 |顯示全部樓層
四角豆原來要5個月先開始收成 ...
我有包種子今年冇種,等明年再試。

回復