施肥有虫虫問題

作者: puresthell 發表于 2015-8-10 16:05:37
1729 9
今年先開始種農業植物, 第一次施混合骨粉肥
由於太懶又唔夠泥, 就甘將肥料放係泥面淋水無覆土
第2日淋水時見好多蚊滋烏蠅"嬲" 住
第3日驚驚地搵野撩下d 泥

嘩~  巧恐怖, 巧多白色虫虫係泥到郁黎郁去, 我馬上搵人掉左成盆野, 因為種室內窗邊, 好怕怕, 一陣成個窗台都係虫點算
而家仲有天台棵無花果, 今日又見好多蚊滋烏蠅"嬲" 住, 太可怕我唔敢搞佢, 但又唔想掉左盆野, 可以點做呀????
JMabel 發表於 2015-8-10 20:59:37 |顯示全部樓層
就係要用泥覆住壓實呀, 我發覺!
你試下呀得唔得: 挖些泥出來, 倒肥, 覆泥, 再把一些新泥堆在上面, 壓實!!!
咁就應該會好D
回復

siuho331 發表於 2015-8-10 22:06:01 |顯示全部樓層
室內種植最好唔好用有機肥了,一定引好多蚊滋同蟲蟲的,如果真係用有機肥就要埋深啲了,落肥最好在盆邊挖開幾寸深泥土,施肥後再蓋泥,咁會小啲飛飛的,如果太多飛飛我就放茶籽粉响泥面,再唔掂就會用bio蕉(殺蟲水)噴盆外圍。
回復

puresthell 發表於 2015-8-11 17:11:52 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-8-10 20:59
就係要用泥覆住壓實呀, 我發覺!
你試下呀得唔得: 挖些泥出來, 倒肥, 覆泥, 再把一些新泥堆在上面, 壓實!!!
...

呢個方法只可下次再用, 問題係已有虫虫, 可以點解決
回復

puresthell 發表於 2015-8-11 17:13:25 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-8-10 22:06
室內種植最好唔好用有機肥了,一定引好多蚊滋同蟲蟲的,如果真係用有機肥就要埋深啲了,落肥最好在盆邊挖開 ...

甘現已生長良好的虫虫呢? 可以點消滅?
回復

siuho331 發表於 2015-8-11 20:18:25 |顯示全部樓層
puresthell 發表於 2015-8-11 17:13
甘現已生長良好的虫虫呢? 可以點消滅?

你天台的無花果如果唔影響植物咪由佢,蚊滋可以泥面放啲茶籽粉,或者問下鋪頭買支有機殺蟲藥。
回復

JMabel 發表於 2015-8-11 22:14:31 |顯示全部樓層
佢會好快成蟲飛走的, 只要壓實, 應該唔會再有新蟲蟲
回復

puresthell 發表於 2015-8-12 20:17:51 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-8-11 20:18
你天台的無花果如果唔影響植物咪由佢,蚊滋可以泥面放啲茶籽粉,或者問下鋪頭買支有機殺蟲藥。 ...

都唔算有咩影響其他植物, 只係我自己見到時唔開胃.....
回復

puresthell 發表於 2015-8-12 20:18:31 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-8-11 22:14
佢會好快成蟲飛走的, 只要壓實, 應該唔會再有新蟲蟲

幾耐會成虫飛走? 快d 走啦我唔想見到
回復

JMabel 發表於 2015-8-12 23:14:50 |顯示全部樓層
puresthell 發表於 2015-8-12 20:18
幾耐會成虫飛走? 快d 走啦我唔想見到

我的經驗, 幾日已好似飛走晒
雖然我明白果種無助的感覺
回復