新手求救:葉邊呈波浪和變鬈,怎麼辦?

作者: carcarina 發表于 2015-8-2 09:03:18
3972 49
葉邊呈波浪和變鬈,怎麼辦?謝謝各位
紫Crystal 發表於 2015-8-2 09:05:35 來自手機 |顯示全部樓層
最好上傳照片,因為我某D品種既AV本身就會變波浪形~
回復

carcarina 發表於 2015-8-2 09:27:01 |顯示全部樓層
葉色變得愈來愈深。請賜教!Thanks!!
回復

powergun 發表於 2015-8-2 10:03:07 |顯示全部樓層
係屋企定公司種的?
回復

tlyuen 發表於 2015-8-2 10:28:25 |顯示全部樓層
carcarina 發表於 2015-8-2 09:27
葉色變得愈來愈深。請賜教!Thanks!!

似想發展成抓盤,可能太熱太光。
回復

carcarina 發表於 2015-8-2 11:27:29 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-8-2 10:03
係屋企定公司種的?

係屋企種的
回復

carcarina 發表於 2015-8-2 11:32:53 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2015-8-2 10:28
似想發展成抓盤,可能太熱太光。

放喺窗邊,但係冇陽光直射,不過只有夜晚放工返屋企先至有冷氣。
回復

powergun 發表於 2015-8-2 11:33:50 |顯示全部樓層

應該係太熱了
回復

mc170202 發表於 2015-8-3 09:25:02 |顯示全部樓層
是Green Dragon嗎?
只要葉片不發軟,看着不是太大問題,天氣涼D,新葉就會長回原來的樣子了.
回復

Helen123 發表於 2015-8-5 14:08:47 來自手機 |顯示全部樓層
mc170202 發表於 2015-8-3 09:25
是Green Dragon嗎?
只要葉片不發軟,看着不是太大問題,天氣涼D,新葉就會長回原來的樣子了. ...

唔講唔覺又真係幾似green dragon.  不過我自己的green dragon葉子草綠而且平躺,如果真係呢個品種,都堅捲得幾緊要=0=
我先前有株highschool sweetheart苗, 捲葉太嚴重,新生既葉重生左好幾次,都捲到成呈三角形,實在束手無策,灰起上來剪下2塊葉用水重養生過算了T A T
回復

mc170202 發表於 2015-8-5 14:56:50 |顯示全部樓層
Helen123 發表於 2015-8-5 14:08
唔講唔覺又真係幾似green dragon.  不過我自己的green dragon葉子草綠而且平躺,如果真係呢個品種,都堅 ...

哈哈,其實拿一兩片葉插葉後備還是很好的. 母株天涼可能就長好了,插葉長出來了又可以分享俾其他人~
回復

eratochoi 發表於 2015-8-5 16:30:46 |顯示全部樓層
mc170202 發表於 2015-8-5 14:56
哈哈,其實拿一兩片葉插葉後備還是很好的.  母株天涼可能就長好了,插葉長出來了又可以分享俾 ...

讚成,而且重新種過個形態會靚仔啲。

是會靚仔D, 但係小苗要長大到會開花要好久啊...我插的葉都成80日了,還沒你家60日不到的苗長得大...  發表於 2015-8-5 16:50
回復

Helen123 發表於 2015-8-5 16:37:00 來自手機 |顯示全部樓層
mc170202 發表於 2015-8-5 14:56
哈哈,其實拿一兩片葉插葉後備還是很好的.  母株天涼可能就長好了,插葉長出來了又可以分享俾 ...

我而家主要攞有傷或枯修出黎既葉來插,因為d苗太細,都係4到6月係bunbun入既小苗仔,怕太細養唔大,不過而家唔少修葉都冒bb葉啦,遲d等d長大都會分享,不過不會是今年了^_^
回復

eratochoi 發表於 2015-8-5 16:39:45 |顯示全部樓層
carcarina 發表於 2015-8-2 11:32
放喺窗邊,但係冇陽光直射,不過只有夜晚放工返屋企先至有冷氣。

我呢棵之前在家種,差點就掛了....
葉變軟,並由外圍開始枯死,葉變深綠色,再泛黃,冇花開,我即刻攞返公司。
返左公司現在約2個月,新長出來的葉是淺綠色的,也開花了。
你可以留意外圍葉是深綠色、卷、枯黃的。而中間的葉是淺綠的。
如果可以,最好拿回公司,香港起碼還有2個月熱.....
回復

mc170202 發表於 2015-8-5 16:47:46 |顯示全部樓層
Helen123 發表於 2015-8-5 16:37
我而家主要攞有傷或枯修出黎既葉來插,因為d苗太細,都係4到6月係bunbun入既小苗仔,怕太細養唔大,不過 ...

我都有好多插葉出小苗. 等再過几個月可能就能和大家分享了.我地到時交換啦~
回復

eratochoi 發表於 2015-8-5 17:04:35 |顯示全部樓層
mc170202 發表於 2015-8-5 16:47
我都有好多插葉出小苗. 等再過几個月可能就能和大家分享了.我地到時交換啦~ ...

我又要換
我都有好多苗啦,不過唔知咩品種,又唔知咩樣......
回復

Helen123 發表於 2015-8-5 17:19:27 來自手機 |顯示全部樓層
mc170202 發表於 2015-8-5 16:47
我都有好多插葉出小苗. 等再過几個月可能就能和大家分享了.我地到時交換啦~ ...

好啊 我先努力養大佢地。而家十幾株都係度裝菜,細細株,真係好似白菜=0=
回復

Helen123 發表於 2015-8-5 17:22:49 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2015-8-5 17:04
我又要換
我都有好多苗啦,不過唔知咩品種,又唔知咩樣......  ...

我d苗除左一株外其他都未開過,有一隻有label, 點知種種下出左果隻品種無既葉斑。。搞到我而家有label都唔敢太肯定啊╮(╯▽╰)╭

有理無理,label左先,開花再去對色,
回復

mc170202 發表於 2015-8-5 17:29:21 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2015-8-5 17:04
我又要換
我都有好多苗啦,不過唔知咩品種,又唔知咩樣......  ...

咳...行啊...你怎麼沒給他們做標記啊?
回復

Helen123 發表於 2015-8-5 17:31:22 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2015-8-5 16:39
我呢棵之前在家種,差點就掛了....
葉變軟,並由外圍開始枯死,葉變深綠色,再泛黃,冇花開,我即刻攞返 ...

係咪過熱爛根都係咁。。。?
回復

123下一頁