[綠色活動] 愛心酢醬分享 (討論區) [綠色生命延續的故事]

作者: Melb 發表于 2015-7-12 17:36:31
12663 218
powergun 發表於 2015-7-24 10:03:29 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-7-24 09:34
多謝賞分~
怕種死xD所以睇定種植方法

酢醬草易種, 要求不高, 是但埋泥裡都可以成功的, 但要種得靚, 就要有多d 太陽了
回復

sluChiNg 發表於 2015-7-24 10:22:10 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-7-24 10:03
酢醬草易種, 要求不高, 是但埋泥裡都可以成功的, 但要種得靚, 就要有多d 太陽了 ...

係嘅!(=゚ω゚)ノ多謝大大指教~
我見有前輩都咁表示,比較冇咁驚了⊂((・x・))⊃
回復

powergun 發表於 2015-7-24 10:35:11 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-7-24 10:22
係嘅!(=゚ω゚)ノ多謝大大指教~
我見有前輩都咁表示,比較冇咁驚了⊂((・x・))⊃ ...

緊係唔使驚啦, 你應該都有好多球根的, 唔好一次過種哂, 分批咁, 依家可以種少量試試, 秋天至真正出擊
回復

sluChiNg 發表於 2015-7-24 10:43:20 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-7-24 10:35
緊係唔使驚啦, 你應該都有好多球根的, 唔好一次過種哂, 分批咁, 依家可以種少量試試, 秋天至真正出擊{:em ...

沒有啦xD因為我同M大表示地方淺窄( ̄▽ ̄)…所以分十個八個比我就OK~
我仲會同朋友1人1半(=´∀`)人(´∀`=)
所以我先咁小心做事前準備xD
回復

powergun 發表於 2015-7-24 10:47:59 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-7-24 10:43
沒有啦xD因為我同M大表示地方淺窄( ̄▽ ̄)…所以分十個八個比我就OK~
我仲會同朋友1人1半(=´∀`)人(´ ...

咁就等秋天至試啦, 依家太熱, 多數都種唔到的
回復

sluChiNg 發表於 2015-7-24 11:00:52 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-7-24 10:47
咁就等秋天至試啦, 依家太熱, 多數都種唔到的

我在公司種~公司有冷氣ヾ(*´∀`*)ノ
所以應該OK?
回復

powergun 發表於 2015-7-24 11:02:48 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-7-24 11:00
我在公司種~公司有冷氣ヾ(*´∀`*)ノ
所以應該OK?

我都係係公司種的, 依家已發芽了
回復

sluChiNg 發表於 2015-7-24 11:08:06 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-7-24 11:02
我都係係公司種的, 依家已發芽了

(๑╹∀╹๑)所以!公司種有+分^^(對酢酢黎講-v-
依+我有盆有泥只欠球球xD(因為時間嘅關係…xD
回復

紅豆包 發表於 2015-7-24 15:56:12 |顯示全部樓層
收到酢酢球啦,感謝匿名花友的慷慨,同熱心版主喵喵, 十分多謝

評分

查看全部評分

回復

Melb 發表於 2015-7-25 06:59:08 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2015-7-24 15:56
收到酢酢球啦,感謝匿名花友的慷慨,同熱心版主喵喵, 十分多謝  ...

加油呀

包包

多謝呀(∩_∩)  發表於 2015-7-25 11:01
回復

WaiWai 發表於 2015-7-25 10:09:41 |顯示全部樓層
昨天收到了,有d已發芽了

加油~  發表於 2015-7-25 18:23
回復

Melb 發表於 2015-7-26 19:37:36 |顯示全部樓層

更新最新情況  
有意申請及支持的 愛心酢醬分享活動,  綠色生命延續的園藝館花友, 請在此排隊:

1) Melb (新手嘗試種下..)
2) sherimavis
3) pekklewin (支持支持)
4) JoanneBB 多謝分享
5)yenleelwy(thanks!支持分享)
6) chau_lyc (支持,希望未體驗過種植酢漿草的花友優先)
7) powergun (當然支持啦)
8) 洋蔥頭(多謝分享!)
9) Vienne (thanks~)
10) 花c9...齊齊種
11) Claudia
12)  小透明 (多謝分享~)
13) Benlau (勁啊,参加啊 )
14)  ylee  (支持支持, 我都玩)
15)fruits (想試下, 希望可以種到!)
16)  kamshing (都想試下, 希望可以種到!)
17) Wai Wai (Thanks)
18) sluChiNg
19) hiatus
20) 紅豆包
21 chin(Thanks)

..........

回復

YoungFarmer 發表於 2015-7-26 21:21:36 |顯示全部樓層
排隊

6) chau_lyc (支持,希望未體驗過種植酢漿草的花友優先)
11) Claudia
19) hiatus
20) 紅豆包

22 YoungFarmer (想試下, 希望可以種到! 唔知仲有冇?)

仲有呀...PM傾  發表於 2015-7-27 08:45

評分

查看全部評分

回復

Melb 發表於 2015-7-28 15:23:11 |顯示全部樓層
YoungFarmer 發表於 2015-7-26 21:21
排隊

種植參考:
Oxalis Namaquensis 秋植酢醬草

http://www.zuihua.com/article-5024-1.html

回復

Chin 發表於 2015-7-30 13:29:22 |顯示全部樓層
謝謝呀,收到了.還有精美的小盒子。也感謝匿名花友。一會兒便把已出芽的下泥.

評分

查看全部評分

回復

YoungFarmer 發表於 2015-8-1 15:30:10 |顯示全部樓層
多謝分享酢醬草根球大堆, 立即日誌記錄. 另有蝴蝶蘭, 非洲紫羅蘭, 錦晃星, 熊童子各1盆.
cc_seed.jpg many_plants.jpg

評分

查看全部評分

回復

powergun 發表於 2015-8-1 15:39:03 |顯示全部樓層
YoungFarmer 發表於 2015-8-1 15:30
多謝分享酢醬草根球大堆, 立即日誌記錄. 另有蝴蝶蘭, 非洲紫羅蘭, 錦晃星, 熊童子各1盆.

...

咁好收穫呀, 全部都係花友分享的?

係呀, 要多謝MELB樓主  發表於 2015-8-1 15:41
回復

powergun 發表於 2015-8-1 16:32:48 |顯示全部樓層
YoungFarmer 發表於 2015-8-1 15:30

...
YoungFarmer
係呀, 要多謝MELB樓主

佢咁捨得既, 熊仔都比人? 你地今日係花墟交收?

係紅磡. 種菜就多, 花比較少種, 全新體驗, 新手上路  發表於 2015-8-1 19:54
回復

pekklewin 發表於 2015-8-1 17:14:10 |顯示全部樓層

...

收穫好豐富 !!

加入AV行列, 多多指教  發表於 2015-8-1 19:48
回復

Melb 發表於 2015-8-1 18:13:40 |顯示全部樓層

仲有得申請呀~!!

更新最新情況  
有意申請及支持的 愛心酢醬分享活動,  綠色生命延續的園藝館花友, 請在此排隊:

11) Claudia
19) hiatus
20) 紅豆包
22) YoungFarmer

..........

回復