窗邊多肉

作者: tsirhc 發表于 2015-7-12 10:00:34
1636 13
請教各位前輩, 小弟的多肉種了兩三星期, 右邊的玉提子枯葉脫落, 中間觀音蓮的枯葉愈來愈多, 是不是太曬? 不夠水? 昨天噴了花寶殺蟲, 還要不要換泥?

BenLau 發表於 2015-7-12 16:01:33 |顯示全部樓層
甩葉可能係水多,枯葉可能係太熱。
如果可以影清楚d,或者其他花友可以幫手解答。
回復

tsirhc 發表於 2015-7-12 17:35:51 來自手機 |顯示全部樓層
唔好意思, 補返張相, 玉提子補左水都係繼續枯, 觀音蓮低部枯葉比新葉快, 唔知正唔正常, 木盆有孔但有疏水石, 放係窗邊係唔係要遮下太陽?
回復

BenLau 發表於 2015-7-12 22:55:11 |顯示全部樓層
tsirhc 發表於 2015-7-12 17:35
唔好意思, 補返張相, 玉提子補左水都係繼續枯, 觀音蓮低部枯葉比新葉快, 唔知正唔正常, 木盆有孔但有疏水石 ...

唔緊要,第一張相真係睇得唔清楚。我覺得係太熱,同埋你應該無换過泥,所以唔好再比水了。

建議如果有適合環境,可以考虑將甩晒葉的果棵剪出来插。
回復

tsirhc 發表於 2015-7-13 19:15:16 來自手機 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-7-12 22:55
唔緊要,第一張相真係睇得唔清楚。我覺得係太熱,同埋你應該無换過泥,所以唔好再比水了。

建議如果有適 ...

個店員叫我留番啲泥所以冇換, 係唔係要而家換?
回復

BenLau 發表於 2015-7-14 08:49:55 |顯示全部樓層
tsirhc 發表於 2015-7-13 19:15
個店員叫我留番啲泥所以冇換, 係唔係要而家換?

宜家换可能唔得,呢盆盡量少水。淋水都唔好淋透,過左炎夏先算。

另外可考虑下我的建議,剪顶重新插。
觀音蓮可以考虑剪仔出来插。
都要用極疏水物料,都係少水
回復

桐湖法師 發表於 2015-7-15 05:50:04 |顯示全部樓層

師兄種多肉果度焗唔焗?有否開窗?
窗邊種估計曬極有限,反而擔心光照不足,易徒。
建議用棵粒鋪面先好淋水。
回復

yydreamy 發表於 2015-7-17 23:48:24 |顯示全部樓層
棵粒鋪面先好淋水 ---> 有咩好處?
回復

桐湖法師 發表於 2015-7-18 00:21:25 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-7-17 23:48
棵粒鋪面先好淋水 ---> 有咩好處?

吸水和防止啲泥浮起。
回復

yydreamy 發表於 2015-7-18 15:16:14 |顯示全部樓層
桐湖法師 發表於 2015-7-18 00:21
吸水和防止啲泥浮起。

啲泥浮起 係指淋水落去果一下既情況? 咁浮起有咩野問題? Thanks
回復

桐湖法師 發表於 2015-7-18 21:33:11 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-7-18 15:16
啲泥浮起 係指淋水落去果一下既情況? 咁浮起有咩野問題? Thanks

係~浮起你無發覺有咩問題嗎?下次淋水自已體驗吓先啦
回復

yydreamy 發表於 2015-7-18 22:34:14 |顯示全部樓層
桐湖法師 發表於 2015-7-18 21:33
係~浮起你無發覺有咩問題嗎?下次淋水自已體驗吓先啦

就係唔多覺... D水慢慢落左去, D 泥未會跌返落去囉.... 咁會有咩問題...?!
回復

桐湖法師 發表於 2015-7-18 23:42:52 |顯示全部樓層
啲泥無整到底層啲葉?其實舖面主要係防虫、防止葉片積水腐爛。
自已覺得舖左淋水容易啲,快啲。
回復

桐湖法師 發表於 2015-7-18 23:48:38 |顯示全部樓層
還有個建議,觀音蓮獨立種,勁易生仔。
回復