請教師兄姐.......新手種玫瑰花

作者: Loretta_mak 發表于 2015-7-8 16:23:59
1787 7
大家好, 本人在今個星期日買了盆迷你玫瑰種在公司,放在窗邊,但今天已看見玫瑰花的花邊變黑......>< 請問是什麼原因??
ht333147 發表於 2015-7-8 20:54:39 |顯示全部樓層
空氣乾燥, 加上紫外光做成
回復

Loretta_mak 發表於 2015-7-9 09:45:08 |顯示全部樓層
請問怎可改善??
回復

sheungx2 發表於 2015-7-11 00:22:14 |顯示全部樓層

不如講多d 情況比大家知, 先會了解係出了什麼問題

例如: 淋水情況, 一日照幾多直射陽光, 環境是否通風.室溫

若長期放在冷氣房, 你地收工應該係熄冷氣好焗?! (我估咋)

其實玫瑰花最好係戶外穩定室溫種, 有充足陽光, 通風, 咁既環境就會生得健康

btw 你盆花好靚^^ 加油!
回復

Loretta_mak 發表於 2015-7-11 17:41:44 |顯示全部樓層
公司早上只有8點至下午8點先有冷氣
花放係房裏面, 長期有陽光灑(由早上到黃昏)
溫度大約22-24
我每日都會用手試下D泥濕唔濕...而加水
而家會下午係遠少少地方位置..向佢地葉同花噴幾下水...水出嚟效果係噴霧式...

謝謝您....
回復

紫Crystal 發表於 2015-7-12 07:54:43 來自手機 |顯示全部樓層
你要注意,如果你買花既花店係開冷氣個種,你買返係屋企或公司一轉環境距就好易唔唔適應變黑及枯萎。而且玫瑰唔適合種係冷氣房,我經驗發覺距適應溫暖、有陽光既環境,先可以開花得好好!我屋企既玫瑰已經開左三輪花
回復

sheungx2 發表於 2015-7-16 23:27:41 |顯示全部樓層
Loretta_mak 發表於 2015-7-11 17:41
公司早上只有8點至下午8點先有冷氣
花放係房裏面, 長期有陽光灑(由早上到黃昏)
溫度大約22-24

曬太陽時, 係不可以噴水係葉面&花上面, 好易曬傷

陽光直射太勁都會傷害植物~ 有d 品種不耐曬

試下曬一晝, 不要全日
回復

Loretta_mak 發表於 2015-7-17 14:11:54 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-7-16 23:27
曬太陽時, 係不可以噴水係葉面&花上面, 好易曬傷

陽光直射太勁都會傷害植物~ 有d 品種不耐曬

謝謝您`~

我早上曬佢先...
回復