請教各位師兄師姐(虎尾蘭)

作者: 桐湖法師 發表于 2015-6-30 00:53:45
628 6
請問露養虎尾蘭要遮陰嗎?因現在有用防晒網。謝謝!
BenLau 發表於 2015-6-30 01:23:56 |顯示全部樓層
你果度有幾曬?我覺得只要唔係完全暴曬應該無問题。
不過遮陰都無乜問题,當然適量的陽光可以加速生長。
回復

tonylhk 發表於 2015-6-30 09:51:42 |顯示全部樓層
虎尾蘭好粗生~ 生長期... 多水, 充足陽光可幫助生長!!
如果唔係斑葉品種, 我覺得比夠水, 係可以大曬既~!!
回復

桐湖法師 發表於 2015-7-1 01:50:41 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-6-30 01:23
你果度有幾曬?我覺得只要唔係完全暴曬應該無問题。
不過遮陰都無乜問题,當然適量的陽光可以加速生長。 ...

謝謝師兄回覆 ,而家曬嘅時間唔係太長,嚟近789月應該係暴曬期。
回復

桐湖法師 發表於 2015-7-1 01:54:55 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-30 09:51
虎尾蘭好粗生~ 生長期... 多水, 充足陽光可幫助生長!!
如果唔係斑葉品種, 我覺得比夠水, 係可以大曬既~!! ...

謝謝師兄回覆 。請問斑葉品種係咪要養在散光處?
回復

ppchu 發表於 2015-7-1 07:21:44 |顯示全部樓層
桐湖法師 發表於 2015-7-1 01:50
謝謝師兄回覆 ,而家曬嘅時間唔係太長,嚟近789月應該係暴曬期。

如果係暴曬,會直接淋到雨水嗎? 如果會,最好先用遮光網,因為虎尾蘭品種繁多,不能一概而論! 過份暴曬下,下場雨水,有錦及葉薄的會有一定傷害。
回復

桐湖法師 發表於 2015-7-1 21:10:29 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-7-1 07:21
如果係暴曬,會直接淋到雨水嗎? 如果會,最好先用遮光網,因為虎尾蘭品種繁多,不能一概而論! 過份暴曬 ...

會呀~明白了。遮光網都係等秋天先拆啦~謝謝師兄
回復