這是白粉嗎 - 請問!

作者: ahhahha 發表于 2015-6-27 09:51:07
1494 12
之前整過幾條皂都冇問題好靚仔, 今次整出來變成咁
點解會咁既?做法都無咩唔同, 不過呢條皂因為天氣太熱, 開住風扇整的, naoh液溫度比較低少少, 都有少少暖, 請問邊度出問題呢?謝謝!
jellyfishy 發表於 2015-7-2 10:15:43 |顯示全部樓層
係呀~ 是白粉. 出白粉原因有很多的, 不過這不會影響洗感和潔力的.

不過你呢底的白粉好深.

你打皂的溫度幾多? 可能是保溫時底皂涼了冷氣, 一兩日內過度失溫造成咁深的白粉.
回復

ahhahha 發表於 2015-7-4 00:23:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-7-2 10:15
係呀~ 是白粉. 出白粉原因有很多的, 不過這不會影響洗感和潔力的.

不過你呢底的白粉好深.

呢底皂打時温度比較低, 約三、四十度, 仲吹住風扇, 因為天氣熱, 的確後來仲開左冷氣, 平常我會放入發泡箱保温, 呢底就初時冇, 就咁用毛巾包住, 後來開冷氣先蓋返發泡箱....仲以為夏天唔駛點保温, 即係夏天都要保温?四月前做的皂用發泡箱正常保温都好靚仔的!呢底就...

三,四十度唔算低了, 我打開低溫皂, 夏天保持十至廿度左右打皂, 皂化仲穏定D添.  發表於 2015-7-6 10:14
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-6 10:16:20 |顯示全部樓層
ahhahha 發表於 2015-7-4 00:23
呢底皂打時温度比較低, 約三、四十度, 仲吹住風扇, 因為天氣熱, 的確後來仲開左冷氣, 平常我會放入發泡箱 ...

保溫個意思唔係要佢高溫, 係保持恒溫咁解, 你拿出拿入, 溫度時高時低, 加上底皂在冷氣房抽濕可能較多, 未固化時若抽濕強的話, 會好易生白粉架.
回復

ahhahha 發表於 2015-7-8 11:58:51 |顯示全部樓層
jellyfishy
三,四十度唔算低了, 我打開低溫皂, 夏天保持十至廿度左右打皂, 皂化仲穏定D添.  發表於 前天 10:14

十幾廿度咁點保溫呀?呢底皂d溫度確係控制得唔好, 會用番打完入發泡箱的方法, 並離開冷氣房, 睇下得唔得...唔該哂你的回覆, 學到好多野, 不過想問下十幾廿度打皂係點做的, 好神奇咁...
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-10 09:06:30 |顯示全部樓層
ahhahha 發表於 2015-7-8 11:58
jellyfishy
三,四十度唔算低了, 我打開低溫皂, 夏天保持十至廿度左右打皂, 皂化仲穏定D添.  發表於 前天 10 ...

入模後的皂, 佢會繼續皂化而產生溫度.

低溫打皂唔係我發明的, 放心可以試下架.

點解書要求三四十度打皂, 估計可能是慕求所有油脂皂化活躍並加速皂化到 TRACE.

溶鈉的液體雪成冰, 固體油脂座溶後混合其他油脂後, 待涼.

而我喜歡低溫打皂, 有幾個原因:

1. 冰溶鈉, 安全得多, 室溫油和低溫度的鈉, 未發生過假 T 問題.
2. 我的皂都用奶溶鈉, 奶要必先雪成冰, 否則溶鈉時過熱會燒焦D奶.
3. 作渲染皂或有花色的皂, 不要求快 T, 快T會影響花紋美觀.
4. 入模後, 其實皂會繼續升溫, 皂自己升溫, 不用我保溫.

咁低溫打皂係咪唔駛保溫?夏天三十幾度點可以維持十幾廿度打皂呢?  發表於 2015-7-12 10:43
咁如果夏天30幾度, 點樣keep到十幾二十度低溫呢?同埋係咪入模後就唔駛保溫就咁放係到?  發表於 2015-7-11 12:21
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-10 09:10:35 |顯示全部樓層
有人亦會冷油冷醶打皂添, 說會令晾皂時, 皂體更加穏定不易壞, 即係唔理油是否固化, 會保持10度左右溶鈉和打皂. 但一定要用電動攪拌器, 我無, 所以無試過.

咁咪要坐住冰水打?然後放入雪柜?太麻煩了...  發表於 2015-7-11 12:26
回復

ahhahha 發表於 2015-7-11 12:20:51 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-7-10 09:06
入模後的皂, 佢會繼續皂化而產生溫度.

低溫打皂唔係我發明的, 放心可以試下架.  

我早兩日又試做左一次, 用四十幾度打皂, 入發泡膠箱, 點知今次仲嚴重, 粉左, 咁可能係個油同naoh計算比例出錯, 同埋我用左個新磅, 個磅係買野送既好似唔係好準, 真係好氣餒, 呢兩次都係做艾草皂, 用煲左既艾草水雪凍溶naoh, 溶左後都有六、七十度, 等回到四十幾度先加落油, 油溫都有三十幾度。  之前都係咁整d皂冇問題, 仲好靚, 咁可能唔係溫度問題, 同埋發覺好快trace, 快過以前做個d, 係咪艾草皂係會快trace的?有可能配方出錯?

仲有一個可能性係呢兩次用左新買的NaOH, 唔同之前用的, 純度好高, 個老闆娘話....
回復

jack872184 發表於 2015-7-11 15:56:04 |顯示全部樓層
比配方泥睇睇?AND 有冇計錯?
回復

ahhahha 發表於 2015-7-12 11:21:56 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2015-7-11 15:56
比配方泥睇睇?AND 有冇計錯?

配方係

椰子油        30%                300g
palm oil        20%                200g
olive oil        30%                300g
米糠油        20%                200g

NaOH        151g
艾草水        362.4g (2.4倍)

EO        苦橙, 花梨木, 檸檬尤加利

配方全無問題.  發表於 2015-7-13 09:00
回復

jack872184 發表於 2015-7-12 13:27:10 |顯示全部樓層
配方比例尚可,但其實椰子油30%稍高了點
個人估計艾草水偏鹼,令皂超了鹼(不知可有試過其pH值?)
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-13 08:54:56 |顯示全部樓層
ahhahha 發表於 2015-7-11 12:20
我早兩日又試做左一次, 用四十幾度打皂, 入發泡膠箱, 點知今次仲嚴重, 粉左, 咁可能係個油同naoh計算比例 ...

"我早兩日又試做左一次, 用四十幾度打皂, 入發泡膠箱, 點知今次仲嚴重, 粉左, 咁可能係個油同naoh計算比例出錯, 同埋我用左個新磅, 個磅係買野送既好似唔係好準, 真係好氣餒, 呢兩次都係做艾草皂, 用煲左既艾草水雪凍溶naoh, 溶左後都有六、七十度, 等回到四十幾度先加落油, 油溫都有三十幾度。  之前都係咁整d皂冇問題, 仲好靚, 咁可能唔係溫度問題, 同埋發覺好快trace, 快過以前做個d, 係咪艾草皂係會快trace的?有可能配方出錯?

仲有一個可能性係呢兩次用左新買的NaOH, 唔同之前用的, 純度好高, 個老闆娘話...."

首先, 低溫打皂不一定要座凍水打皂的.

"粉左" - 白粉了還是什麼意思?

已建議你試下用冰溶鈉, 夏天更要保持較低溫打皂, 皂固化會比較穏定.
高溫打皂, 入模後失溫失面頭濕氣更快, 形成白粉.

有白粉其實只是外觀問題, 不影響洗感.

我年年打數底艾草皂, 無速T. 速T要看油種. 四十幾度落油打皂, 熱度越高速T機會越高.

肯定唔關NaOH的事, 鈉不足等於減鹼, 即係皂內有油份沒有皂化, 令皂滋潤D, 不會令皂起白粉.
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-13 09:02:25 |顯示全部樓層
如果你咁介意白粉, 可以在皂入模後加層保鮮紙保濕. 不過隔天要留意有無倒汗水. 或再簡單D, 切左個面就無白粉.

或拿舊皂去蒸一會, 補濕後就無白粉的了.
回復