紅蜘蛛之逆襲 !!

作者: 格蘭當尼 發表于 2008-8-28 20:08:14
12939 48
有紅蜘蛛襲擊我的含羞草幼苗....

之前幾日....大含羞草無故不停落葉
又生長得差....d 葉好細有一點點
莖與莖之間有絲
回想起來應該是紅蜘蛛........

search 了不少殺蟲方法
不知那個最好呢???

還有, 其實成功擊殺之後
植物又應該如何令它重現生氣呢?
loklok 發表於 2008-8-28 21:47:24 |顯示全部樓層
用手指揉搓最好用
回復

遙日 發表於 2008-8-28 23:12:19 |顯示全部樓層
我試過用蚊香薰,唔work架…棵花就薰死左,d蜘蛛都未死…好無奈
又試過用番梘水抹葉,好左一陣又生番
我都無符﹗

好似loklok話齋,得閒用手揉最好﹗
如果見情況嚴重,就用消毒紙巾抹下葉底
回復

alansmith 發表於 2008-8-29 00:36:28 |顯示全部樓層
小弟以前會連根拔起..........成株沖水洗葉背.....順便換哂d基質佢.........
最重要係要搵過另一個好地方種過佢...........多數因為唔通風先野紅蜘蛛...........用咩殺蟲水都無用........因為環境唔理想........殺完一排後又會再生過.........

ps: 感染植株要分開隔離,因為紅蜘蛛係高度傳染性,如果經處理後都解決唔到真係要考慮掉左棵植物佢,費事搞到其他植物都係紅蜘蛛。

回復

格蘭當尼 發表於 2008-8-30 00:40:37 |顯示全部樓層
呀....咁大獲....
今天買了一支殺虫劑
頂住一輪先

有盆剛發芽都中招...
都唔知點算好...
回復

alansmith 發表於 2008-8-30 13:14:45 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-8-28 21:47 發表
用手指揉搓最好用

用手指揉搓最好用 ,其實好實用............起初發紅蜘蛛時真係要靠手指,但係惡化時十隻手指都無用
先解決環境問題才是首要的。

仲有如中招後要先隔離,超高度傳染性!!
回復

曉文 發表於 2008-8-30 13:21:05 |顯示全部樓層
紅蜘蛛,,,,真係好難斷尾
我家都有紅蜘蛛為患
回復

RNW 發表於 2008-10-30 18:32:17 |顯示全部樓層
原帖由 曉文 於 2008-8-30 13:21 發表
紅蜘蛛,,,,真係好難斷尾
我家都有紅蜘蛛為患

我今日都發現呀囡囡稞怕羞草有大量紅蜘蛛!!!好恐佈呀
為免惹埋落旁邊d食虫度,即刻劈佢出垃圾房,個盆用滚水浸!

回復

maggielawkm 發表於 2008-10-30 19:15:49 |顯示全部樓層
好得人驚
回復

古老 發表於 2008-10-30 19:36:37 |顯示全部樓層
嘩!!!!!
場面好壯觀呀
回復

may.sun 發表於 2008-10-30 20:26:35 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-30 18:32 發表

好驚ar~~~
回復

RNW 發表於 2008-10-30 22:07:24 |顯示全部樓層
冇錯,非常壯觀!!
原本都諗住劈左棵野但留番d種子,但係實在落唔到手,最後都係算把啦!!
回復

小寶 發表於 2008-10-31 01:01:32 |顯示全部樓層
嘩,我有d植物都開始有,要趕快滅蟎!
回復

蘑菇 發表於 2008-10-31 10:15:54 |顯示全部樓層
好恐怖~ 恐怖今晚蘭桂芳果d 124.gif
回復

Alfphy 發表於 2008-10-31 11:02:34 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-30 18:32 發表

嘩!!!
超恐怖!
佢地的繁殖率係咪超快?生到咁多!
回復

RNW 發表於 2008-10-31 12:14:53 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-10-31 11:02 發表

嘩!!!
超恐怖!
佢地的繁殖率係咪超快?生到咁多!

繁殖率真係超級快!
響星期一朝早發現有一兩條蜘蛛絲冇唯意,因為之前响廁所見到隻普通黑色蜘蛛仔,諗住係益虫冇理佢,見到有蜘蛛絲以為係佢既,點知過左兩日就變成呢劇野 !!!
回復

RNW 發表於 2008-10-31 12:25:41 |顯示全部樓層
檢討番個原因,可能係同位置有;我將d盆栽種哂响窗台,兩面有對流窗,唔存在通風不良問題;而且之前既盆栽大量過而家好多都未試過有問題;唯一問題係個位置向南,之前夏季d太陽曬唔到窗台,盆栽d泥長期濕唔會太乾,但係近兩個禮拜轉季,陽光響中午開始己經曬入窗台,另到d盆栽泥好快乾透,所以响泥裡面d紅蜘蛛藕哂出黎
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-31 13:53:45 |顯示全部樓層
嘩~ oh my god... 原來如果我唔beet爆D紅蜘蛛BB, 會變成咁得人驚ga!!! 但係一諗到原來我用手掂過呢d怪物~ 真係想嘔...
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-31 13:57:56 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-31 13:53 發表
嘩~ oh my god... 原來如果我唔beet爆D紅蜘蛛BB, 會變成咁得人驚ga!!! 但係一諗到原來我用手掂過呢d怪物~ 真係想嘔... http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(53).gif ...

你唔清除佢地~  d 紅蜘蛛就會係你手度四周爬添呀~~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-31 14:06:37 |顯示全部樓層
唔係講少, 佢地繁殖得好快, 日日都殺一"0執"嘅話保守估計我已經beet爆咗200隻以上~ 我隻手仲未爛都好彩lu... 不過而家幾乎見唔到佢地嘅行蹤lu! 樓主下次發現得早的話, 試下用手啦! 好似幅相入邊咁多就唔敢la~
回復

123下一頁