一個奇怪既問題 - 鄰居與種植

作者: gtrnismo 發表于 2008-8-28 18:01:30
2623 16
近來發現一個很大問題, 令我很無奈:
鄰居一向有狗吠問題, 可連續吠5個小時 (每星期起碼3天)
管理處已經做左野, 情況有好轉跡象
但有次隔離鄰舍終於"忍吾住", 爆粗爆足1小時話我地投訴
我家都是c文人 所以沒有與他鬥罵娘親
那晚之後....
隔離就答個地拖係我地share既圍欄, D水就滴過尼我塊小田度
當然, 我一想種野食既, 而隔離當然係知道
而他們此舉好明顯係要搞事
又要投訴, 但今次管理處說"無辦法", 一日個地拖你見吾倒有水, 一日都係佢範圍

我想問:
法律上我古大家都未必熟, 但如果要理智而和平地解決
應該如何?
老實, 我覺得此舉真係幾.....賤格

看看大家處理的意見, 我真係未試過有如此格好的鄰居
滑嘟嘟 發表於 2008-8-28 18:10:16 |顯示全部樓層
遇到冇品既鄰居真係幾煩...
共用既圍欄~
可唔可以响你自己果邊加多一層木格仔擋一擋呢? add3icon
(我唔識架~亂俾D意見咋...)
回復

gtrnismo 發表於 2008-8-28 18:12:04 |顯示全部樓層

你好西利呀, 感你都知

原帖由 滑嘟嘟 於 2008-8-28 18:10 發表
遇到冇品既鄰居真係幾煩...
共用既圍欄~
可唔可以响你自己果邊加多一層木格仔擋一擋呢? add3icon
(我唔識架~亂俾D意見咋...)

我已經加了....

但古佢會明, 但係個欄有lone lone的, 所以照樣過水
可能真係要投資dump幾千起甭牆至得
回復

llaus 發表於 2008-8-28 18:27:46 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-8-28 18:12 發表

我已經加了....

但古佢會明、但係個欄有lone lone的、所以照樣過水

share既圍欄有幾長呀??
回復

Faye 發表於 2008-8-28 18:47:18 |顯示全部樓層
同佢分享你種既菜....(對不講理的人無效 )
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-8-28 18:54:30 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-8-28 18:12 發表

我已經加了....

但古佢會明, 但係個欄有lone lone的, 所以照樣過水

响格仔板背面加防水帆布頂住先~
如果dump幾千蚊起矮牆....
萬一起完之後個鄰居唔再放滴水既地拖~
咁佢咪可以一邊睇住你dump心... 一邊掩嘴笑~! add12icon
回復

艾奧羅斯 發表於 2008-8-28 19:01:04 |顯示全部樓層
有排受
對住啲咁既人冇得講理智
佢覺得外人唔啱,報復野,有排玩,
一係用時間沖淡.....但係唔知要等幾耐,同埋佢會唔會再發作!
起牆吧啦,買過心安理得!!
回復

llaus 發表於 2008-8-28 19:04:53 |顯示全部樓層
不如同佢玩心理戰:
唔理佢,佢如有心做就無癮,收手唔玩啦
一分錢都不使呀
回復

gtrnismo 發表於 2008-8-28 19:55:05 |顯示全部樓層

我感米吾洗種野食

原帖由 llaus 於 2008-8-28 19:04 發表
不如同佢玩心理戰:
唔理佢,佢如有心做就無癮,收手唔玩啦
一分錢都不使呀

一個字煩
兩個字麻煩
回復

草民 發表於 2008-8-28 20:16:31 |顯示全部樓層
好易姐,同朋友借幾只惡狗番泥,困住係個籠道,由得佢係感吠,
跟住全家走去大榮華飲茶
跟住搭個墨汁專用地拖過隔離
回復

llaus 發表於 2008-8-28 20:28:25 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-8-28 20:16 發表
好易姐,同朋友借幾隻惡狗番泥,困住係個籠道,由得佢係感吠,
跟住全家走去大榮華飲茶
跟住搭個墨汁專用地拖過隔離

咁就要炒黃牛飛呀
場戲跟著發展就到戲肉啦
回復

athernas 發表於 2008-8-28 21:38:52 |顯示全部樓層
我感同身受啊,我都被狗煩緊,已幾年.但係樓上狗主完全不理會.
樓上隻狗一到半夜就跳來跳去,弄到個籠撞係地下鬼死咁噪.但佢又唔係日日,投訴又冇門.
回復

gtrnismo 發表於 2008-8-28 23:22:54 |顯示全部樓層

吾對路

原帖由 athernas 於 2008-8-28 21:38 發表
我感同身受啊,我都被狗煩緊,已幾年.但係樓上狗主完全不理會.
樓上隻狗一到半夜就跳來跳去,弄到個籠撞係地下鬼死咁噪.但佢又唔係日日,投訴又冇門. ...

好似你慘Dwor

感你點奮?
回復

athernas 發表於 2008-8-28 23:53:37 |顯示全部樓層
噪醒咗未再瞓囉,真係頂唔順先走去同管理處講,不過冇用.狗主一於唔理.現在只等自己發達去買過間屋.有地方種野嘅屋.冇計啦,遇著惡犬一家.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-29 00:03:41 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-8-28 21:38 發表
樓上隻狗一到半夜就跳來跳去,弄到個籠撞係地下鬼死咁噪.但佢又唔係日日,投訴又冇門. ...

隻狗係咪有病啊?個狗主唔理佢,隻狗都好慘!
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-8-29 00:04:30 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-8-28 23:53 發表
噪醒咗未再瞓囉,真係頂唔順先走去同管理處講,不過冇用.狗主一於唔理.現在只等自己發達去買過間屋.有地方種野嘅屋.冇計啦,遇著惡犬一家.

或者等樓上發達...
買過間屋搬走...
回復

llaus 發表於 2008-8-29 07:03:40 |顯示全部樓層
真是一樣米養百樣人啦
回復