滑嘟嘟的露台種植場 (青瓜BB問題)

作者: 滑嘟嘟 發表于 2008-8-28 17:10:19
18931 129
farfeifar 發表於 2008-9-3 01:50:53 |顯示全部樓層

回復 57# 滑嘟嘟 的帖子

好得意呀@ haha~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-3 02:27:49 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-3 01:50 發表
好得意呀@ haha~

送俾你丫~!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-3 02:46:00 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-2 14:48 發表
前兩晚發現我盆驅蚊草上有個蟻竇...
已經第一時間用紙巾包住mit走佢!
反轉見到裡面有好多白色肥蟲瞓緊覺...
即刻丟去馬桶沖走! add9icon
尋晚放工返屋企,
又响盆驅蚊草上同一個住罝
又有個蟻竇起緊屋....
尋晚見到 ...

好好手工喎!不過咁細o既,證明來開工的螞蟻唔多,你要消滅佢地就要快手啦!
回復

小寶 發表於 2008-9-3 11:40:10 |顯示全部樓層
你屋企一定好"企理", 如果唔係點解整走左都仲要在同一個位置起窩呢
不如你試下搬走棵野去第二個位
另外蟻係怕有水淋架...
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-3 22:43:44 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-9-3 11:40 發表
你屋企一定好"企理", 如果唔係點解整走左都仲要在同一個位置起窩呢
不如你試下搬走棵野去第二個位
另外蟻係怕有水淋架...

我係放响露台...
隔離左右全都係植物~
但係D蟻獨愛驅蚊草...! add5icon
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-4 01:44:55 |顯示全部樓層
Rocket (22/8/08)

回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-4 01:46:29 |顯示全部樓層
今晚又响同一個位置發見一個起好咗既蟻竇~! add1icon

回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-4 02:13:17 |顯示全部樓層
滑嘟嘟,
我今日睇本台灣既園藝書,話蚜蟲係隨蟻而來~
你睇吓以下既帖,如果你有興趣要既,我拎比你吖~
不過你有養寵物,要小心處理/考慮~
http://www.hkplants.com/viewthre ... p;extra=&page=1
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-4 02:26:48 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-4 02:13 發表
滑嘟嘟,
我今日睇本台灣既園藝書,話蚜蟲係隨蟻而來~
你睇吓以下既帖,如果你有興趣要既,我拎比你吖~
不過你有養寵物,要小心處理/考慮~
http://www.hkplants.com/viewthre ... p;extra=&page=1 ...

哎唷~
我冇睇呢個post添!
我有硼砂啊...
早知俾D你你就唔駛買啦!
其實我一向都見唔到D蟻架...
唔知响邊走黎!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-4 02:37:42 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-4 02:26 發表
哎唷~
我冇睇呢個post添!
我有硼砂啊...
早知俾D你你就唔駛買啦!
其實我一向都見唔到D蟻架...
唔知响邊走黎!

咁你不如試吓呢個方法~
我諗住用益力多樽(cut矮少少)裝薄薄一層,上加粗網冚住,避免蜜蜂飛入去~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-4 03:03:47 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-4 02:37 發表

咁你不如試吓呢個方法~
我諗住用益力多樽(cut矮少少)裝薄薄一層,上加粗網冚住,避免蜜蜂飛入去~

我有整過呢個~
硼酸剋蟑小丸子
(其實應該係用硼砂)
對曱甴同蟻都有效!日本同台灣既主婦都好流行整呢個架!(連櫻桃小丸子既媽媽都有整過~ )
不過自從知道硼砂既厲害之後都唔敢再用囉...
回復

Alfphy 發表於 2008-9-4 03:13:24 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-4 01:46 發表
今晚又响同一個位置發見一個起好咗既蟻竇~! add1icon

你棵驅蚊草可以改名為「惹蟻草」!
回復

阿晴 發表於 2008-9-4 05:20:46 |顯示全部樓層
果d唔係蟻0黎ga, 係「土蜂」, 個粒好似陶土咁ge東東, 係佢地用黎養bb  ge育兒室~ 應該對人和植物都冇害處ga~ 和大自然共處也無妨~

http://images.google.com.hk/imag ... B%E5%9C%96%E7%89%87

回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-4 09:23:51 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-9-4 05:20 發表
果d唔係蟻0黎ga, 係「土蜂」, 個粒好似陶土咁ge東東, 係佢地用黎養bb  ge育兒室~ 應該對人和植物都冇害處ga~ 和大自然共處也無妨~

http://images.google.com.hk/imag ... omplete=1&hl=zh ...

咦~!
以前見D蟻竇又係差唔多咁樣...
以為係蟻添!
唔怪得唔見有蟻啦!
係呀~我個露台唔知點解有好多蜜/土蜂架~
冇害咁我尤得佢地囉!
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-5 23:53:09 |顯示全部樓層
我D青瓜陸陸續續咁開花喇~
但係點解開既全部都係公花......? add5icon
回復

bebe 發表於 2008-9-6 00:16:38 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-5 23:53 發表
我D青瓜陸陸續續咁開花喇~
但係點解開既全部都係公花......? add5icon

有無整枝呀你?  唔係"枝整"噃 係整枝, 即摘心, 整理一下側芽~哈哈哈, 多數在側芽出雌花, 可以網上search吓你那個品種的整枝方法, 或者去book shop打書釘看看 , 加油啊 祝連生貴瓜~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-6 00:46:12 |顯示全部樓層
原帖由 bebe 於 2008-9-6 00:16 發表

有無整枝呀你?  唔係"枝整"噃 係整枝, 即摘心, 整理一下側芽~哈哈哈, 多數在側芽出雌花, 可以網上search吓你那個品種的整枝方法, 或者去book shop打書釘看看 , 加油啊 祝連生貴瓜~ ...

有呀有呀~
有整枝又有枝整呀!
就係果盆俾家姐摘咗心既青瓜囉~
本來都見到有好多公花同雌花既花冧...
一俾家姐整斷咗個頂~
即刻開晒D公花...
D雌花就冇動靜~
回復

bebe 發表於 2008-9-6 00:58:19 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-6 00:46 發表

有呀有呀~
有整枝又有枝整呀!
就係果盆俾家姐摘咗心既青瓜囉~
本來都見到有好多公花同雌花既花冧...
一俾家姐整斷咗個頂~
即刻開晒D公花...
D雌花就冇動靜~ http://a2233.myweb.hinet.net/msn/miemie/miemie% ...

嘻嘻, 有雌花又無枯的話就始終會開花的, 耐心d, 開了後記住授粉, 確定著果之後先好去"枝整"呀

我以前種的, 給你看看, 俾d動力你

好味道嫁~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-6 01:07:35 |顯示全部樓層
嘩~~~~
回復

Alfphy 發表於 2008-9-6 04:33:14 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-9-4 05:20 發表

http://images.google.com.hk/imag ... omplete=1&hl=zh ...

阿晴,連土蜂都識,又係十個叻!!
回復