新手想種艾草,種植中既花友們想向你地請教一下!

作者: j927tijs 發表于 2015-6-14 00:55:18
4931 9
扒文發現原來艾草好處多多,可食又好實用,正好啱哂我種植既要求!但有D野唔係好明,艾草容易打理嗎?生長速度快定慢?喜光還是室內或陰種呢?是否好似Basil咁,越摘越生得多? 仲有好多問題末諗到,待有回覆再問!唔該哂大家!
zaba 發表於 2015-6-15 09:27:37 |顯示全部樓層
艾草生命力好強, 我地係花園種, 日曬雨淋都冇問題. 只係日日淋水已OK.
有時行山你會見到郊區都有, 佢地自生自滅都得架. 我覺得多D剪佢地生得仲理想添. 當你D艾草生長得咁上下, 就可以剪來曬, 曬乾入盒冬天就有得用啦~
回復

j927tijs 發表於 2015-6-15 11:02:27 |顯示全部樓層
咁就好啦,等我一陣去街市睇下有無得買先!唔該哂!
回復

Cora 發表於 2015-6-15 21:54:24 |顯示全部樓層
要種係室外,要好陽光的!你要我在田中拿些比你吧!
回復

j927tijs 發表於 2015-6-15 23:39:40 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2015-6-15 21:54

好呀,新鮮收割既點都好D!因為今日街市有賣,但D葉同根超亁,真係買唔落手!你方便到田先拎少少比我啦,先多謝你既分享!
回復

Aalon 發表於 2015-6-17 10:19:17 |顯示全部樓層

我用艾草放入豆漿袋浸浴, 用手把裝有艾草的豆漿袋捏出味後順便敷係面度, 身心舒暢

好識享受!  發表於 2015-6-17 14:43
回復

kin0302 發表於 2015-6-17 14:47:46 |顯示全部樓層

Cora, 我都想要艾草呀! 可以嗎?

暫時沒有,你可到徵求版發帖!  發表於 2015-6-17 16:28
回復

sanly 發表於 2015-6-17 20:31:53 |顯示全部樓層
我有艾草小苖種在田旁可分享,數量要不多可付郵費寄出,要多亦可面交,但我衹在週六日上田,有興趣可pm我

你真好人!  發表於 2015-6-18 13:02
回復

j927tijs 發表於 2015-6-18 21:53:14 |顯示全部樓層
sanly 發表於 2015-6-17 20:31
我有艾草小苖種在田旁可分享,數量要不多可付郵費寄出,要多亦可面交,但我衹在週六日上田,有興趣可pm我 ...

先多謝Sanly你既分享,但Cora已經比左D我試種啦!所以你果D留番比有需要既花友啦!多謝你!
回復

j927tijs 發表於 2015-6-18 21:55:23 |顯示全部樓層

多謝你Cora, 而家D艾草水種梗!btw, d 碰碰香真係好靚同好香!

靠你幫佢地開枝散葉啦!  發表於 2015-6-19 07:37
回復