新手請問7月開田可以種咩?謝謝!

作者: maggie18k 發表于 2015-6-10 22:35:49
3527 17
新手請問7月開田可以種咩?謝謝!
skypower 發表於 2015-6-10 22:53:36 來自手機 |顯示全部樓層
種綠豆,儲氮肥
回復

sanglo 發表於 2015-6-10 22:56:30 |顯示全部樓層
青,苦,南,節瓜, 豆角,四季豆,通菜,莧菜,蕃薯...... 夏天真係好多野都岩 請留意置頂農耕表 唔好浪費人家心血

樓主是初登記,好似不夠分看,閱讀權限10  發表於 2015-6-10 23:06
回復

jwhongkong 發表於 2015-6-11 09:22:01 |顯示全部樓層
~嘩!!! 7月開田最炎熱, 要做足防暑 避免正午烈日下田哦 今年蟲害勁及氣候極端, 最易種"秋葵" 包掂少打理
回復

dincat 發表於 2015-6-11 10:00:42 |顯示全部樓層

新手最好種豆角, 開花結豆就密密收, 好開心

種瓜需授粉或包瓜, 隨時食白果

菜只有夏季三寶: 通菜, 潺菜, 莧菜

或者現在培定秋葵苗, 開田即移落地, 可有排收, 我有種子, 要我PM我

粟米都可以, 但你要預一棵只有1-2支粟米, 佔地又食肥, 不化算
回復

maggie18k 發表於 2015-6-11 11:55:28 |顯示全部樓層
謝謝各位意見
回復

zaba 發表於 2015-6-12 09:23:11 |顯示全部樓層
jwhongkong 發表於 2015-6-11 09:22
~嘩!!! 7月開田最炎熱, 要做足防暑 避免正午烈日下田哦 今年蟲害勁及氣候極端, 最易種"秋葵" 包掂少打 ...

今年蟲害勁 --> 好同意
蝴蝶虫將我地D筧菜苗食過清光, 而家連火龍果苗都比佢地咬左幾啖, 好嬲

我都遇有同樣情況, 發小苗的葉被食光, 天氣差蟲仔也太餓了 >_<  發表於 2015-6-12 11:18
回復

maggie18k 發表於 2015-7-6 13:57:57 |顯示全部樓層
請問開格仔田落幾多花生麩,骨粉,熟石灰? 謝謝
回復

Sumbie 發表於 2015-7-6 16:04:33 來自手機 |顯示全部樓層
我啲蕃薯苗都傷亡慘重,勁多金花蟲!
回復

kwai 發表於 2015-7-6 18:40:06 |顯示全部樓層
同問, 7月中開田, 第一次玩
現在只買左骨粉
回復

菲愛花 發表於 2015-7-6 23:53:27 |顯示全部樓層

初登記睇吾到嚟到,去綠田園基金有適合蔬菜的種植時間表,又有講肥料,而漁農署的農業有得下載,甚麼是氮磷鉀鎂及其他微量元素等資料咖,吾好問我俾link,做功課吖。再吾係就爬這農業植物其中多人崇拜的花園仔老師啦
回復

maggie18k 發表於 2015-7-7 09:37:48 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2015-7-6 23:53
初登記睇吾到嚟到,去綠田園基金有適合蔬菜的種植時間表,又有講肥料,而漁農署的農業有得下載,甚麼是氮磷 ...

謝謝菲愛花 !
回復

MilkMilk 發表於 2015-7-8 19:36:02 |顯示全部樓層
格仔田可落骨粉、花生麩各2斤做基肥,熟石灰落1個紙杯分量就夠
如果有香蕉皮加在泥下更正
回復

MilkMilk 發表於 2015-7-8 19:55:25 |顯示全部樓層
初學者唔好種太多種類植物,2 至3種已足夠
建議種
1) 潺菜(少蟲害、易種、多收成)- 出6、7塊葉後在底部留2塊葉,上部剪出就可食用,它會繼續出横枝幼芽,成長後又可剪下食用
2) 種豆角,多產,約2個月有豆密密收
努力,加油
回復

maggie18k 發表於 2015-7-10 12:49:14 |顯示全部樓層

唔該MILKMILK, 仲有一個問題落左骨粉、花生麩之後, 可否直接種苗? 我見有人話得, 亦有人話唔得要焗田先!
回復

MilkMilk 發表於 2015-7-10 14:07:44 |顯示全部樓層
先翻土大約1.5尺深, 除泥中雜物, 例如樹根, 大石
落基肥大約 1尺深再覆土, 泥面繞1杯熟石灰用泥耙拖平
澆足水(大約5-6個灑水筒)
可用黑色垃圾膠袋覆蓋泥面焗田1星期
1星期後落種子, 植物生長會好啲
回復

maggie18k 發表於 2015-7-10 16:47:52 |顯示全部樓層
MilkMilk 發表於 2015-7-10 14:07
先翻土大約1.5尺深, 除泥中雜物, 例如樹根, 大石
落基肥大約 1尺深再覆土, 泥面繞1杯熟石灰用泥耙拖平
澆足 ...

OK 謝謝
回復

菲愛花 發表於 2015-7-11 02:18:01 |顯示全部樓層

測試泥土Ph值有幾多,才考慮落熟石灰在該範圍,另一目的可殺菌。
如格仔田是否指康文署的社區園圃?因不知上手種咗甚麼及落了甚麼肥料,氮肥過度變成硝酸鹽,就
http://producegreen.org.hk/topic_02.html
抱着玩或是是但但的心情或學習種植心態不同。
種植葉菜類或種瓜果類的肥料分量亦不同,一般落太多氮肥使瓜果吾識結果,一味葉片又壯又大
嘉道理農場都好似有格仔田講解,分成9份打井形式種植不同作物,高低、間種、避忌種植、攀滕植物置放位置等等,吾俾link啦~做功課加深印象啦
回復