返回列表 發新帖

播種問題 - 烏羽玉

作者: yhyeung 發表于 2015-6-10 10:28:06
1240 29
yhyeung 發表於 2015-6-10 15:59:09 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-10 15:45
密封式發種並吾糸吾可行 , 亦有成功例子 .  Frailea , Pseudolithos , Pachypodium , Rhytidocaulon , Euph ...

種子大概是新鮮的, 之前由版友處申請得來的.
大概是我播種的方式問題吧
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-10 16:41:37 |顯示全部樓層
yhyeung 發表於 2015-6-10 15:59
大概是我播種的方式問題吧  ...

難得網友分享種子 , 應該投放多叮點資源
試用杯吾糸好選擇.  太細, 太高 ,  最基本提供 3 吋直巠透明有盍膠兜 , 或專 for 發種子的膠盒 .
密封式需要足夠空气而仍能提供濕度 , 好處糸防蚊虫飛進產卵或減低受外來感染而發霉.每隔天開盍換气已安全 .
杯太高身 有一半植料糸浪費 .

植料配合可以話各施各法 , 正统又好,偏方又好, 發芽率先重要 ! 不妨請教分享者 , 佢会好樂意比資訊你 .

評分

查看全部評分

回復

tonylhk 發表於 2015-6-10 16:46:41 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-10 16:41
試用杯吾糸好選擇.  太細, 太高 ,  最基本提供 3 吋直巠透明有盍 ...

又學到野.. 多謝鴨ching分享^^
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-10 17:02:44 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-10 16:46
又學到野.. 多謝鴨ching分享^^

只糸各施各法,無絕對啱同錯,只有成功率高低之分 . 未來多交流 , 見你開始多指教会員確糸肉板之福
回復

tonylhk 發表於 2015-6-10 17:06:23 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-10 17:02
只糸各施各法,無絕對啱同錯,只有成功率高低之分 . 未來多交流 , 見你開始多指教会員確糸肉板之福 {:emoji ...

都唔係既.. 我識既野唔多, 有時都係提出自己既經驗/觀點作參考~ 還有很多地方要跟大家多多指教~
回復

yhyeung 發表於 2015-6-10 17:06:56 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-10 16:41
試用杯吾糸好選擇.  太細, 太高 ,  最基本提供 3 吋直巠透明有盍 ...

感激, 襯我仲見到D種子, 我拎返出黎, 換盤再試試

add oil!!  發表於 2015-6-10 17:12
回復

airainsun 發表於 2015-6-10 18:14:46 |顯示全部樓層

又長知識,多謝鴨師兄
回復

BenLau 發表於 2015-6-10 21:26:09 |顯示全部樓層
yhyeung 發表於 2015-6-10 14:10
室內, 冷氣地方(25度上落), 窗口位, 見到日光但無太陽直射.

環景應該ok。
可以用蘭石碎,買一包蘭石入面d碎就够播種用。底層可用细號蘭石,面3~5mm(大概)舖蘭石碎

種植可以参考以上各花友/大師的經驗分享。
回復

Audrey 發表於 2015-6-10 23:49:21 |顯示全部樓層
yhyeung 發表於 2015-6-10 15:59
大概是我播種的方式問題吧  ...

種子肯定新鮮,剛收到嘅。
你用來播種隻杯太高。

luck-gor 分享嘅資料正確。
回復

Audrey 發表於 2015-6-10 23:50:31 |顯示全部樓層

謝謝 luck-gor 分享資料。
回復