初學種蕃薯2

作者: siyan_lee 發表于 2015-6-6 10:35:03
4290 9

上次講到初初種既時候有好多蟲仔蟻仔,有一次我淋左好多水之後無再理佢,幾日之後無晒D 蟲蟲,仲生高左~
依家已經生高左啦~~

不過呢D葉都唔係好綠,同埋我依家洗唔洗俾肥料﹖
我其實只係想種蕃薯葉,KEEP 住咁樣種,定係要折佢出黎分落個大D既盤種﹖ 如果分出黎用盤種會唔會自己生多舊蕃薯出黎架﹖
Sumbie 發表於 2015-6-7 20:32:23 來自手機 |顯示全部樓層
盤種也會出蕃薯
回復

siyan_lee 發表於 2015-6-8 23:26:30 來自手機 |顯示全部樓層
用盤種都會有蕃薯咁好?我遲下會試下再分枝去盤種返d根出黎,有無話要幾大個盤同埋幾時先俾肥?
回復

siyan_lee 發表於 2015-6-9 11:46:14 |顯示全部樓層
同埋我見到有一條莖個底開始有D根,係唔係可以移植去新既盤到種﹖
回復

llaus 發表於 2015-6-9 13:43:52 |顯示全部樓層
蕃薯極之粗生呀
剪條莖插入泥就生啦
回復

siyan_lee 發表於 2015-6-9 15:46:53 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2015-6-9 13:43
蕃薯極之粗生呀
剪條莖插入泥就生啦

我諗住連多少少蕃薯肉咁成支莖插入去生, 不過又唔知一個盤可以插幾多支。始終我唔係係泥地/天台種~
依家又生多左好多分支同細葉,真係好粗生呀~~屋企無咩陽光都可以生到咁多支苗,都幾開心架~
回復

三一萬能俠 發表於 2015-6-16 12:01:19 |顯示全部樓層
真係極粗生,用枝條種兩年,夏天一邊食蕃薯苗,冬春一邊收蕃薯.keep住有根枝條插落泥夏天又繼續食苗.又唔太講究肥料,幾個月至半年先輕輕落肥.
回復

siyan_lee 發表於 2015-6-16 12:33:03 |顯示全部樓層
昨日幫佢地換左泥同個大盤,發現有一邊已經生左好多根出黎,我就連多少少肉一齊切落黎繼續種,希望有好成績啦~
回復

llaus 發表於 2015-6-16 13:49:04 |顯示全部樓層

如留下舊支枝.剪葉食后.只留下舊支枝葉只會越長越細

要多葉可食就要不斷插新枝呀
回復

siyan_lee 發表於 2015-6-17 12:26:28 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2015-6-16 13:49
如留下舊支枝.剪葉食后.只留下舊支枝葉只會越長越細

要多葉可食就要不斷插新枝呀

多謝指教~ 依家我分左2盤,有根個盤試下種蕃薯,就唔剪葉了,
另外有一盤無根既最近D 葉成日捲埋,但一淋水又捲得無咁嚴重,可能係缺水,再過一排睇下情況就會剪葉黎食~

另外本身有一葉自己生左出黎,我將佢剪落黎浸水,浸左2日已經生左4條根~好勁呀~~
回復