豬籠草問題~

作者: kaman001181 發表于 2008-8-27 00:04:36
1432 4
我家個棵豬籠草塊葉出左d芽..好快變黑..咁點算好呢
塊葉無個豬籠好似怪怪地..剪左佢得唔得架?
同埋呢..我係花虛見到d豬籠好紅好大個..到底點樣養既呢?
肥德 發表於 2008-8-27 01:22:12 |顯示全部樓層
原帖由 kaman001181 於 2008-8-27 00:04 發表
我家個棵豬籠草塊葉出左d芽..好快變黑..咁點算好呢
塊葉無個豬籠好似怪怪地..剪左佢得唔得架?
同埋呢..我係花虛見到d豬籠好紅好大個..到底點樣養既呢? ...

其實一般o既豬唔係好難種.......
足夠o既光,濕o既泥...就可以出到籠....
d 豬種得還可以...不過其他毛呀...夾呀..就強差人意..../.\

回復

阿袁 發表於 2008-8-27 09:36:39 |顯示全部樓層
德兄 : 用扇吹住是散熱嗎 ?
回復

肥德 發表於 2008-8-27 09:55:38 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-8-27 09:36 發表
德兄 : 用扇吹住是散熱嗎 ?

袁兄...係呀/.....直接吹住d 水蒸得好快同d 泥好快乾.....所以就對住個邊吹打返入去...
同埋呢...有冇d 入門級o既非洲慈鯛好介紹同d 扒養ga?呢個問題pm 答我得la....
回復

阿袁 發表於 2008-8-27 12:23:24 |顯示全部樓層
原帖由 肥德 於 2008-8-27 09:55 發表

袁兄...係呀/.....直接吹住d 水蒸得好快同d 泥好快乾.....所以就對住個邊吹打返入去...

哦 ....... 散熱,何不把風扇調轉由吹入改為抽出那不是更好.... 泥冇干得咁快 , 又可帶走 d 熱量 ~ ~  ~  
回復