無哩頭中文

作者: 比得大帝 發表于 2008-8-26 17:20:14
2482 20
註: 我中文程度好低

周不時見到出入口處有個牌寫住: 出入請關門

有個聰明人想入餐廳, 見到度門打開咗, 佢走去關咗度門, 然後由窗口爬入去........

----------------------------------------------------------------------
成龍個洗頭水廣告:
和味翁玩支請思借秧, 翁玩椰絲借秧  (佢D國語發音係咁上下)

甚麼是"味翁玩支請"?  是一支可以用20次, 佢只用咗19次咁解嗎?

草民 發表於 2008-8-26 17:54:35 |顯示全部樓層
我中文程度更低,也沒腦筋,所以不明所以。
回復

sammy 發表於 2008-8-26 19:56:31 |顯示全部樓層
我未用完之前是這樣,用完也是這樣
註: 我沒看過廣告, 不知上文下理
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-26 22:42:14 |顯示全部樓層
我一見到呢個廣告就會轉台~
試過有o野做緊,轉唔切台,被迫聽晒,簡直係聽覺污染(我唔會比佢污染埋視覺)~

回復

比得大帝 發表於 2008-8-26 22:48:26 |顯示全部樓層
哩個廣告無哩頭就係:
佢話用完係咁, 未用又係咁, 咁做乜嘢要用佢
回復

比得大帝 發表於 2008-8-26 23:01:30 |顯示全部樓層
最無哩頭中文莫過於十幾年前有套戲, 唔記得咗名, 有哥哥, 周星馳, 毛信箹, 關海山, 李香琴等做的, 戲中毛毛係關海山的長輩, 關海山叫毛毛做表姐, 我點都諗唔明一個70幾歲嘅人點樣可以叫一個卄幾歲嘅人做表姐.

拍一套最少都有幾百人參與, 唔通幾百人都冇一個諗到表姐表弟係年紀嘅稱呼, 同輩份無關?  或是個編劇人際關係咁差, d人知都唔提佢?

有時好開心, 自己中文程度咁低, 重可以有咁多人差過我.
回復

cross 發表於 2008-8-26 23:41:05 |顯示全部樓層
你講起發音
我最鬼怕對住d操大陸口音講廣東話
雖然我國語唔好
但係都至少識聽
最怕對住d人
一個字廣東話跟住變左做福建話客家話然後又普通話
我會忍唔住「稍姐..錢你講普通話.我失聽嫁」

回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 02:05:10 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-26 22:48 發表
哩個廣告無哩頭就係:

嘩哈哈!
回復

阿晴 發表於 2008-8-27 02:13:34 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-8-26 23:41 發表
你講起發音
我最鬼怕對住d操大陸口音講廣東話
雖然我國語唔好
但係都至少識聽
最怕對住d人
一個字廣東話跟住變左做福建話客家話然後又普通話
我會忍唔住「稍姐..錢你講普通話.我失聽嫁」 ...

都好過曾特首d國語~~~~ "和抿生鹼DA筒包…"

回復

阿晴 發表於 2008-8-27 02:23:04 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-26 22:42 發表
我一見到呢個廣告就會轉台~
試過有o野做緊,轉唔切台,被迫聽晒,簡直係聽覺污染(我唔會比佢污染埋視覺)~

haha~~ "汪汪"清晨d廣告仲惹笑~~ 連發幾炮, 好似逼住睇, 見到馬上轉台~
  "看起來一樣, 吃起來就是不一樣, 旺仔旺仔, ohoh……♪ ♪ ♪   " 完全入哂腦...
回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 02:46:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-27 02:13 發表

特首的普通話真係好地道的廣東話鄉音普通話!最佩服佢講時係流利而唔純正!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 02:47:31 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-27 02:23 發表

haha~~ "汪汪"清晨d廣告仲惹笑~~ 連發幾炮, 好似逼住睇, 見到馬上轉台~
  "看起來一樣, 吃起來就是不一樣, 旺仔旺仔, ohoh……♪ ♪ ♪   " 完全入哂腦... ...

嘩!呢個廣告播左好多年啦喎!我都睇過啊!
請問宜家仲有無乜野「黑白配」廣告啊?
回復

阿晴 發表於 2008-8-27 02:55:35 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-27 02:47 發表

嘩!呢個廣告播左好多年啦喎!我都睇過啊!
請問宜家仲有無乜野「黑白配」廣告啊?

有呀~ 黑白配! 男仔女仔配! 而且仲推陳出新, 多左好多唔同產品ge廣告tim~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 03:00:01 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-27 02:55 發表

有呀~ 黑白配! 男仔女仔配! 而且仲推陳出新, 多左好多唔同產品ge廣告tim~

真係經典!!
我仲記得有個好似係辣味旺旺的,爺爺吃左會噴火……超爆笑!
回復

阿晴 發表於 2008-8-27 03:02:09 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-27 02:46 發表

特首的普通話真係好地道的廣東話鄉音普通話!最佩服佢講時係流利而唔純正!

好左ga la~ 聽得出有惡補過~
回復

阿晴 發表於 2008-8-27 03:12:14 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-27 03:00 發表

真係經典!!
我仲記得有個好似係辣味旺旺的,爺爺吃左會噴火……超爆笑!

仲有旺旺雪餅0個個~~ 好佩服佢地d無厘頭創意(無言... )~
http://www.youtube.com/watch?v=48WFjJhKBJg

旺旺小小酥
http://www.youtube.com/watch?v=gfBNL0MijTI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=nSLv7T5kLiQ

最爆係呢個… hahaha!! 你應該未睇過掛~ 個男仔超可愛~
http://www.youtube.com/watch?v=zbxJfcgwBGs&feature=related ← 應該係○咀先arm~XDD

回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 03:36:46 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-27 03:12 發表

仲有旺旺雪餅0個個~~ 好佩服佢地d無厘頭創意(無言... )~
http://www.youtube.com/watch?v=48WFjJhKBJg
旺旺小小酥
http://www.you ...

前兩個都睇過啦!小小酥個廣告.....真係好low B!
O泡果奶真係好爆笑!O泡果奶,淨係個名都搞野啦!我係公司睇,都忍唔住笑左出來……嘩哈哈!
回復

阿晴 發表於 2008-8-27 03:43:29 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-27 03:36 發表

前兩個都睇過啦!小小酥個廣告.....真係好low B!
O泡果奶真係好爆笑!O泡果奶,淨係個名都搞野啦!我係公司睇,都忍唔住笑左出來……嘩哈哈!

唔洗飲, 睇完都已經..................   ( 。○。")
睇0左以後令你 ○ ge ○泡果奶XDD

回復

cross 發表於 2008-8-27 22:06:05 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-27 02:13 發表

= = 我覺得唔係囉
聽死人嫁
回復

阿晴 發表於 2008-8-30 02:59:20 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-26 22:48 發表
哩個廣告無哩頭就係:

唔係wor.. 佢唔係咁講wor...
頭先睇0左個廣告一次, 佢係話:「我用完之後就是這樣子,你們用完的時候也是這樣子」wor..

http://www.youtube.com/watch?v=QWXEYQyE0aI
回復

12下一頁